Αντιμετωπίζοντας την Εμμηνόπαυση με Γνώση και Αυτοπεποίθηση
Πόσα ακόμη χρόνια γονιμότητας μπορεί να έχετε και πόσο χρόνο ακόμα θα χρειαστείτε μέχρι να αρχίσετε να βιώνετε «την αλλαγή» της κλιμακτηρίου;Η προκλιμακτήριος ξεκινά αρκετά χρόνια πριν από την περιεμμηνόπαυση.
Γι’ αυτό η γονιμότητα αλλά και η ποιότητα των ωαρίων αλλάζει όσο πλησιάζουμε τα 40 χρόνια.Οι ωοθήκες αρχίζουν σταδιακά να παράγουν λιγότερες ορμόνες δηλαδή οιστρογόνα, προγεστερόνη, ανδρογόνα.Η εμμηνόπαυση, όταν εμφανίζεται μεταξύ 45 και 55 ετών, θεωρείται φυσιολογικήεξέλιξη στη ζωή μιάς γυναίκας.
Ωστόσο, μερικές γυναίκες μπορεί να μπουν νωρίς στην εμμηνόπαυση, είτε λόγω μιας χειρουργικής επέμβασης δηλαδή αφαίρεσης των ωοθηκών είτε λόγω πρώιμης ανεπάρκειας τους γενετικά προκαθορισμένης ή και λόγω καταστροφής τους από χημειοθεραπεία ή ακτινοβολία.Η εμμηνόπαυση που εμφανίζεται πριν από την ηλικία των 45 ετών ονομάζεται πρώιμη εμμηνόπαυση.
Η εμμηνόπαυση που εμφανίζεται σε ηλικία 40 ετών ή μικρότερη θεωρείται πρόωρη εμμηνόπαυση. Όταν δεν υπάρχει ιατρική ή χειρουργική αιτία για την πρόωρη εμμηνόπαυση, ονομάζεται πρωτοπαθής ωοθηκική ανεπάρκεια. Όταν μια γυναίκα που είναι στην περιεμμηνόπαυση για ένα χρόνο δεν έχει περίοδο θεωρούμε ότι πλέον πέρασε στην εμμηνόπαυση.
Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που επηρεάζουν την ηλικία που μια γυναίκα θα έχει την αρχή της κλιμακτηρίου της, αλλά ένας είναι ο πιο σημαντικός.
* Η κληρονομικότητα σας και κυρίως η ηλικία που βίωσε η μητέρα σας την εμμηνόπαυση.
Αυτό δεν είναι πάντα αλήθεια, φυσικά. Μερικές γυναίκες φτάνουν στην εμμηνόπαυση σε ασυνήθιστα πρώιμη ηλικία – πριν από τα 45 περίπου – χωρίς γνωστή αιτία. Θα μπορούσε να είναι το αποτέλεσμα ενός κληρονομικού προβλήματος ή μιας γενετικής μετάλλαξης που για κάποιο λόγο συνέβη σε αυτές.
Κάθε γυναίκα είναι μοναδική άρα και η μετάβαση στην εμμηνόπαυση δεν γίνεται με τον ίδιο τρόπο.
Ας δούμε ακόμη τέσσερις παραμέτρους που πρέπει να λάβετε υπόψη:
* Κάπνισμα
Κανένας άλλος παράγοντας του τρόπου ζωής δεν κάνει μεγαλύτερη ζημιά στις ωοθήκες σας από το κάπνισμα. Έτσι, εάν καπνίζετε και η μητέρα σας δεν κάπνιζε, πιθανότατα θα φτάσετε στην εμμηνόπαυση νωρίτερα από ότι εκείνη. Αν εκείνη κάπνιζε και εσείς όχι, είναι πολύ πιθανό να την ξεπεράσετε.
* Χημειοθεραπεία
* Ακτινοβολίες της περιοχής
* Χειρουργεία στις ωοθήκες
Όσο περισσότερα χρειάζεται να γίνουν, τόσο περισσότερο ο υγιής ιστός καταστρέφεται.
Πόσο διαρκεί η περιεμμηνόπαυση;
Διαρκεί μέχρι την εμμηνόπαυση, το σημείο που οι ωοθήκες σταματούν να απελευθερώνουν ωάρια και ελαττώνεται πολύ η ορμονική παραγωγή. Τα τελευταία 1 με 2 χρόνια πριν από την εμμηνόπαυση, αυτή η πτώση των οιστρογόνων επιταχύνεται.
Η μέση διάρκεια της είναι 4 χρόνια, αλλά για ορισμένες γυναίκες αυτό το στάδιο μπορεί να διαρκέσει μόνο μερικούς μήνες ή να συνεχιστεί για 10 χρόνια και τελειώνει όταν έχει περάσει ένας χρόνος χωρίς η γυναίκα να έχει περίοδο.
Υπάρχουν συμπτώματα;
Είναι σπάνιο μια γυναίκα να περάσει στην εμμηνόπαυση κατευθείαν από την φυσιολογική περίοδο χωρίς να μεσολαβήσει η κλιμακτήριος.
Οι γυναίκες στην κλιμακτήριο έχουν συνήθως μερικά από τα παρακάτω συμπτώματα:
* Εξάψεις δηλαδή αίσθημα θερμότητας που μπορεί να συνοδεύεται με εφίδρωση κυρίως τη νύχτα.
