Top ad
Top ad
Συναρπαστικές γνώσεις και αλήθειες για τα σταφύλια που πιθανόν δεν γνωρίζετε article cover image

Συναρπαστικές γνώσεις και αλήθειες για τα σταφύλια που πιθανόν δεν γνωρίζετε

11|07|2024

Τα σταφύλια ήταν πιθανώς το πρώτο φρούτο που «εξημερώθηκε» από τον άνθρωπο, πριν από περίπου 11.000 χρόνια

Αν και πολλές φορές δεν πάει το μυαλό μας, το σταφύλι μπορεί να καταναλωθεί με πολλές μορφές όπως κρασί, μαρμελάδα, χυμός, διάφορες αποξηραμένες ποικιλίες, ζελέ, ξύδι, εκχύλισμα σπόρων σταφυλιού, έλαιο σπόρων σταφυλιού κ.α. Είναι ένα πολύ δημοφιλές φρούτο αφού υπολογίζεται πως το 2022, 7,3 εκατομμύρια εκτάρια της επιφάνειας της Γης φυτεύτηκαν με αμπέλια.

Παρακάτω αναφέρονται 11 συναρπαστικές αλήθειες για τα σταφύλια που θα πρέπει να γνωρίζετε σύμφωνα με το MentalFlos.

1.Τα σταφύλια χρησιμοποιούνται για την κατασκευή συνθετικού δέρματος.

Στην αναζήτηση του συνθετικού δέρματος χωρίς σκληρότητα και πιο φιλικό προς το περιβάλλον, η Vegea, μια ιταλική εταιρεία που ιδρύθηκε το 2018, έφτιαξε ένα πλήρως ανακυκλώσιμο και βιοδιασπώμενο προϊόν από τα απόβλητα σταφυλιών που έχουν απομείνει από την οινοποίηση

Το ίδιο το προϊόν βοηθά επίσης στην επίλυση του προβλήματος της διάθεσης απορριμμάτων της οινοποιίας: Σε παγκόσμιο επίπεδο, η οινοποίηση παράγει 14 εκατομμύρια τόνους απορριμμάτων ετησίως. Μεγάλο μέρος από αυτό καίγεται, γεγονός που συμβάλλει στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Το 2019, η μάρκα πολυτελών αυτοκινήτων Bentley αποκάλυψε ένα ηλεκτρικό πρωτότυπο αυτοκίνητο επιπλωμένο με ύφασμα σταφυλιών Vegea. Και το 2022, η Βρετανίδα σχεδιάστρια Stella McCartney έδειξε τη συλλογή της από αθλητικά παπούτσια και τσάντες από δέρμα σταφυλιού στην Εβδομάδα Μόδας του Παρισιού.

2. Μπορεί να είναι θανατηφόρα για το κατοικίδιό σας.

Τα σταφύλια και τα παράγωγά τους (σταφίδες, σταφίδες, σουλτανίνες, κρασί και χυμός σταφυλιού) είναι τοξικά για τους σκύλους: Μπορούν να προκαλέσουν νεφρική ανεπάρκεια, η οποία μπορεί τελικά να είναι θανατηφόρα. Σημάδια δηλητηρίασης έχουν επίσης παρατηρηθεί σε γάτες, αλλά είναι πιο σπάνια. Μετά από πολλά χρόνια εικασιών σχετικά με το γιατί τα σταφύλια είναι τόσο τοξικά για τους τετράποδους φίλους μας, το 2021, οι κτηνίατροι στην ASPCA ανακάλυψαν ότι το τρυγικό οξύ που περιέχεται στα φρούτα είναι ο ένοχος.

Τα συμπτώματα της δηλητηρίασης από σταφύλια περιλαμβάνουν έμετο, διάρροια και υπερβολική δίψα. Επειδή τα αποτελέσματα της δηλητηρίασης μπορεί να είναι τόσο σοβαρά, οι κτηνίατροι συνιστούν να μεταφέρετε το κατοικίδιο ζώο σας για άμεση θεραπεία, ακόμα κι αν υποψιάζεστε ότι μπορεί να έχει φάει ένα σταφύλι και δεν εμφανίζει ανεπιθύμητα συμπτώματα.

3. Άλλα είναι τα βρώσιμα σταφύλια και άλλα που προορίζονται για οινοποίηση.

