Top ad
Top ad
Πεπόνι. ΔΕΝ παχαίνει, έχει αντιπηκτικές ιδιότητες, πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και ιχνοστοιχεία article cover image

Πεπόνι. ΔΕΝ παχαίνει, έχει αντιπηκτικές ιδιότητες, πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και ιχνοστοιχεία

29|06|2024

Χρυσαφένια, νόστιμα και αρωματικά τα πεπόνια συναγωνίζονται τα καρπούζια για τον τίτλο βασιλιά των φρούτων το καλοκαίρι. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες πεπονιών, που ξεχωρίζουν από το χρώμα του φλoιού, από το σχήμα ή από το βάρος.

Τα cantaloupe ή “muskmelon”, όπως και οι άλλες ποικιλίες πεπονιού, είναι μέλη της μεγάλης οικογένειας των κολοκυνθοειδών (cucurbitacea). Ανήκουν στo γένος Κουκούμις (Cucumis) και το επιστημονικό όνομα είναι : Cucumis melo (Πέπων ο κοινός).

Η λέξη πεπόνι, προέρχεται από το λατινικό melopepo ή melopepone, που σημαίνει μηλοπέπων, δηλαδή, σε ελεύθερη απόδοση «μήλο – πεπόνι». Στα ελληνικά έχει επικρατήσει το όνομα πεπόνι (πέπων) ενώ σε άλλες γλώσσες το πεπόνι λέγεται melon από το πρώτο συνθετικό της λέξης μηλοπέπων (melopepone).

Για αρκετό καιρό οι ειδικοί πίστευαν ότι πεπόνι ήρθε από την Κεντρική Ασία και το Ιράν. Νεότερες μελέτες αναφέρουν ότι μάλλον προέρχεται από την υποσαχάρια Αφρική. Σ’ αυτές τις περιοχές υπάρχουν ακόμα ορισμένες άγριες ποικιλίες πεπονιού με μικρούς βρώσιμους καρπούς.

Από την περιοχή αυτή έγινε γνωστό στη Μέση Ανατολή και στην συνέχεια μέσω της Ινδίας και του Αφγανιστάν έφτασε έως την Κίνα. Αρχαιολογικά ευρήματα δείχνουν ότι η καλλιέργεια πεπονιών γινόταν στο Ιράν και στην Κίνα, πριν από 5000 χρόνια, και την Αίγυπτο, πριν από 4000 χρόνια.

Οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι, γνώριζαν το πεπόνι, αλλά προτιμούσαν το καρπούζι. Θεωρούσαν το πεπόνι λαχανικό και το κατανάλωναν σε σαλάτες ή μαγειρεμένο, με ξίδι, πιπέρι και με άλλα μπαχαρικά. Στη Ρώμη, η τιμή ήταν πολύ υψηλή, λόγω της σπανιότητάς του. Οι Μαυριτανοί στήριξαν την καλλιέργεια και την παραγωγή του στην Ισπανία τον όγδοο αιώνα, αλλά το πραγματικό ενδιαφέρον για το πεπόνι ξεκίνησε τον δέκατο πέμπτο ή δέκατο έκτο αιώνα, όταν είχαν αναπτυχθεί οι γλυκές ποικιλίες φρούτων.

Κατά τη διάρκεια της Αναγέννησης, ιταλοί μοναχοί δημιούργησαν – με διασταύρωση στον αγρό- μια ιδιαίτερα νόστιμη αρωματική ποικιλία πεπονιού, στο οποία έδωσαν το όνομα της παπικής κατοικίας όπου είχε παραχθεί (Cantalupo).

Ο Χριστόφορος Κολόμβος, εισήγαγε το πεπόνι στο νησί Ισπανιόλα (Μεγάλες Αντίλλες) το 1494, κατά το δεύτερο ταξίδι του στην Αμερική. Στην Κεντρική Αμερική το συναντάμε αργότερα το 1516, στη Βιρτζίνια το 1609 και τη Νέα Υόρκη το 1629.