* Ακανόνιστες περιόδους που μπορεί να γίνουν πιο αραιές ή πιο συχνές με ροή πιο ελαφριά ή περισσότερο έντονη.(Υπάρχουν όμως και άλλες καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν αλλαγές στην εμμηνορυσία)
* Εντονότερο από συνήθως προεμμηνορροϊκό σύνδρομο
* Ημικρανίες
* Ευαισθησία στο στήθος
* Πτώση της σεξουαλικής τους ορμής
* Κούραση
* Κολπική ξηρότητα που προκαλεί δυσφορία στην σεξουαλική επαφή
* Απώλεια ούρων κατά τον βήχα, το φτέρνισμα, το γέλιο, την άσκηση.
* Επείγουσα ανάγκη για συχνότερη ούρηση
* Αλλαγές της διάθεσης με συναισθηματικές μεταπτώσεις, άγχος ή κατάθλιψη
* Δυσκολία στον ύπνο ή αυπνία
* Μειωμένη μνήμη ή συγκέντρωση
* Σωματικές αλλαγές όπως του βάρους και της διάπλασης του σώματος
Το σώμα αρχίζει να χρησιμοποιεί την ενέργεια διαφορετικά, τα λιποκύτταρα αλλάζουν και ίσως το έχετε παρατηρήσει ότι μπορεί να παίρνετε βάρος ευκολότερα.
* Μπορεί να αντιμετωπίσετε αλλαγές στην υγεία των οστών ή της καρδιάς σας, στο σχήμα και τη σύσταση του σώματός σας αλλά και στις λειτουργίες του οργανισμού σας.
* Μπορεί να εμφανίσετε υπέρταση, δυσλειτουργίες του θυρεοειδούς, εμφάνιση των κληρονομικών σας παθήσεων, διαβήτη, μεταβολικό σύνδρομο.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, είναι σημαντικό να συνεχίσετε ή να αρχίσετε να τρώτε μια υγιεινή διατροφή, να είστε δραστήριες σε διάφορα είδη άσκησης, να δίνετε μεγάλη σημασία στον ύπνο σας και να βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε αρκετό ασβέστιο για τη βέλτιστη υγεία των οστών.
Μπορεί να αντιμετωπιστεί η εμμηνόπαυση;
Η ερώτηση κλειδί είναι: Τι είναι σωστό για μένα;
Όταν συζητάμε για θεραπεία της εμμηνόπαυσης εννοούμε τα συμπτώματα της, που διαταράσσουν τη ζωή σας.
Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη θεραπειών για τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης με κύριο διαχωρισμό στις ορμονικές και στις μη ορμονικές θεραπείες.
Είναι σημαντικό να μιλήσετε με την/τον γιατρό σας για να δημιουργήσετε ένα σχέδιο θεραπείας που να είναι κατάλληλο για εσάς. Κάθε άτομο είναι διαφορετικό και έχει μοναδικές ανάγκες.
* Η ορμονική θεραπεία μπορεί να ανακουφίσει πολλά από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση του μεταβολικού συνδρόμου, της λειτουργίας του καρδιαγγειακού, του εγκεφάλου και βέβαια των οστών.
Η μετάβαση σε ορμονοθεραπεία και βέβαια το είδος της, είναι μια εξατομικευμένη απόφαση. Συζητήστε όλα τα θέματα υγείας που έχετε ή αντιμετωπίσατε στο παρελθόν, καθώς και το οικογενειακό σας ιστορικό με λεπτομέρειες.
* Υπάρχουν και μη ορμονικές θεραπείες για την εμμηνόπαυση.
Μερικές φορές η αλλαγή της διατροφής σας μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της. Μπορείτε να προσθέσετε τροφές που περιέχουν φυτικά οιστρογόνα ( λιναρόσπορος, καρύδια, φασόλια, προϊόντα σόγιας, αποξηραμένα φρούτα, φασκόμηλο και πολλά άλλα).
* Ενισχύστε το πυελικό σας έδαφος. Οι ασκήσεις μυών του πυελικού εδάφους, που ονομάζονται ασκήσεις Kegel , μπορούν να βελτιώσουν ορισμένες μορφές ακράτειας ούρων.
* Μην καπνίζετε. Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού, οστεοπόρωσης, καρκίνου και μιας σειράς άλλων προβλημάτων υγείας. Μπορεί επίσης να αυξήσει τις εξάψεις και να επιφέρει πρώιμη εμμηνόπαυση.
* Ασκηθείτε τις περισσότερες ημέρες για να προστατευτείτε από καρδιακές παθήσεις, διαβήτη, οστεοπόρωση.
Οι ασκήσεις ισορροπίας όπως η γιόγκα ή το τάι τσι μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη πτώσεων.
Μιλήστε με το γιατρό σας πριν πάρετε οποιοδήποτε φυτικό ή διαιτητικό συμπλήρωμα για τα συμπτώματα εμμηνόπαυσης.
Μειώστε την κολπική δυσφορία από την ατροφία.
Εκτός από όσα αναφέραμε υπάρχουν εξαιρετικές θεραπείες για την ατροφία του κόλπου που είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές, απλές και ασφαλείς για την γυναίκα και με πολύ μικρό χρόνο ανάρρωσης.
* με ενέσιμο τοπικά υαλουρονικό οξύ
* Laser
* πλούσιο σε αιμοπετάλια πλάσμα.
* ραδιοσυχνότητες
Ευτυχία Ρομποτή , Μαιευτήρας -Γυναικολόγος, Υπεύθυνη Τμήματος Αισθητικής Γυναικολογίας ΙΑΣΩ