Παρουσιάζεται το “Εγχειρίδιο Επαγγελματιών Υγείας για τον Αυτισμό”
Σε συνέντευξυη τύπου που δώθηκε σήμερα το μεσημέρι, παρουσιάστηκε στους δημοσιογράφους το “Εγχειρίδιο Επαγγελματιών Υγείας για τον Αυτισμό” από τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας, κ. Κωνσταντίνο Γιαννακόπουλο, η πρόεδρος του Συλλόγου Αυτισμού Λάρισα, κα Έρη Καλογεροπούλου, ο κ. Απόστολος Κομνός, Αναισθησιολόγος – Εντατικολόγος, Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΙΑΣΩ Θεσσαλίας και η κα Θώμη Σούλτη, Ψυχολόγος και επιστημονικά υπεύθυνη του οικοτροφείου “Ελευθερία”.
Το πρώτο από τα δύο εγχειρίδια που συντάχθηκε ομάδα εκπαιδευτικών του Οικοτροφείου “Ελευθερία”, απευθύνεται στους επαγγελματίες υγείας και αυτή τη στιγμή έχουν εκδοθεί 2.000 αντίτυπα με την ευγενική υποστήριξη του «ΙΑΣΩ Θεσσαλίας», υπό την αιγίδα της 5ης Υ.Πε. Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας και του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας «Ο Ιπποκράτης».
Αναλυτικά η παρουσίαση του εγχειριδίου θα παρουσιαστεί την Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου στις 18:00, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιασώ Θεσσαλίας κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης “Αποτελεσματική ιατρική φροντίδα για άτομα στο φάσμα του αυτισμού”.
Ο κ. Γιαννακόπουλος τόνισε πως το εγχειρίδιο, εκδόθηκε για να βοηθήσει του επαγγελματίες υγείας να κατανοήσουν τον αυτισμό.
“Θερμά συγχαρητήρια στην επιστημονική ομάδα του Οικοτροφείου «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ », στον Σύλλογο Αυτισμού Λάρισας και στον χορηγό ΙΑΣΩ Θεσσαλίας για τη σύνταξη και έκδοση ενός πολύτιμου εγχειριδίου για την ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών Υγείας γύρω απότο Φάσμα του Αυτισμού, μιας μείζονος αναπτυξιακής διαταραχής , που η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπισή της αλλάζουν σημαντικά την πρόγνωση.
Τα νεότερα δεδομένα που έρχονται στο φως της επιστημονικής δημοσιότητας και ο ακριβής εντοπισμός της περιοχής του εγκεφάλου που συνδέονται με το Φάσμα του Αυτισμού αναμένεται να αλλάξουν την πορεία του, ενώ για το σκοπό αυτό απαιτείται συντονισμένη συνέργεια και συνεργασία επαγγελματιών Υγείας, εκπαιδευτικών και γονιών.”
Ο κ. Κομνός είπε, “Ο αυτισμός δεν είναι ασθένεια, είναι μια από τις πιο περίπλοκες, πιο δύσκολες στην αντιμετώπισή τους νευροαναπτυξιακές διαταραχές. Τα άτομα με αυτισμό ακούν, βλέπουν και αισθάνονται τον κόσμο με διαφορετικό τρόπο σε σχέση με άλλους ανθρώπους. Τα τελευταία χρόνια, έχει εξελιχθεί ο τρόπος διάγνωσης, αξιολόγησης και εκπαίδευσης των επαγγελματιών που ασχολούνται με τη Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος, εξασφαλίζοντας έτσι πιθανότητες να υπάρχει βελτίωση στην καθημερινότητα των ατόμων με αυτισμό.
Τι γίνεται όμως όταν ένα άτομο με αυτισμό νοσήσει, όταν υπάρχει ανάγκη να απευθυνθεί σε γιατρό, για οποιοδήποτε άλλο λόγο υγείας; Είναι οι επαγγελματίες υγείας, οι γιατροί, οι νοσηλευτές προετοιμασμένοι να το αντιμετωπίσουν ανάλογα; Είναι εκπαιδευμένοι, ώστε να διαχειριστούν ένα άτομο με αυτισμό με την απαραίτητη ευαισθησία; Γνωρίζουν τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα; Γι΄αυτό λοιπόν, όταν οΣύλλογος Αυτισμού Λάρισας ζήτησε τη συμβολήτου ΙΑΣΩ Θεσσαλίας γιατην έκδοση του Εγχειριδίου, που κρατάτε στα χέρια σας, η απάντηση ήταν, χωρίς σκέψη, θετική.
