Αντιβιοτικά μόνο με ηλεκτρονική συνταγή γιατρού
Εάν τις προσεχείς ημέρες επισκεφθείτε το φαρμακείο σας και ζητήσετε αντιβιοτικά,έστω και αν πρόκειται γι’ αυτά που χαρακτηρίζονται «απλά και ευρείας χρήσεως» χωρίς να προσκομίσετε συνταγή γιατρού, θα συναντήσετε από επιφυλακτικότητα μέχρι και άρνηση από τους φαρμακοποιούς.
Μετά από μερικές εβδομάδες όμως θα συναντήσετε μόνο άρνηση καθώς στο εξής τα αντιβιοτικά θα χορηγούνται κατηγορηματικά μόνο με ιατρική ηλεκτρονική συνταγή.
Τυπικά από χθες τα αντιβιοτικά χορηγούνται από τα φαρμακεία όλης της χώρας μόνο με ηλεκτρονική συνταγή, στην οποία θα αναγράφεται η νόσος για την οποία χορηγείται το συγκεκριμένο φάρμακο, καθώς και η συνιστώμενη δοσολογία, όπως προβλέπεται στο άρθρο 16 της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της 1ης Αυγούστου (ΦΕΚ Α 157).
Μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, κατά τις οποίες δεν είναι δυνατή η έκδοση ηλεκτρονικής συνταγής, θα επιτρέπεται η χειρόγραφη συνταγή, στην οποία πρέπει να αναγράφονται όλα τα στοιχεία που έχει και μία ηλεκτρονική.
Σύμφωνα με το άρθρο 16 οι περιπτώσεις όπου μπορούν να εκδοθούν χειρόγραφες συνταγές είναι στις εξής κατηγορίες ασθενών:
– Ασφαλισμένοι φορέων που δεν έχουν ενταχθεί στο σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης.
– Πολίτες (τουρίστες) από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και οι Ευρωπαίοι πολίτες που δεν κατέχουν ΕΚΑΑ (Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας).
– Μετανάστες, που για διάφορους λόγους δεν έχουν αποκτήσει ΑΜΚΑ.
– Ασθενείς για τους οποίους εισάγονται εκτάκτως και ατομικά μέσω ΙΦΕΤ φάρμακα εξωτερικού (μικροδέματα).
– Νοσηλευόμενοι ασθενείς σε δημόσια νοσοκομεία ή ιδιωτικά θεραπευτήρια. Επιπρόσθετα, σε περίπτωση συνταγογράφησης από κτηνίατρο η συνταγή θα είναι χειρόγραφη. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, πλην των προαναφερθέντων, η χειρόγραφη συνταγή θεωρείται άκυρη. Σημειώνεται ότι μόνο οι χειρόγραφες συνταγές που περιέχουν αντιβιοτικό, και φέρουν την υπογραφή του ασθενή, φυλάσσονται από τον φαρμακοποιό επί διετία, είτε σε φωτοτυπία είτε σε ηλεκτρονικό αρχείο με τη μορφή αρχείου εικόνας. Οι ηλεκτρονικές συνταγές φυλάσσονται αυτόματα στο ηλεκτρονικό σύστημα της ΗΔΙΚΑ και δεν απαιτείται για αυτές πλέον εκτύπωση και φύλαξη. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας Θανάσης Κουτσούκης η νομοθετική ρύθμιση του νέου τρόπου χορήγησης των αντιβιοτικών αποτελεί κατάκτηση των επιστημόνων υγείας και η εφαρμογή της μπορεί να βάλει φρένο στην αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών στη χώρα μας, η οποία θεωρείται πρωταθλήτρια μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών στην υπερκατανάλωσή τους. Ο ίδιος παραδέχεται ότι με τον νέο τρόπο θα υπάρξουν δυσκολίες αλλά και μικρή ταλαιπωρία για τους ασθενείς αλλά και για τους οδοντίατρους, που παρουσιάζουν χαμηλό ποσοστό συνταγογράφησης, ενώ εκτιμά ότι θα χρειαστούν δύο με τρεις μήνες για να εφαρμοστεί πλήρως ο νέος τρόπος διακίνησης των αντιβιοτικών.
Ο ΝΤ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
Για δικαίωση ενός μακρόχρονου αγώνα των γιατρών κάνει λόγο ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας Ντίνος Γιαννακόπουλος και επισημαίνει ότι θα αποκτήσει ουσία και περιεχόμενο «μόνο όταν θωρακιστεί με ελεγκτικούς μηχανισμούς». Σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου αναφέρει: «Ο Νόμος 4675/11-3-2020 (άρθ. 18) καθώς και η ΠΝΠ (ΦΕΚ 154/10-8-2020) βάζουν ένα τέλος στην ανεξέλεγκτη διακίνηση των αντιβιοτικών φαρμάκων, προστατεύοντας έτσι τη δημόσια υγεία από λοιμώξεις με μικρόβια που έχουν αποκτήσει ανθεκτικότητα λόγω της κατάχρησης αντιβιοτικών. Με τις παραπάνω διατάξεις καθορίζεται με σαφήνεια πως κανένα αντιβιοτικό δεν μπορεί να χορηγηθεί χωρίς ιατρική συνταγή (ηλεκτρονική ή χειρόγραφη) και η οποία πρέπει να φυλάσσεται στο φαρμακείο για 2 χρόνια. Ο νέος τρόπος διάθεσης αντιβιοτικών φαρμάκων αποτελεί τη δικαίωση ενός χρόνιου αιτήματος των γιατρών, αποκτά ουσία και περιεχόμενο η εφαρμογή του μόνον όταν θωρακιστεί με ελεγκτικούς μηχανισμούς» καταλήγει ο κ. Γιαννακόπουλος.
ΔΗΜ. ΚΑΤΣΑΝΑΚΗΣ
ΠΗΓΗ:https://www.eleftheria.gr/