Το πεπόνι έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, πολλά αντιοξειδωτικά και βιταμίνες, ικανοποιεί την πείνα και τη δίψα χωρίς να χρειάζεται να καταναλώσουμε μεγάλες ποσότητές του και χωρίς να δημιουργεί απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα.

Το πεπόνι, όπως και όλα τα φρούτα, οφείλει τη γλυκιά του γεύση στη φρουκτόζη. Η φρουκτόζη δεν προκαλεί υπεργλυκαιμία όπως η ζάχαρη, για αυτόν το λόγο δεν έχει τα ίδια αποτελέσματα με τα γλυκίσματα. Έτσι μπορείτε να εξηγήσετε το λόγο που τα φρούτα συστήνεται να καταναλώνονται καθημερινά σε αρκετά μεγάλες ποσότητες, ενώ τα γλυκά περιορίζονται σε 1 με 2 φορές την εβδομάδα. Τα φρούτα έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και μας βοηθούν να έχουμε ισορροπημένη καμπύλη γλυκόζης, με αποτέλεσμα για τις 2-3 επόμενες ώρες από την κατανάλωσή τους να νιώθουμε πλήρεις και ήρεμοι.

Έχει αντιοξειδωτικές, αντιθρομβωτικές, αντικαρκινικές και αντιγηραντικές ιδιότητες, συμβάλλει στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης του αίματος, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθάει στην προστασία της όρασης και του δέρματος.

Το πεπόνι είναι μια φυσική πηγή πολύτιμων αντιοξειδωτικών ουσιών, καθώς κρύβει μέσα του βιταμίνη C και β-καροτίνη. Οι ουσίες αυτές προστατεύουν τον οργανισμό από διάφορους τύπους καρκίνου, καρδιακά νοσήματα άλλα και προβλήματα που συνδέονται με τη μεγάλη ηλικία, όπως ο καταρράκτης.

Tο πεπόνι περιέχει επίσης χρήσιμα μέταλλα, όπως είναι το κάλιο και το μαγγάνιο. Tο πεπόνι περιέχει επίσης χρήσιμα μέταλλα, όπως είναι το κάλιο και το μαγγάνιο.

Είναι ως φρούτο πλούσιο σε κάλιο, που συμβάλλει καθοριστικά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, έχει διουρητική δράση και μπορεί να παρεμποδίσει την κακή χοληστερόλη (LDL) να υποστεί χημικές μεταβολές που προκαλούν προβλήματα στον οργανισμό. Το μαγγάνιο χρησιμοποιείται από το σώμα ως συν-παράγοντας για την αντιοξειδωτικού ενζύμου, δισμουτάση του υπεροξειδίου. Η Δισμουτάση του υπεροξειδίου(SOD), είναι ένα ένζυμο, γνωστό για τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες. Είναι παρούσα σε ορισμένα τμήματα του πεπονιού, ιδίως της ποικιλίας cantaloupe.

Περιέχει βιταμίνη Α, η οποία είναι σημαντική για καλύτερη όραση και αποτελεσματικότερη άμυνα σε μολύνσεις καθώς ενδυναμώνει τα λεμφοκύτταρα του οργανισμού

Περιέχει ακόμη βιταμίνη Β6, η οποία συμβάλλει στη σύνθεση των νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου καθώς συντελεί στην καλύτερη πνευματική και ψυχολογική υγεία.

Πλούσιο, σε κάλιο, συμβάλλει στη ρύθμιση της καρδιακής λειτουργίας και της αρτηριακής πίεσης, διαθέτοντας συνάμα διουρητική δράση (κυρίως λόγω του μεγάλου ποσοστού νερού που περιέχει). Σε μία πρόσφατη μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι άτομα με υψηλότερα επίπεδα καλίου στον οργανισμό τους σημείωσαν την χαμηλότερη πίεση αίματος.