Ενώ όλα τα δημοφιλή οινοποιήσιμα σταφύλια και τα περισσότερα επιτραπέζια σταφύλια είναι παραλλαγές του είδους Vitis vinifera, η καλλιέργεια έχει δημιουργήσει σταφύλια με ορισμένα χαρακτηριστικά που είναι πιο κατάλληλα για συγκεκριμένους σκοπούς.

Οι σπόροι και οι παχύτερες φλούδες στα οινοποιήσιμα σταφύλια δίνουν περισσότερη γεύση και χρώμα στο κρασί, ενώ η μεγαλύτερη γλυκύτητα τους βοηθά στη διαδικασία ζύμωσης. Τα οινοποιήσιμα σταφύλια μαζεύονται επίσης αργότερα, όταν οι συγκεντρώσεις τους σε σάκχαρα έχουν αυξηθεί. Το πιο δημοφιλές σταφύλι είναι το Cabernet Sauvignon και ακολουθεί το Merlot.

Τα επιτραπέζια σταφύλια τείνουν να είναι μεγαλύτερα και πιο εύγευστα: ζουμερά με πιο σφιχτή σάρκα και λιγότερο συμπυκνωμένη γεύση, με λεπτότερη φλούδα και λιγότερους σπόρους.

4. Η Κίνα πρωτοπορεί στην παραγωγή και κατανάλωση επιτραπέζιου σταφυλιού.

Χάρη στο ευνοϊκό κλίμα και τις συνθήκες καλλιέργειας της, η Κίνα καλλιεργεί σταφύλια για περισσότερα από 2000 χρόνια. Τα δεδομένα από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ δείχνουν ότι τα επιτραπέζια σταφύλια έχουν γίνει πρόσφατα όλο και πιο δημοφιλή στην Κίνα. Η κατανάλωση αναμένεται να αυξηθεί από 11,8 εκατομμύρια μετρικούς τόνους το 2021–2022 σε 12,4 εκατομμύρια μετρικούς τόνους το 2022–2023, καθιστώντας την Κίνα τον μεγαλύτερο καταναλωτή στον κόσμο. το 2019, κατανάλωνε περισσότερο από το διπλάσια ποσότητα από το δεύτερο μεγαλύτερο καταναλωτή, των Η.Π.Α.

Η Κίνα δεν καταναλώνει μόνο πολλά σταφύλια. Η αναμενόμενη παραγωγή επιτραπέζιων σταφυλιών της χώρας το 2022-2023 είναι 12,6 εκατομμύρια τόνοι,  περισσότερο από το ήμισυ της παγκόσμιας παραγωγής σταφυλιού, καθιστώντας την επίσης τον κορυφαίο παραγωγό σταφυλιού στον κόσμο.

5. Οι άνθρωποι τρώνε σταφύλια και επηρεάζουν την εξέλιξή τους εδώ και 22.000 χρόνια.

Το 2017, οι επιστήμονες ανέλυσαν την αλληλουχία και συνέκριναν τα γονιδιώματα των άγριων και εξημερωμένων σταφυλιών. Διαπίστωσαν ότι τα δείγματα παρουσίαζαν απόκλιση κατά την τελευταία Εποχή των Παγετώνων, περίπου 22.000 χρόνια πριν, χιλιάδες χρόνια πριν οι άνθρωποι αρχίσουν να τα καλλιεργούν. Διαπίστωσαν επίσης ότι οι πληθυσμοί των σταφυλιών υπέστησαν μια μακρά, σταθερή μείωση πριν από την εξημέρωση. Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται σε κάποια άγνωστη φυσική αιτία, αλλά οι ερευνητές υπέθεσαν ότι οι άνθρωποι που αναζητούσαν τροφή στη φύση επηρέαζαν την εξέλιξή τους πολύ πριν αρχίσουν να τα εξημερώνουν.

6. Τα σταφύλια ήταν πιθανώς το πρώτο φρούτο που εξημερώθηκε από τον άνθρωπο.

Σύμφωνα με αρχαιολογικές μαρτυρίες, ίχνη οξέων οινοποίησης βρέθηκαν σε θραύσματα πήλινων αγγείων. Αν και οι άνθρωποι καλλιεργούσαν σταφύλια για συγκομιδή στη Μέση Ανατολή γύρω στο 6000 π.Χ., μπορεί να έχουμε εξημερώσει τον καρπό πολύ πριν από τότε.

