Π.Γ.Ν.Λ: Μία κλινική “φάντασμα”, που παραμένει στα χαρτιά 8 χρόνια μετά την ίδρυσή της
Τον Ιούνιο του 2017 το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας αποφασίζει την ίδρυση Κλινικής Επείγουσας Ιατρικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας και τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους ο τότε αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης επισκέπτεται τη δομή για να ανακοινώσει τη σύσταση της νέας μονάδας που θα αποτελούνταν από το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και το Τμήμα Ημερήσιας Νοσηλείας, δυναμικότητας 20 κλινών.
Δύο χρόνια μετά, το 2019, ο πνευμονολόγος – εντατικολόγος, Ιωάννης Πανταζόπουλος, εγκαθίσταται στη Λάρισα και αναλαμβάνει θέση μέλους ΔΕΠ επείγουσας ιατρικής στη βαθμίδα του επίκουρου καθηγητή. Αρχίζει να εκπαιδεύει τους φοιτητές του 4ου έτους και να ασκεί ερευνητικό έργο στην επείγουσα ιατρική, αλλά κλινικά απασχολείται ως πνευμονολόγος στην πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική του νοσοκομείου, μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την λειτουργία της νεοσύστατης Κλινικής. Αυτό δεν έχει γίνει μέχρι και σήμερα.
Σχεδόν 8 χρόνια μετά την απόφαση ίδρυσής της, η Κλινική εξακολουθεί να υπάρχει μόνο στα χαρτιά. Οι λόγοι που κρατούν τη διαδικασία “παγωμένη” συνδέονται με μια άτυπη διαφωνία μεταξύ πανεπιστημιακών και γιατρών του ΕΣΥ, εντός του ΠΓΝΛ, παρόλο που στελέχη των δύο πλευρών συνεργάζονται αρμονικά σε άλλες πανεπιστημιακές κλινικές του νοσοκομείου.
Το iatronet.gr αναζήτησε απαντήσεις, μιλώντας τόσο με τον κ. Πανταζόπουλο, ο οποίος παραμένει το μοναδικό μέλος ΔΕΠ της Κλινικής στη βαθμίδα πλέον του αναπληρωτή καθηγητή, χωρίς όμως να εργάζεται στα Επείγοντα, όσο και με την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), η οποία αντιδρά στην προοπτική μετατροπής του ΤΕΠ του νοσοκομείου σε πανεπιστημιακό.