Αφεστώτα ώτα
Τα «πεταχτά αφτιά» («αφεστώτα ώτα» ο ιατρικός όρος) είναι από τις κοινές γενετικές ανωμαλίες στην κεφαλή , έχουν κληρονομικότητα, ενώ εμφανίζονται εξίσου σε αγόρια και κορίτσια. Η επανόρθωσή τους γίνεται με πλαστική χειρουργική και τα αποτελέσματα είναι άριστα.
Ανάμεσα στις πιο συνηθισμένες γενετικές ανωμαλίες που μπορούν να συμβούν στην περιοχή της κεφαλής είναι τα αφεστώτα ώτα. Τα αφεστώτα ώτα είναι μια συνηθισμένη πάθηση που απασχολεί πολλά παιδιά, τόσο αγόρια όσο και κορίτσια. Τα πιο συνηθισμένα προβλήματα είναι η ανωμαλία σχηματισμού της κόγχης και η μη σχηματισμένη πτυχή της ανθέλικας. Υπάρχουν και έχουν περιγραφεί διάφορες τεχνικές διόρθωσης των αφεστώτων ώτων .Η λύση προς διόρθωση των αφεστώτων ώτων είναι καθαρά και μόνο χειρουργική. Ο σκοπός της ωτοπλαστικής είναι να μειώσει την απόσταση μεταξύ κεφαλής και αφτιού στις 25 – 30 μοίρες. Χειρουργικά η τομή γίνεται στην οπίσθια πλευρά του αφτιού ώστε να μην είναι ορατά τα σημάδια από την ουλή.
Μέχρι το τέλος της επέμβασης ο χόνδρος θα πρέπει διεγχειρητικά να πάρει το τελικό του σχήμα και να μην υπάρχει καμία απολύτως τάση.
Μύθοι και πραγματικότητα
Υπάρχει η άποψη σε πολύ κόσμο, και κυρίως σε γονείς που κάποιο από τα παιδιά τους έχει γεννηθεί με αφεστώτα ώτα, ότι, αν βάλουν πιεστικά επιθέματα ή κορδέλες χωρίς να προχωρήσουν σε χειρουργείο διορθώνεται το πρόβλημά τους. Όμως, αυτή η άποψη είναι τελείως λανθασμένη διότι, για να πάρει άλλο σχήμα ο χόνδρος, θα πρέπει να δουλευτεί και να χαραχθεί διεγχειρητικά και μόνο.
Τα αφεστώτα ώτα συνήθως έχουν κάποιο κληρονομικό υπόστρωμα. Μπορεί να τα έχει ένας από τους δύο γονείς ή κάποιος άλλος συγγενής στο κοντινό οικογενειακό περιβάλλον. Στα χέρια ενός έμπειρου χειρουργού παίδων , η ωτοπλαστική είναι μια επέμβαση χωρίς επιπλοκές όταν όλες οι συνθήκες χειρουργείου τηρούνται επακριβώς.
Η επέμβαση
Η συγκεκριμένη επέμβαση συγκαταλέγεται στο πεδίο της αισθητικής του προσώπου και συνιστάται να γίνεται σε ηλικίες 5 – 6 ετών και πάνω, διότι από την ηλικία των 6 ετών και μετά δεν παρατηρείται κάποια ιδιαίτερη ανάπτυξη του χόνδρου σε σχέση με αυτήν που έχει ήδη συντελεστεί.
Σε παιδιά μέχρι η συγκεκριμένη επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία. Η επούλωση είναι πολύ καλή, ταχεία και άμεση. Ο χόνδρος του αφτιού παίρνει πολύ ωραίο σχήμα και διαμορφώνεται έτσι ώστε τα ώτα να μην επανέλθουν στην αρχική τους μορφή. Το τραύμα πίσω από το αφτί απ’ όπου έχει γίνει η τομή μπορεί να συμπλησιαστεί με απορροφήσιμα ράμματα και το πλεονέκτημα σε αυτήν την περίπτωση είναι ότι στα παιδιά δε χρειάζεται να αφαιρέσουμε τα ράμματα.
Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι πολλές φορές πριν από το χειρουργείο υπάρχει ασυμμετρία στα αφτιά. Μετά το χειρουργείο επιτυγχάνεται συμμετρία στο σχήμα και στο μέγεθος. Επίσης, τοποθετείται στα αφτιά ένα ειδικό επικάλυμμα με γάζες εμποτισμένες με αντιβιοτικό, το οποίο αφαιρείται σε μία-δύο ημέρες, και για μία εβδομάδα τοποθετείται μια κορδέλα για να σταθεροποιούνται, ειδικά τη νύχτα, προς αποφυγήν τραύματος.
Ο ασθενής θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός με τις αθλητικές δραστηριότητες και τα σπορ για τρεις μήνες μετά την επέμβαση. Η πλήρης επούλωση επέρχεται έπειτα από 6 μήνες.
https://www.drdoctor.doctor/papakrivou-elenh/