Το 2023, οι ερευνητές δημοσίευσαν γενετικά στοιχεία ότι τα αμπέλια εξημερώθηκαν πριν από περίπου 11.000 χρόνια. Μελετώντας τις αλληλουχίες του γονιδιώματος του σταφυλιού, διαπίστωσαν ότι ο καρπός εξημερώθηκε ανεξάρτητα σε δύο ξεχωριστές περιοχές ταυτόχρονα: την περιοχή στη δυτική Ασία όπου βρίσκονται ο Λίβανος, η Ιορδανία, η Παλαιστίνη και το Ισραήλ και η περιοχή που καλύπτεται από το σημερινό Αζερμπαϊτζάν, την Αρμενία και τη Γεωργία. . Όπως παρατήρησαν οι επιστήμονες, «Το αμπέλι ήταν πιθανώς η πρώτη σοδειά φρούτων που εξημερώθηκε από τον άνθρωπο… Ήταν ένα από τα πρώτα αγαθά που διακινήθηκαν παγκοσμίως».

7. Τα περισσότερα κρασιά προέρχονται από ένα μόνο εξημερωμένο είδος σταφυλιού.

Το Ευρασιατικό Vitis vinifera είναι το μοναδικό εξημερωμένο είδος σταφυλιού που είναι υπεύθυνο για τα πιο δημοφιλή κρασιά, το Chardonnay, το Merlot, το Pinot Noir και το Cabernet Sauvignon. Κάθε ποικιλία σταφυλιού έχει ένα συγκεκριμένο όνομα, αλλά το είδος πίσω από αυτό είναι το ίδιο. Οι ποικιλίες Vitis vinifera θεωρούνται οι καλύτερες για την παραγωγή κρασιών παγκόσμιας κλάσης λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη και της μέτριας οξύτητάς τους.

περισσότερα…

Ετικέτες

Share

Σχόλια

Εγγραφή
Ειδοποίησέ με για
guest
0 Σχόλια
Παλαιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια γραμμής
Δες όλα τα σχόλια
Side ad
Side ad
Side ad
Side ad

ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ|ΔΕΣ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΕΔΩ

Title ad
Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια: Μία νόσος, διαφορετικοί φαινότυποι cover image

Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια: Μία νόσος, διαφορετικοί φαινότυποι

Τα επίσημα επιδημιολογικά δεδομένα που προέρχονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ( WHO) είναι πραγματικά ανησυχητικά: η ΧΑΠ (από τα αρχικά τον…

διάβασε περισσότερα
Αναπτυξιακή φροντίδα στη ΜΕΝΝ cover image

Αναπτυξιακή φροντίδα στη ΜΕΝΝ

Η αναπτυξιακή φροντίδα είναι μια προσέγγιση για εξατομίκευση της φροντίδας των νεογνών, για βελτιστοποίηση της νευρολογικής ανάπτυξης και μείωση των μακροπρόθεσμων γνωστικών…

διάβασε περισσότερα
Καρδιακή Ανεπάρκεια – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε cover image

Καρδιακή Ανεπάρκεια – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι ένα σοβαρό ιατρικό σύνδρομο, αλλά η κατανόηση του τι σημαίνει και πώς να τη διαχειριστείτε μπορεί να σας…

διάβασε περισσότερα
Αλεξία Χατζηπαρασίδου: Ο άνδρας, η γονιμότητά του και 5 άβολες αλήθειες cover image

Αλεξία Χατζηπαρασίδου: Ο άνδρας, η γονιμότητά του και 5 άβολες αλήθειες

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Άνδρα και το Movember, η κα Αλεξία Χατζηπαρασίδου, MSc. PMI-RMP, Σύμβουλος Κλινικής Εμβρυολογίας, Διευθύντρια Embryolab Academy,…

διάβασε περισσότερα
Λωτός: Η τροφή που έτρωγαν οι θεοί cover image

Λωτός: Η τροφή που έτρωγαν οι θεοί

Σοφία Μπάμπου | Διαιτολόγος-Διατροφολόγος   Ο λωτός δεν είναι απλά ένα νόστιμο φρούτο αλλά μια τροφή με ιδιαίτερη θέση στην ανθρώπινη ιστορία,…