Τα πεπόνια έχουν ένα αντιπηκτικό χημικό, την αδενοσίνη, που υπάρχει επίσης στα κρεμμύδια, το σκόρδο και τα μανιτάρια. Η ουσία αυτή βοηθά στην αραίωση του αίματος, ελαττώνοντας τις πιθανότητες καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Η κατανάλωση πεπονιού λόγω της περιεκτικότητας του σε φυτικές ίνες αλλά και σε υγρασία βοηθάει στην κινητικότητα του εντέρου και στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας

Tο πεπόνι αποτελεί συστατικό αρκετών καλλυντικών επιβεβαιώνοντας τη θεωρία ότι τονώνει το δέρμα και βελτιώνει την ακμή κατά τη διάρκεια της εφηβείας.

ΠΩΣ ΒΟΗΘΑΕΙ ΤΟ ΠΕΠΟΝΙ ΣΤΟ ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ

Περιέχει βιταμίνη Α, Β6, θειαμίνη και νιασίνη, ενώ δεν περιέχει καθόλου χοληστερόλη. Η νιασίνη είναι εκείνη που παίζει ενεργό ρόλο στην λιπόλυση. Τα αντιοξειδωτικά στοιχεία που περιέχει σε συνδυασμό με τη βιταμίνη C καταπολεμούν την ενοχλητική όψη φλοιού πορτοκαλιού και βοηθούν στην παραγωγή κολλαγόνου. Τέλος, έχει ελάχιστες θερμίδες, αφού μόλις 100 γρ. ισοδυναμούν με 34 θερμίδες, ενώ έχει την ιδιότητα να φουσκώνει το στομάχι και άρα να βοηθά στην πρόσληψη λιγότερων θερμίδων.

  • Σύσταση του πεπονιού ανά 100 γραμμάρια φρούτου χωρίς φλούδα (1 μικρό μπολ)
    Mέση Διατροφική Ανάλυση Πεπονιού ανά   100g

Ενέργεια

34 Kcal

Υδατάνθρακες

8.6 g

Πρωτεΐνες

0.84 g

Ολικά Λιπαρά

0.19 g

Διαιτητικές φυτικές ίνες

0.9 g

Βιταμίνες

Νιασίνη

0.734 mg

Παντοθενικό οξύ

0.105 mg

Πυριδοξίνη

0.072 mg

Ριβοφλαβίνη

0.026 mg

Θειαμίνη

0.017 mg

Βιταμίνη A

3382 IU

Βιταμίνη C

36.7 mg

Βιταμίνη E

0.05 mg

Βιταμίνη K

2.5 μg

Ηλεκτρολύτες

Νάτριο

1 mg

Κάλιο

267 mg

Μέταλλα

Ασβέστιο

9 mg

Χαλκός

41 μg

Σίδηρος

0.21mg

Μαγνήσιο

12mg

Μαγγάνιο

0.041 mg

Ψευδάργυρος

0.18 mg

Φυτοχημικά

ß-καροτένιο

2020 μg

ß-κρυπτοξανθίνη

1 μg

Λουτείνη – Ζεαξανθίνη

26 μg

Σχετικά δύσπεπτο, πρέπει να καταναλώνεται με προσοχή από άτομα με πεπτικές διαταραχές.

Επιλογή: Προτιμάτε πεπόνι μικρό αλλά βαρύ για το μέγεθός του, με μίσχο που υποχωρεί κατά την πίεση. Θα πρέπει να αναδίδει ένα γλυκό, ευχάριστο άρωμα, όχι όμως ιδιαίτερα έντονο, γιατί τότε μπορεί να είναι πάρα πολύ ώριμο.

Αποθήκευση: Όταν το κόψετε, διατηρήστε το στο ψυγείο σκεπασμένο με ζελατίνα τροφίμων και καταναλώστε το εντός 1-2 ημερών.

Τρόπος κατανάλωσης: Μπορεί να φαγωθεί μόνο του κομμένο σε φέτες, να προστεθεί σε φρουτοσαλάτες ή να συνδυαστεί με λεπτές φέτες αλλαντικών (π.χ. προσούτο), τυρί ή μια μπάλα παγωτό. Ταιριάζει επίσης με το γάλα και το γιαούρτι, προσδίδει ξεχωριστή νοστιμιά σε smoothies, milk shakes, σορμπέ και γρανίτες.

