ΜΟΛΥΝΣΗ ΜΕ ΚΟΡΩΝΟΙΟ ΣΕ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΕΝΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΑΥΤΟΑΝΟΣΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ: Πρέπει να φοβάμε;
Προσοχή ναι, ευαισθητοποίηση ναι, ανησυχία ίσως, άγχος όχι, απογοήτευση φόβος, πανικός και τρόμος ΠΟΤΕ.
Με ρωτάτε αν πρέπει να ανησυχούν οι εμβολιασμένοι με αυτοάνοσα νοσήματα.
Απαντώ ξεκάθαρα. Η πιθανότητα να μολυνθούν οι ασθενείς αν είναι προσεκτικοί (ακόμη και χωρίς μάσκα) είναι 0.2% (2 στους 1000).
Το ποσοστό αυτό θα μειώνεται όσο αυξάνεται το ποσοστό του γενικού πληθυσμού με ανοσία.
Τι θα πει προσεκτικοί: Μάσκα κλπ σε πολυσύχναστα μέρη ή σε κλειστούς χώρους χωρίς εξαερισμό ή σε οικογενειακό ή φιλικό περιβάλλον με στενή επαφή όπου όλοι εκτός από τους ασθενείς είναι ανεμβολίαστοι ή δεν έχουν πρόσφατα (τους τελευταίους 3 μήνες) μολυνθεί.
Προσοχή: Υπάρχουν εμβολιασμένοι που δεν έχουν αποκτήσει ανοσία. Στους υγιείς το ποσοστό έλλειψης ανοσίας μετά από εμβολιασμό είναι περίπου 2-7%, αλλά στους ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα και σοβαρή ανοσοκαταστολή μπορεί να είναι από 5-17% (ανάλογα και με την κατάστασή τους).
Πως ξέρω ότι ΔΕΝ ΑΝΗΚΩ σε εκείνους που παρότι έχουν εμβολιαστεί ΔΕΝ έχουν αποκτήσει ανοσία.
1. Όταν έχεις αποκτήσει εξουδετερωτικά αντισώματα κατά της ακίδας του ιού είσαι καλυμμένος (συνήθως τα αποκτάς με σιγουριά 2 εβδομάδες μετά την 2η δόση)
2. Όταν έχεις κυτταρική ανοσία (το ανοσοποιητικό σου έχει κύτταρα μνήμης λόγω του εμβολιασμού) έστω και αν δεν έχεις αντισώματα ή έχεις χαμηλό τίτλο αντισωμάτων.
Πως θα το ξέρω αν έχω εξουδετερωτικά αντισώματα ή ότι έχω κυτταρική ανοσία;
Υπάρχουν εξειδικευμένα τεστ που μπορούν να τα μετρήσουν και τα δύο. Για περισσότερα στείλτε προσωπικό μήνυμα.
Προσοχή: οι βαριά ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς πρέπει να προσέχουν και για άλλες λοιμώξεις (πχ γρίπη, λοιμώξεις αναπνευστικού κλπ) πέραν του κορωνοιού. Το ότι είναι καλυμμένος κάποιος για τον κορωνοιό ΔΕΝ σημαίνει ότι είναι προστατευμένος για τα πάντα.
Προσοχή 2: Ναι στην προσοχή και στην ευαισθητοποίηση. ΟΧΙ στην τρομολαγνεία και τον πεσιμισμό