διάβασε περισσότερα
Διατροφή στην εμμηνόπαυση: Όσα πρέπει να γνωρίζετε cover image

Διατροφή στην εμμηνόπαυση: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Καθώς το προσδόκιμο ζωής αυξάνει, ο αριθμός των εμμηνοπαυσιακών γυναικών παγκοσμίως υπολογίζεται ότι θα φτάσει τα 1,2 δισεκατομμύρια έως το 2030. Παρ’ότι…

διάβασε περισσότερα
Βότανα κατάλληλα για παθήσεις του αναπνευστικού cover image

Βότανα κατάλληλα για παθήσεις του αναπνευστικού

Καθημερινά ερχόμαστε σε επαφή με ερεθιστικούς και επιβλαβείς μικροοργανισμούς όπως σκόνη, καυσαέριο, μούχλα, μύκητες και τοξίνες που απειλούν την υγεία των πνευμόνων…

διάβασε περισσότερα
Ρυζογκοφρέτες: πόσο υγιεινές είναι; cover image

Ρυζογκοφρέτες: πόσο υγιεινές είναι;

Γράφει η Φλώρα Γιατρά | Βιοχημικός Οι ρυζογκοφρέτες είναι ένα δημοφιλές σνακ που συχνά επιλέγεται από υπέρμαχους της υγιεινής διατροφής, ειδικά από…

διάβασε περισσότερα

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ / ΝΕΑ|ΔΕΣ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΕΔΩ

Title ad
Η Embryolab γιορτάζει 20 χρόνια και εξελίσσει την Κλινική Γονιμότητας της Επόμενης Γενιάς! cover image

Η Embryolab γιορτάζει 20 χρόνια και εξελίσσει την Κλινική Γονιμότητας της Επόμενης Γενιάς!

Η Embryolab γιορτάζει και εξελίσσει την Κλινική Γονιμότητας της Επόμενης Γενιάς! Γιορτάζουμε 20 χρόνια Embryolab με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον!​ ​Δύο…

διάβασε περισσότερα
Στην ημερίδα “Προωρότητα και μηχανισμοί υποστήριξης – μικρά βήματα μεγάλα επιτεύγματα” το Ιασώ Θεσσαλίας cover image

Στην ημερίδα “Προωρότητα και μηχανισμοί υποστήριξης – μικρά βήματα μεγάλα επιτεύγματα” το Ιασώ Θεσσαλίας

Με μεγάλη χαρά το ΙΑΣΩ Θεσσαλίας συμμετείχε στην ημερίδα «Προωρότητα-μικρά βήματα μεγάλα επιτεύγματα» που διοργάνωσε ο  Σύλλογος Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Πρόωρων…

διάβασε περισσότερα
Σημαντική εκδήλωση για τον προστάτη την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου cover image

Σημαντική εκδήλωση για τον προστάτη την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου

Συνέντευξη Τύπου παραχωρήθηκε σήμερα το πρωϊ στην αίθουσα της παιδικής βιβλιοθήκης του Χατζηγιάννειου Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Λαρισαίων με αφορμή την εκδήλωση…

διάβασε περισσότερα
Γεωργιάδης: Με ηλεκτρονικό βραχιολάκι θα παρακολουθούνται οι ασθενείς στα Τ.Ε.Π cover image

Γεωργιάδης: Με ηλεκτρονικό βραχιολάκι θα παρακολουθούνται οι ασθενείς στα Τ.Ε.Π

Ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή του iatropedia.gr, τόνισε πώς από το νέο έτος ετοιμάζει μια καινοτομία για τα…

διάβασε περισσότερα
3ο Σεμινάριο Μαιευτικής Αιμορραγίας cover image

3ο Σεμινάριο Μαιευτικής Αιμορραγίας

Το Workshop “Complex C Section” και το 3ο Σεμινάριο με θέμα: «Μαιευτική Αιμορραγία Διεισδυτικός Πλακούντας: Διαχείριση και Αντιμετώπιση Βήμα-Βήμα», θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 16 Νοεμβρίου και την Κυριακή…

διάβασε περισσότερα
Με βραβεύσεις η επίσημη έναρξη του 10ου Πανθεσσαλικού  Φαρμακευτικού Συνεδρίου cover image

