Νούντλς (Noodles): Θρεπτική Αξία
Η Εθνική Ένωση Ζυμαρικών ορίζει ότι τα ζυμαρικά περιέχουν τουλάχιστον 5,5 τοις εκατό στερεά αβγά στη σύνθεσή τους. Πρόκειται για πυκνά ζυμαρικά που μπορούν να προστεθούν σε σούπες και κατσαρόλες χωρίς να γίνουν ένα υγρό χάος.
Τα noodles πήραν το όνομά τους από τη γερμανική λέξη «nudel» και τη λατινική λέξη «nodus». Παρασκευάζονται με ζύμη χωρίς προζύμι και παρασκευάζονται σε βραστό νερό. Περιέχουν υψηλή ποσότητα υδατανθράκων, γεγονός που τα καθιστά ιδανική πηγή για μια ώθηση ενέργειας.
Τα νουντλς μπορούν να έχουν οποιοδήποτε σχήμα, αλλά πιο συχνά τα βλέπουμε σε μακριές, λεπτές, λωρίδες ή ράβδους. Είναι δύσκολο να προσδιοριστεί με ακρίβεια από πού προήλθαν τα νουντλς, αλλά πιστεύεται ότι προήλθαν από την Κίνα κατά τη διάρκεια της Ανατολικής Δυναστείας Χαν.
Το 2005, οι αρχαιολόγοι εκεί έφεραν στο φως ένα μπολ με ζυμαρικά που χρονολογείται 4.000 χρόνια πριν. Είτε αυτή ήταν η πρώτη φορά που έκαναν την εμφάνισή τους είτε όχι, γνωρίζουμε ότι τα noodles ταξίδεψαν προς τη Δύση.
Τελικά, θα γίνονταν ένα βασικό τρόφιμο, διαθέσιμο σε όλο τον κόσμο.
Από τι παρασκευάζονται
Τα νουντλς μπορούν να παρασκευαστούν από διάφορες πηγές τροφίμων, όπως φασόλια mung, πατάτα, φαγόπυρο, σιτάρι, βελανίδι και ρύζι. Το αλεύρι που χρησιμοποιείται για την παρασκευή ζυμαρικών είναι παραδοσιακά ένα πιο λεπτό αλεύρι από αυτό που χρησιμοποιείται για την παρασκευή ποικιλιών ζυμαρικών.
Το αλεσμένο αλεύρι που χρησιμοποιείται για την παρασκευή νουντλς σας αφήνει ένα ανοιχτόχρωμο προϊόν με λεία υφή. Όταν μαγειρεύονται, τείνουν να είναι πολύ μαλακά. Δεν είναι απαραίτητο να τα δαγκώνετε ή να τα μασάτε όταν τρώτε πιάτα ζυμαρικών.
Κύριο συστατικό σε πολλά διαφορετικά είδη πιάτων από όλο τον κόσμο, τα νουντλς μπορούν να σερβιριστούν σε ζεστά ή κρύα πιάτα. Τα νουντλς μπορούν επίσης να τηγανιστούν, να σερβιριστούν σε σούπες ή να βραστούν ως κύριο πιάτο για να σερβιριστούν με κρέας ή λαχανικά.
Τα νουντλς μπορεί να διαφέρουν πολύ στη γεύση, ανάλογα με το πόσο αλάτι έχει χρησιμοποιηθεί και ποια ήταν η αρχική τους πηγή. Το αλάτι που προστίθεται βοηθάει στο να μαλακώσουν οι πρωτεΐνες γλουτένης και επιτρέπει την κλασική εύπλαστη ζυμαρικών. Τα ζυμαρικά είναι ευπροσάρμοστα και συμπληρώνουν μια σειρά από γεύσεις.
Εξακολουθούν να αποτελούν βασικό συστατικό στις ασιατικές χώρες -και σε πολλές άλλες- τα ζυμαρικά είναι νόστιμα, χορταστικά και φθηνά.
Ποιοι είναι οι διαφορετικοί τύποι noodles;
Τόσα πολλά νουντλς, τόσο λίγος χρόνος. Στεναγμός. Εδώ θα επικεντρωθώ στους κύριους τύπους που πρέπει να γνωρίζετε, όπως τα ζυμαρικά αυγού και σιταριού (συνηθισμένα στην κινεζική κουζίνα), τα ζυμαρικά ρυζιού (που χρησιμοποιούνται συχνά στη βιετναμέζικη κουζίνα και την ταϊλανδέζικη κουζίνα) και τα ζυμαρικά σιταριού και φαγόπυρου, όπως τα ράμεν, τα ουντόν και τα ζυμαρικά σόμπα, τα οποία είναι δημοφιλή στην ιαπωνική κουζίνα.
Ποια νουντλς είναι χωρίς γλουτένη;
Αν έχετε δυσανεξία στη γλουτένη, μπορείτε και πάλι να απολαύσετε τα noodles. Τα νουντλς ρυζιού είναι συνήθως χωρίς γλουτένη, καθώς παρασκευάζονται με αλεύρι ρυζιού (χωρίς γλουτένη) και όχι με αλεύρι σιταριού (με άφθονη γλουτένη). Φροντίστε όμως να ελέγχετε πάντα τις λεπτομέρειες των συστατικών στη συσκευασία για να είστε σούπερ σίγουροι ότι ένα συγκεκριμένο νουντλ είναι κατάλληλο για εσάς.
Θρεπτική αξία των νούντλς (noodles)
Τα noodles έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη, δεν περιέχουν trans λιπαρά . Επίσης έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη, σε νάτριο αλλά και σε σάκχαρα
Στον πίνακα που ακολουθεί παρατίθενται τα θρεπτικά συστατικά των noodles (ανά 100 γραμμάρια)
Άλλες σημαντικές πληροφορίες που αφορούν τα noodles:
Γλυκαιμικός δείκτης 50 (χαμηλός)
Γλυκαιμικό φορτίο 19 (μέτριο)
Δείκτης ινσουλίνης 22
Μέγεθος μερίδας 1 φλιτζάνι (160 γραμμάρια)
Οξύτητα (βάσει PRAL) 3,5 (όξινο)
Οξαλικά 25mg