Γιατί ανεβαίνει η πίεση το βράδυ & τρόποι να χαλαρώσουμε
Έχετε ακούσει ότι η πίεση ανεβαίνει το βράδυ αλλά δεν ξέρετε τον λόγο που συμβαίνει αυτό; Ανακαλύψτε εδώ τι μπορεί να προκαλεί αύξηση της πίεσης τις συγκεκριμένες ώρες και πώς μπορούμε να χαλαρώσουμε, αν η αιτία της κατάστασης είναι το στρες μας.
Ο φυσικός συγχρονισμός του οργανισμού μας
Η πίεση επηρεάζεται σημαντικά από τον κιρκάδιο ρυθμό του σώματός μας ο οποίος συνδέεται με το βασικό «ρολόι» του εγκεφάλου που ρυθμίζει τη λειτουργία του σώματός μας στη διάρκεια του 24ώρου. Με την ανατολή του ήλιου, το «ρολόι» αυτό μας λέει πως είναι ώρα να σηκωθούμε και μας δίνει αρκετή ενέργεια, για να αντέξουμε τη μέρα ενώ με τη δύση του, το «ρολόι» δίνει σήμα να κοιμηθούμε και να ξεκουραστούμε. Η αρτηριακή πίεση (όπως και οι καρδιακοί παλμοί) ακολουθεί αυτό το μοτίβο1. Ανεβαίνει όταν ξυπνάμε, μένει ψηλά το πρωί και πέφτει ελαφρώς στις αρχές του απογεύματος. Ξανανεβαίνει αργά το απόγευμα και ξαναπέφτει λίγο πριν κοιμηθούμε, για να φτάσει στο κατώτατο σημείο στη διάρκεια του ύπνου μας και μέχρι να ξυπνήσουμε2.
Πέρα από τον κιρκάδιο ρυθμό, τι άλλο επηρεάζει την άνοδο της πίεσης το βράδυ;
Υπάρχουν ορισμένες παράμετροι που σχετίζονται με τη σταδιακή αύξηση της πίεσης αργά το απόγευμα και νωρίς το βράδυ. Μπορούμε να τους διακρίνουμε σε…
Εξωγενείς αιτίες αύξησης της πίεσης που αφορούν συγκεκριμένες συνήθειες
Η κατανάλωση καφεΐνης ή αλκοόλ
Συνηθίζουμε να πίνουμε καφέ, τσάι και αλκοολούχα ποτά το απόγευμα; Χρειάζεται να ξέρουμε ότι αφενός μπορούν να διαταράξουν τον ύπνο μας αφετέρου μπορούν να αυξήσουν την πίεση ως εξής: η στένωση των αιμοφόρων αγγείων εμποδίζει τη σωστή ροή αίματος και κάνει την καρδιά να «υπερπροσπαθεί», για να στείλει αρκετό αίμα στο σώμα.
Κάπνισμα
Η υπέρταση παρουσιάζεται και σε καπνιστές αφού «στρεσάρει» την καρδιά με διάφορους τρόπους. Εάν έχει προηγηθεί κάπνισμα την ίδια μέρα και το απόγευμα, λειτουργεί ακόμα πιο επιβαρυντικά για την άνοδο της πίεσης το βράδυ.
Φαγητό
Η πίεση ανεβαίνει κατά τη διάρκεια του γεύματος και πέφτει για πάνω από 2 ώρες μετά.
Η πτώση αυτή είναι συχνά μεγαλύτερη σε άτομα με ευαισθησία στην υπέρταση απ’ ό,τι σε ανθρώπους με φυσιολογική πίεση. Το είδος των τροφών επίσης συνδέεται με θέματα αυξημένης ή μειωμένης πίεσης. Οι τροφές με πολύ αλάτι αυξάνουν την κατακράτηση υγρών και την αρτηριακή πίεση, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε νάτριο. Το ίδιο συμβαίνει και με τροφές υψηλής περιεκτικότητας σε σάκχαρα3. Αντίθετα, τα πλούσια σε υδατάνθρακες γεύματα, φαίνεται πως έχουν κατασταλτική δράση στο θέμα της πίεσης.
Άσκηση
Αν κάνουμε γυμναστική το απόγευμα, είναι λογικό να εμφανίζουμε πίεση αμέσως μετά την άσκηση και αυτή να πέφτει αρκετές ώρες μετά.
Μπάνιο
Αγαπάμε το καυτό μπάνιο τα απογεύματα; Μπορεί να έχουμε μία ακόμα αιτία για την αυξημένη πίεση. Στη αρχή του μπάνιου η πίεση αυξάνεται και μετά αρχίζει να πέφτει, για να επιστρέψει σε κανονικά επίπεδα περίπου μία ώρα μετά.
Ενδογενείς παράγοντες που εξηγούν γιατί ανεβαίνει η πίεση το βράδυ
Ηλικία ή θέματα υγείας
Όσο μεγαλώνουμε, αυξάνονται οι πιθανότητες να εμφανίσουμε υψηλή αρτηριακή πίεση4.
Επίσης, υπάρχουν κάποια ιατρικά προβλήματα που συνδέονται με υπέρταση, όπως ο διαβήτης και παθήσεις των νεφρών.
Παχυσαρκία
Η αυξημένη πίεση το βράδυ (αλλά και μέσα στη μέρα) μπορεί να έχει την αιτία της και στο αυξημένο σωματικό βάρος.
Έντονο στρες
Ειδικά μετά από μία αγχωτική μέρα, η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη που εκκρίνει ο οργανισμός (γνωστές και ως ορμόνες του στρες) επηρεάζουν την καρδιακή λειτουργία ως φυσιολογική απόκριση του οργανισμού. Οι παλμοί δυναμώνουν και τα αιμοφόρα αγγεία στενεύουν, αυξάνοντας προσωρινά την πίεση.
Αν η απάντηση στο γιατί ανεβαίνει η πίεση το βράδυ είναι στη περίπτωσή μας το έντονο άγχος που μας κατακλύζει μέσα στη μέρα, ακολουθούμε μια χαλαρωτική βραδινή ρουτίνα:
- Αποφεύγουμε τη χρήση οθονών που θα οδηγήσει σε υπερδιέγερση
- Εξασφαλίζουμε συνθήκες ηρεμίας με απουσία θορύβων και περισπασμών
- Συμβουλευόμαστε τον γιατρό μας για συμπληρώματα διατροφής* που βοηθούν τον οργανισμό να χαλαρώσει, όπως το μαγνήσιο
- Κοιμόμαστε νωρίς και σε δωμάτιο με χαμηλό ή ιδανικά χωρίς φωτισμό
Συμβουλευόμαστε πάντα τον γιατρό μας αν εντοπίζουμε προβλήματα αυξημένης πίεσης ή για την πρόληψη αυτών.