Με βραβεύσεις η επίσημη έναρξη του 10ου Πανθεσσαλικού Φαρμακευτικού Συνεδρίου

Άρχισε χθες το πρωί 9 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθεί σήμερα το απόγευμα στο ξενοδοχείο Divani στη Λάρισα, το 10ο Πανθεσσαλικό Φαρμακευτικό Συνέδριο…

διάβασε περισσότερα
100 ΧΡΟΝΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΕΓΚΕΦΑΛΟΓΡΑΦΙΑ: ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ cover image

100 ΧΡΟΝΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΕΓΚΕΦΑΛΟΓΡΑΦΙΑ: ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ

Ο Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος κατά της Επιληψίας (Π.Ε.Σ.Ε.), διοργανώνει το Σάββατο, 29 Μαρτίου 2025 στο Ξενοδοχείο Golden Age στην Αθήνα, ημερίδα με…

διάβασε περισσότερα
11ο Ψυχοφαρμακολογικό Συνέδριο της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας cover image

11ο Ψυχοφαρμακολογικό Συνέδριο της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας

H Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία, διοργανώνει το 11ο Ψυχοφαρμακολογικό Συνέδριο, στις 13-15 Δεκεμβρίου 2024, στο Ξενοδοχείο Crowne Plaza στην Αθήνα. περισσότερα…

διάβασε περισσότερα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ|ΔΕΣ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΕΔΩ

Title ad
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΠΟΥΤΣΙΚΟΣ | ΟΓΚΟΠΛΑΣΤΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΥ – ΜΑΣΤΟΛΟΓΟΣ cover image

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΠΟΥΤΣΙΚΟΣ | ΟΓΚΟΠΛΑΣΤΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΥ – ΜΑΣΤΟΛΟΓΟΣ

Ο Γεώργιος Μπούτσικος είναι Ογκοπλαστικός Χειρουργός Μαστού – Μαστολόγος, Διευθυντής Τμήματος Χειρουργικής Μαστού Ιασώ Θεσσαλίας, με έδρα τη Λάρισα και έχει το…

διάβασε περισσότερα
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ | ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ cover image

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ | ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

Ο κ. Ιωάννης Παπαγιαννόπουλος, είναι Χειρουργός με έδρα τη Θεσσαλονίκη και έχει το ιδιωτικό του ιατρείο στην οδό Μητροπόλεως αρ. 46. Τηλ.:…

διάβασε περισσότερα
ΖΑΜΠΕΛΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ | ΡΕΥΜΑΤΟΛΟΓΟΣ cover image

ΖΑΜΠΕΛΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ | ΡΕΥΜΑΤΟΛΟΓΟΣ

Η κα Ευαγγελία Ζαμπέλη είναι Ρευματολόγος με έδρα την Αθήνα και έχει το ιδιωτικό της ιατρείο στη Λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας 102Α. Τηλ.:…

διάβασε περισσότερα
ΤΣΙΑΜΠΑΛΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ | ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ cover image

ΤΣΙΑΜΠΑΛΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ | ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ

Ο Αθανάσιος Τσιαμπαλής είναι Καρδιολόγος με έδρα τα Τρίκαλα και το ιδιωτικό του ιατρείο είναι στην οδό Κολοκοτρώνη 18. Τηλ. 2431076444  &…

διάβασε περισσότερα
HAIR FORCE cover image

HAIR FORCE

τριχόπτωση, hair force, frezyderm

διάβασε περισσότερα
Moisturizing - κρέμες προσώπου cover image

Moisturizing - κρέμες προσώπου

#moisturizing, #ενυδάτωση, #δέρμα, #frezyderm

διάβασε περισσότερα
Seaweed Hydrogel Care Patch cover image

Seaweed Hydrogel Care Patch

#επιδερμίδα, #πρόσωπο, #frezyderm, #Seaweed Hydrogel Care Patch

διάβασε περισσότερα
CRILEN - Η αντικουνουπική προστασία από τη Frezyderm cover image

CRILEN - Η αντικουνουπική προστασία από τη Frezyderm

#frezyderm, #crilen, #αντικουνουπικό

διάβασε περισσότερα
Side ad
Side ad
Side ad
Side ad