Δεν πρέπει να μένει κομμένο σε φέτες για πολλή ώρα γιατί η βιταμίνη C που περιέχει καταστρέφεται γρήγορα αν εκτεθεί στον αέρα.

Πεπόνι ή καρπούζι;

Στο διατροφικό δίλημμα, λοιπόν, «καρπούζι ή πεπόνι», απαντάμε ότι και τα δύο είναι σημαντικό να τα εντάξουμε στη διατροφή τόσο τη δική μας όσο και των παιδιών μας, αφού έχουν εξίσου ωφέλιμες δράσεις για την υγεία !!!

 

Της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μοριακή Βιολόγος, medlabnews.gr iatrikanea

Share

Σχόλια

Εγγραφή
Ειδοποίησέ με για
guest
0 Σχόλια
Παλαιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια γραμμής
Δες όλα τα σχόλια
Side ad
Side ad
Side ad
Side ad

ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ|ΔΕΣ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΕΔΩ

Title ad
Υπερηχογράφημα Β’ Επιπέδου & μια γενναία απόφαση για τη ζωή cover image

Υπερηχογράφημα Β’ Επιπέδου & μια γενναία απόφαση για τη ζωή

Χειρουργικά ευρήματα στο υπερηχογράφημα Β’ Επιπέδου: Διατήρηση του εμβρύου Η κύηση εξελίσσεται φυσιολογικά. Ήρθε η στιγμή του υπερηχογραφήματος του Β’ Επιπέδου. Η…

διάβασε περισσότερα
Σύνδρομο Αποφρακτικής Υπνικής Άπνοιας – Ένας αόρατος κίνδυνος για την υγεία cover image

Σύνδρομο Αποφρακτικής Υπνικής Άπνοιας – Ένας αόρατος κίνδυνος για την υγεία

Σύμφωνα με έρευνες το 30% του παγκόσμιου πληθυσμού, σε κάποιες χώρες αγγίζει και το 50%, αντιμετωπίζει κάποιου είδους ελαφρά ή σοβαρή διαταραχή…

διάβασε περισσότερα
Ρήξη Τένοντα Ώμου – Αρθοσκοπική Χειρουργική cover image

Ρήξη Τένοντα Ώμου – Αρθοσκοπική Χειρουργική

Στην τηλεοπτική εκπομπή ” Επιλογή Ζωής ” με τη δημοσιογράφο Δήμητρα Μιχαλοπούλου, μιλάει για τη Ρήξη Τένοντα Ώμου – Αρθοσκοπική Χειρουργική, ο Μιχάλης…

διάβασε περισσότερα
Το παιδί μου αρνείται να κόψει την πάνα: Τι να κάνω; cover image

Το παιδί μου αρνείται να κόψει την πάνα: Τι να κάνω;

Είναι το παιδί κατάλληλα προετοιμασμένο και σε (παραπάνω από) ιδανική ηλικία, για να περάσει από την πάνα στην τουαλέτα ή το γιο-γιο αλλά……

διάβασε περισσότερα
Τροφές που μετατρέπονται σε επικίνδυνες και τοξικές στο φούρνο μικροκυμάτων cover image

Τροφές που μετατρέπονται σε επικίνδυνες και τοξικές στο φούρνο μικροκυμάτων

Έχουμε γράψει παλαιότερα για τον φούρνο μικροκυμάτων και την επίδραση του στην υγεία. Σχεδόν κάθε σπίτι έχει πλέον και έναν φούρνο μικροκυμάτων. Από όταν…

διάβασε περισσότερα
Κινόα. Θρεπτικό δημητριακό, ΧΩΡΙΣ γλουτένη. Τρόπος παρασκευής της Quinoa cover image