Είναι χρέος μας, ως η μεγαλύτερη ιδιωτική δομή υγείας της Κεντρικής Ελλάδας να φροντίσουμε, ώστε οι επαγγελματίες υγείας να είναι ενημερωμένοι και σωστά προετοιμασμένοι, κάθε φορά που ένα άτομο με αυτισμό επισκέπτεται ένα νοσοκομείο ή ένα γιατρό, για οποιαδήποτε ιατρική πράξη. Η καθημερινότητα των ανθρώπων αυτών και των οικογενειών τους είναι ήδη δύσκολη και δεν θα έπρεπε να είναι εξίσου δύσκολή και η επίσκεψή τους στις δομές υγείας. Είναι υποχρέωση όλων να δράσουμε, ώστε οι άνθρωποι αυτοί και οι οικογένειες τους να εξυπηρετούνται πιο εύκολα, να ζουν πιοαπλά. Είναι καθήκον μας, νατους βγάλουμεαπό τοπεριθώριο, στο φως.”
Η κα Έρη Καλογεροπούλου μεταξύ άλλων είπε,” Μέσα από την μακροχρόνια εμπειρία μου ως μητέρα και ως πρόεδρος, τις άπειρες επαφές με οικογένειες ατόμων με αυτισμό από διάφορες περιοχές της Ελλάδας αλλά και τις καταστάσεις που βιώσαμε μέσω της λειτουργίας των δομώνμας, καταγράφηκε εντονότατα η δυσκολία συνεργασίας των ατόμων με ΔΑΦ με γιατρούς ή και νοσηλευτές στον δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα.
Η λειτουργία των δομών μας για πάνω από 20 χρόνια ανέδειξε αρχικά αυτές τις δυσκολίες που αντιμετώπιζε το προσωπικό μας. Έτσι αρχίσαμε να κτίζουμε σιγά σιγά ένα μοντέλο συνεργασίας και διαχείρισης καταστάσεων που προκύπτουν συνήθως κατά την επίσκεψη ενός ατόμου με αυτισμό σε ιατρείο. Αργότερα παρουσιάστηκε η ανάγκη νοσηλείας ωφελούμενωνμας. Νέεςπροκλήσεις, νέες προσπάθειες και ο κύκλος ολοκληρώνεται. Ηεπίσκεψη σε ιατρείο ή νοσηλεία εντάχθηκε στην εσωτερική εκπαίδευση του προσωπικού μας και τα αποτελέσματα ήταν παραπάνω από ενθαρρυντικά.
Πλέον οι επισκέψεις σε ιατρεία ή μικρές ιατρικές πράξεις ή νοσηλεία δεν αποτελούν πηγές άγχους για το προσωπικό μας. Η συνεργασία με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό κρίνεται επιτυχής με αντίστοιχα θετικά αποτελέσματα στη δεκτικότητα των ωφελούμενων, στη μείωση του άγχους τους και συνεπώς των συμπεριφορών τους. Έχοντας λοιπόν εργαστεί τόσο μεθοδικά για το όλο θέμα, θεωρήσαμε κρίσιμη την έκδοση του εγχειριδίου προκειμένου να συμβάλλουμε στη βελτίωση της συνεργασίας γιατρών και νοσηλευτών με τα άτομα με ΔΑΦ και τους συνοδούς τους για την ομαλή έκβαση της υποστήριξης των ατόμων με ΔΑΦ.
Ελπίζω ότι σύντομα θα είμαστε σε θέση να εκδώσουμε ένα αντίστοιχο εγχειρίδιο για γονείς και φροντιστές ατόμων με ΔΑΦ για την ολοκλήρωση του έργου. Θα ήθελα και δημόσια να εκφράσω τα θερμά συγχαρητήρια μου στο προσωπικό του Οικοτροφείου «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», στην Επιστημονικά Υπεύθυνη κ. Θώμη Σούλτη και στονΣυντονιστή κ.Γιώργο Σακελλαρίου για την άψογη αποτελεσματικότητα στον τομέα της ιατρικής φροντίδας των ωφελούμενων και για τη συγγραφή του παρόντος εγχειριδίου. Θερμά ευχαριστώ την 5η ΥΠΕ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ & ΣΤ. ΕΛΛΑΔΑΣ, τον ΙΑΤΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΛΑΡΙΣΑΣ για την υποστήριξη που μας παρέχoυν πάντα και ιδιαίτερατο ΙΑΣΩ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ για την έκδοση του εγχειριδίου.”
Τέλος η κα Θώμη Σούλτη δήλωσε πώς είναι μεγάλη βοήθεια, ο οδηγός που εκδόθηκε και πώς θα βοηθήσει τους επαγγελματίες υγείας βήμα – βήμα, να κατανοήσουν τα άτομα με αυτισμό και βοηθηθούν ώστε να γίνει πιο εύκολα μια ιατρική πράξη ή εξέταση, που εκεί υπάρχουν πολλές δυσκολίες.
Επίσης ο οδηγός θα εκδοθεί και για τους γονείς, ώστε να γνωρίζουν τι χρειάζεται και τι θα αντιμετωπίσουν.
Δίτε το “Εγχειρίδιο Επαγγελματιών Υγείας για τον Αυτισμό”