Σύγκρουση Γεωργιάδη – Ανδρουλάκη για τα βαρέα ένσημα στους υγειονομικούς
Σφοδρή σύγκρουση για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, την στήριξη του υγειονομικού προσωπικού, αλλά και τις σχέσεις με επιχειρηματικά συμφέροντα είχαν στην Ολομέλεια της Βουλής οι Άδωνις Γεωργιάδης και Νίκος Ανδουλάκης με αφορμή την καταψήφιση του νομοσχεδίου για τον θεσμό του προσωπικού ιατρού από το ΠΑΣΟΚ.
Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιμένοντας στην ανάγκη υιοθέτησης της τροπολογίας που κατέθεσε το κόμμα του για την ένταξη του υγειονομικού προσωπικού στα βαρέα και ανθυγιεινά και απαντώντας στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος νωρίτερα εξήγησε πως η νομοθέτηση της ρύθμισης θα φέρει πρόωρη συνταξιοδότηση 7.500 ιατρών σε μια περίοδο που το ΕΣΥ έχει ανάγκη προσλήψεων, είπε: «Δεν βρέθηκε ένας συνεργάτης του πρωθυπουργού να τον προστατεύσει και να του πει ότι χρειάζεται 12 συνεχή έτη ασφάλισης με βαρέα για να βγει ένας ιατρός σε σύνταξη στα 62 έτη; Τόση άγνοια;».
«Μας είπατε ότι για τα βαρέα θέλει 12 χρόνια συνεχούς ασφάλισης για συνταξιοδότηση. Δεν ξέρετε όμως ότι μπορούν να τα εξαγοράσουν όσοι έχουν συμπληρώσει τα 62 έτη;» ανταπάντησε ο Υπουργός Υγείας για να προσθέσει: «Είναι συνταγματικό τους δικαίωμα. Και αυτό το δικαίωμα το έχουν σήμερα 7.500 ιατροί που έχουν συμπληρώσει τα 62 έτη. Άρα επιμένετε και μας λέτε ότι την ώρα που αντιμετωπίζουμε ελλείψεις και δίνουμε κίνητρα για να προσελκύσουμε υγειονομικό προσωπικό πρέπει να οδηγήσουμε στην έξοδο 7.500 γιατούς».
Ο κ. Ανδουλάκης εξέφρασε ενστάσεις για το νομοσχέδιο που ενισχύει τον θεσμό του προσωπικού ιατρού, λέγοντας ότι ο τρόπος που εισάγεται, διαταράσσει την σχέση εμπιστοσύνης υγειονομικού προσωπικού και ασθενών. «Άλλο η εκπαίδευση και άλλο η κλινική πρακτική. Στην ΕΕ ο ρόλος του οικογενειακού ιατρού απαιτεί περίοδο εξειδίκευσης από 3 έως 5 έτη. Δεν τα γνωρίζετε; Μας επιστρέφετε στην εποχή του ΕΣΥ, που οι αγροτικοί ιατροί ήταν οι μόνοι ιατροί της περιφέρειας. Υπονομεύετε την εμπιστοσύνη ασθενών και ιατρών. Σε λίγο θα μας πείτε να καταργήσουμε την ειδικότητα για να μας πείτε ότι δεν νομοθετείτε κάτι παράλογο. Θα κληθεί ξανά ο πολίτης να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη».