Κουρέτας: Η γλιστρίδα και οι ιδιότητές της
Δημήτρης Κουρέτας
Καθηγητής Βιοχημείας – Βιοτεχνολογίας
Θα μιλήσουμε για τη γλιστρίδα που είναι ένα παρεξηγημένο ζιζάνιο που φυτρώνει σχεδόν παντού και έχει ένα μοναδικό χαρακτηριστικό. Εχει περισσότερα ω-3 λιπαρά ακόμη και απο τον σολωμό. Επίσης η χρήση της γλιστρίδας ως θεραπευτικού φυτού στην Ευρώπη, στο Ιράν και στην Ινδία έχει ιστορία τουλάχιστον 2.000 ετών και πιθανότατα καταναλωνόταν ως λαχανικό πολλά χρόνια πριν.
Στην αρχαία Ρώμη η γλιστρίδα χρησιμοποιείτο για θεραπεία των πονοκεφάλων, της δυσεντερίας, και των δαγκωμάτων από σαύρες. Βέβαια τότε δεν γνώριζαν ότι είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και σε αντιοξειδωτικά απαραίτητα για την υγεία. Μάλιστα η γλιστρίδα εθεωρείτο από παλαιά πολύτιμο φυτό για τη θεραπεία των προβλημάτων του ουροποιητικού και του πεπτικού συστήματος. Αρα μια πολύ ωραία επιλογή και πολύ φτηνή. Την εκφραση που λέει γλυστρίδα έφαγες και μιλάς τόσο πολύ, πιθανά τη ξέρετε. Την εξήγηση σας τη εχω για έκπληξη, αργότερα. Ενα πράγμα ομως που δεν είναι πολύ γνωστό, είναι ότι ο Διοσκουρίδης την αποκαλούσε φάρμακο κατα της μοιχείας, γιατί έχει μεγάλη καταπραυντικη δράση, και έτσι ηρεμούσε τις σεξουαλική διάθεση.
Επομένως όσοι σας πασάρουν συμπληρώματα για ω-3 πείτε τους οτι ο Κουρέτας μας είπε να τρώμε μια σαλάτα γλιστρίδα, η να τρώμε 3 καρύδια. Εχουν μας ειπε οσα ω-3 χρειαζόμαστε.