Τι σχέση έχουν οι σαλούφες και οι μέδουσες με την αρθρίτιδα;
Γράφει ο καθηγητής Παθολογίας & Αυτοάνοσων Νοσημάτων Δημήτριος Μπόγδανος
Νωρίτερα το πρωί μπήκα στη θάλασσα για το καθιερωμένο μπάνιο. Πολλές φορές βλέπω σαλούφες αλλά δεν με ενοχλούν (ούτε τις ενοχλώ). Συνεχίζω το μπάνιο μου αμέριμνα χωρίς να δίνω σημασία. Βλέπω κάποιους που δεν τις ανέχονται/τις σιχαίνονται και κάποιους άλλους που επιδιώκουν να τις “μαζεύουν” στην παραλία (δηλ να τις σκοτώνουν) αφού ενοχλεί το μπάνιο τους ή φοβίζει τα παιδιά. Έχω διαβάσει για την ευεργετική τους δράση στην ομοιοστασία του φυτοπλαγκτόν, τον καθοριστικό τους ρόλο στον καθαρισμό της θάλασσας, την δράση τους στην επιβίωση χιλιάδων θαλάσσιων ειδών.
Αυτό που πολλοί ίσως να μην γνωρίζουν είναι ότι οι σαλούφες και οι μέδουσες (γενικά όλα τα είδη της κατηγορίας αυτής) έχουν μια από τις μεγαλύτερες συγκέντρωσεις αρχέγονου και εξαιρετικής ποιότητας κολλαγόνου στο θαλάσσιο βασίλειο. Εξαιρετικά επιτυχημένες φαρμακευτικές και βιοιατρικές εταιρίες έχουν βασιστεί στην περιεκτικότητα του εξαιρετικού κολλαγόνου που περιέχεται στις σαλούφες και τις μέδουσες για να αναπτύξουν πηγή κολλαγόνου που χρησιμοποιείται για την πλαστική χειρουργική, αλλά και για την ενίσχυση των αρθρώσεων.
Θεωρείται καλύτερη ακόμη και από εκείνη του καρχαρία που θα βρείτε πανάκριβα στα φαρμακεία. Εννοείται ότι είναι πολύ καλύτερη από εκείνη του ζωικού κολλαγόνου που πολλοί αγοράζουν με πηγή το χοιρινό, αγελαδινό κολλαγόνο.
Η λογαριθμική αύξηση του αριθμού τους τα τελευταία χρόνια, προιόν της κλιματικής αλλαγής, μάλλον δίνει την ευκαιρία της φαρμακευτικής εκμετάλλευσής τους ειδικά σε ασθενείς με οστεαρθρίτιδα και ρευματικές παθήσεις, αλλά και αθλητές ως πηγή εξαιρετικής ποιότητας κολλαγόνου, λόγω της ισχυρής αναγεννητικής τους δράσης.
Εννοείτε ότι είναι εξαιρετική πηγή ωμέγα 3 λιπαρών και ότι για την θρεπτική τους αξία υπερτερεί άλλων που χρησιμοποιούνται από αθλητές που τα πληρώνουν και πανακριβα.
Θα μπορούσα να σας πώ και άλλα για την θρεπτική τους αξία και το γεγονός ότι κινέζοι και κυρίως Ιάπωνες τις τρώνε, οι τελευταίοι με σάλτσα σόγιας σε στυλ sashimi αλλά ακόμη και μένα με ξεπερνά. Πάντως για να ολοκληρώσω, η επιστημονική κοινότητα έχει επενδύσει πολύ στη μελέτη τους.
Ισχυρά αντιβιοτικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την καταπολέμηση μικροβίων παράγονται από τις ωοθήκες αυτών των αξιοθαύμαστων μελών του θαλάσσιου βασιλείου και μελετούνται εκτενώς.
Τραβηγμένο ίσως (για την ώρα) αλλά κάθε φορά που βλέπετε σαλούφα ή τσούχτρα σκεφτείτε κολλαγόνο και αρθρίτιδα.