Κινόα. Θρεπτικό δημητριακό, ΧΩΡΙΣ γλουτένη. Τρόπος παρασκευής της Quinoa

Tο εξωτικό αυτό ψευδο-δημητριακό από τις μακρινές Άνδεις είναι ένα από τα πιο θρεπτικά τρόφιμα στον πλανήτη. Μαγειρεύεται όπως το ρύζι, είναι…

διάβασε περισσότερα
Τροφές και ουρικό οξύ: Όσα πρέπει να γνωρίζετε cover image

Τροφές και ουρικό οξύ: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Γράφει ο Γιώργος Λάντις | Κλινικός Διαιτολόγος, Διατροφολόγος Τί είναι το ουρικό oξύ; Το ουρικό οξύ είναι  ένα προϊόν του μεταβολισμού των τροφών…

διάβασε περισσότερα
Οδηγός για Υγιεινά Χριστουγεννιάτικα Γλυκά cover image

Οδηγός για Υγιεινά Χριστουγεννιάτικα Γλυκά

Γράφει η Άννα Παπαχρήστου | Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Μελομακάρονα, κουραμπιέδες, δίπλες. Όλα χριστουγεννιάτικα γλυκά και όλα έτοιμα να χαλάσουν τη διατροφή σου. Ή μήπως……

διάβασε περισσότερα

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ / ΝΕΑ|ΔΕΣ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΕΔΩ

Title ad
Θεσσαλονίκη: Στη ΜΕΘ 71χρονος με πνευμονία – Θετικός στον μεταπνευμονοϊό HMPV cover image

Θεσσαλονίκη: Στη ΜΕΘ 71χρονος με πνευμονία – Θετικός στον μεταπνευμονοϊό HMPV

Στη Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου “Γ. Παπανικολάου” της Θεσσαλονίκης νοσηλεύεται άνδρας 71 ετών, με πνευμονία. Ο ασθενής ελέγχθηκε για όλους τους αναπνευστικούς…

διάβασε περισσότερα
Σε κρίσιμη κατάσταση ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας, Αναστάσιος cover image

Σε κρίσιμη κατάσταση ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας, Αναστάσιος

Στον Ευαγγελισμό νοσηλεύεται ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος, 95 ετών, ο οποίος μεταφέρθηκε εσπευσμένα στην Αθήνα από τα Τίρανα. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες,…

διάβασε περισσότερα
Γεωργιάδης: Είμαι υπερήφανος για αυτόν τον πρώτο χρόνο στο Υπουργείο Υγείας cover image

Γεωργιάδης: Είμαι υπερήφανος για αυτόν τον πρώτο χρόνο στο Υπουργείο Υγείας

Ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έκανε ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, με αφορμή τον ένα χρόνο από την ανάληψη των καθηκόντων του…

διάβασε περισσότερα
Κορίτσι το πρώτο μωρό που γεννήθηκε στο Ιασώ Θεσσαλίας το 2025! cover image

Κορίτσι το πρώτο μωρό που γεννήθηκε στο Ιασώ Θεσσαλίας το 2025!

Το πρώτο μωρό του 2025 που γεννήθηκε στο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας, είναι κορίτσι !!!!! Μια υπέροχη υγιέστατη μπέμπα, 2840 γραμμαρίων γεννήθηκε το μεσημέρι…

διάβασε περισσότερα
Εκπαιδευτικό Σεμινάριο «Ανάπτυξη κλινικών περιπτώσεων θρόμβωσης και λήψη θεραπευτικών αποφάσεων» cover image

Εκπαιδευτικό Σεμινάριο «Ανάπτυξη κλινικών περιπτώσεων θρόμβωσης και λήψη θεραπευτικών αποφάσεων»

Εκπαιδευτικό Σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 17 και το Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025, στο Αμφιθέατρο ΜΑ1 (Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Βιόπολις) στη Λάρισα και διοργανώνεται από…

διάβασε περισσότερα
14η Ημερίδα για την Εφηβεία – “Εφηβικό lifestyle και Αναδυόμενη Νοσηρότητα” cover image

14η Ημερίδα για την Εφηβεία – “Εφηβικό lifestyle και Αναδυόμενη Νοσηρότητα”

Η 14η Ημερίδα για την Εφηβεία,  θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2024 στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (ΚΕΔΕΑ) του ΑΠΘ. Η…

διάβασε περισσότερα
3ο Σεμινάριο Μαιευτικής Αιμορραγίας cover image

3ο Σεμινάριο Μαιευτικής Αιμορραγίας

Το Workshop “Complex C Section” και το 3ο Σεμινάριο με θέμα: «Μαιευτική Αιμορραγία Διεισδυτικός Πλακούντας: Διαχείριση και Αντιμετώπιση Βήμα-Βήμα», θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 16 Νοεμβρίου και την Κυριακή…

διάβασε περισσότερα
Με βραβεύσεις η επίσημη έναρξη του 10ου Πανθεσσαλικού  Φαρμακευτικού Συνεδρίου cover image

Με βραβεύσεις η επίσημη έναρξη του 10ου Πανθεσσαλικού Φαρμακευτικού Συνεδρίου

Άρχισε χθες το πρωί 9 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθεί σήμερα το απόγευμα στο ξενοδοχείο Divani στη Λάρισα, το 10ο Πανθεσσαλικό Φαρμακευτικό Συνέδριο…

διάβασε περισσότερα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ|ΔΕΣ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΕΔΩ

Title ad
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΠΟΥΤΣΙΚΟΣ | ΟΓΚΟΠΛΑΣΤΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΥ – ΜΑΣΤΟΛΟΓΟΣ cover image

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΠΟΥΤΣΙΚΟΣ | ΟΓΚΟΠΛΑΣΤΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΥ – ΜΑΣΤΟΛΟΓΟΣ

Ο Γεώργιος Μπούτσικος είναι Ογκοπλαστικός Χειρουργός Μαστού – Μαστολόγος, Διευθυντής Τμήματος Χειρουργικής Μαστού Ιασώ Θεσσαλίας, με έδρα τη Λάρισα και έχει το…

διάβασε περισσότερα
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ | ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ cover image

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ | ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

Ο κ. Ιωάννης Παπαγιαννόπουλος, είναι Χειρουργός με έδρα τη Θεσσαλονίκη και έχει το ιδιωτικό του ιατρείο στην οδό Μητροπόλεως αρ. 46. Τηλ.:…

διάβασε περισσότερα
ΖΑΜΠΕΛΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ | ΡΕΥΜΑΤΟΛΟΓΟΣ cover image

ΖΑΜΠΕΛΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ | ΡΕΥΜΑΤΟΛΟΓΟΣ

Η κα Ευαγγελία Ζαμπέλη είναι Ρευματολόγος με έδρα την Αθήνα και έχει το ιδιωτικό της ιατρείο στη Λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας 102Α. Τηλ.:…

διάβασε περισσότερα
ΤΣΙΑΜΠΑΛΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ | ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ cover image

ΤΣΙΑΜΠΑΛΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ | ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ

Ο Αθανάσιος Τσιαμπαλής είναι Καρδιολόγος με έδρα τα Τρίκαλα και το ιδιωτικό του ιατρείο είναι στην οδό Κολοκοτρώνη 18. Τηλ. 2431076444  &…

διάβασε περισσότερα
Κέρδισε Δώρα από τη Frezyland cover image

Κέρδισε Δώρα από τη Frezyland

διάβασε περισσότερα
ac-norm cover image

ac-norm

διάβασε περισσότερα
HAIR FORCE cover image

HAIR FORCE

τριχόπτωση, hair force, frezyderm

διάβασε περισσότερα
Moisturizing - κρέμες προσώπου cover image

Moisturizing - κρέμες προσώπου

#moisturizing, #ενυδάτωση, #δέρμα, #frezyderm

διάβασε περισσότερα
Side ad
Side ad
Side ad
Side ad