Κοκκύτης: Μόλις το 3,7% των ενηλίκων έχουν επαρκή αντισώματα
Όπως είναι γνωστό, η Ελλάδα και τουλάχιστον άλλες 11 χώρες της Ευρώπης διανύουν περίοδο έξαρσης κρουσμάτων κοκκύτη. Όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα από τον ΕΟΔΥ, έχουν καταγραφεί 230 περιπτώσεις μόνο στο πρώτο πεντάμηνο του 2024, έναντι 9 σε ολόκληρο το 2023. Ένα στα τέσσερα κρούσματα αφορούν σε βρέφη κάτω των 12 μηνών, 2 βρέφη κάτω των 2 μηνών κατέληξαν, ενώ 3 χρειάστηκαν νοσηλεία σε Εντατική Μονάδα.
Το γεγονός αποδίδεται από τους επιστήμονες τόσο στην ενδημικότητα της νόσου, που παρουσιάζει εξάρσεις ανά τρία έως πέντε χρόνια, όσο στο ανοσολογικό κενό στους ενήλικες, κυρίως λόγω μη επανάληψης του εμβολίου κατά την εφηβεία και ανά δεκαετία στη συνέχεια, σύμφωνα με τις συστάσεις του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών. Η πτώση των αντισωμάτων στους μεγαλύτερους δημιουργεί δυνητικούς κινδύνους μετάδοσης σε βρέφη, που είναι ευάλωτα καθώς δεν έχουν προλάβει να κάνουν ικανοποιητική απάντηση.
Αποκαλυπτική του επιπέδου ανοσοποίησης του ενήλικου ελληνικού πληθυσμού είναι η πανελλαδική μελέτη σε 12 περιοχές της χώρας, που πραγματοποίησε το 2022 επιστημονική ομάδα του Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας και Ανοσοποίησης Ενηλίκων στο Τμήμα Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Η μελέτη κατέδειξε πως μόλις το 3,7 του δείγματος έχει επαρκή αντισώματα έναντι του αιμόφιλου του κοκκύτη (Bordetella pertussis), με σημαντικές διαφοροποιήσεις ανά γεωγραφική περιοχή.
Μιλώντας στο iatronet.gr ο επικεφαλής της μελέτης, αναπληρωτής καθηγητής Δημόσιας Υγείας και διευθυντής του Εργαστηρίου, Δημήτριος Παπαγιάννης, ερμηνεύει τα ευρήματα, αναλύει το ανοσολογικό κενό και τονίζει πως η εφαρμογή του προγράμματος εμβολιασμών από επαγγελματίες υγείας είναι η μοναδική επιλογή στην αντιμετώπιση εκδήλωσης σποραδικών περιστατικών η επιδημικών εξάρσεων.
Η μελέτη
Η μελετητική ομάδα μέτρησε τα επίπεδα ειδικών αντισωμάτων IgG ορού έναντι της τοξίνης κοκκύτη (anti-PT IgG), σε αντιπροσωπευτικό δείγμα συνολικά 1.159 ενήλικων ατόμων άνω των 30 ετών, σταθμισμένο ως προς τη γεωγραφική περιοχή, την ηλικία και το φύλο, με την συνεργασία ιατρών και εργαστηρίων σε 12 περιοχές της χώρας.
Μόλις στο 3,7% των συμμετεχόντων βρέθηκαν αντισώματα υψηλότερα του ορίου 50 IU/ml. Τα επίπεδα των αντισωμάτων του δείγματος κυμάνθηκαν μεταξύ 1,46 IU/ml και 126,60 IU/ml, με μέση τιμή 17,74 IU/ml.
Ο συνολικός οροεπιπολασμός των ελληνικών περιφερειών για τη νόσο του κοκκύτη διέφερε σημαντικά μεταξύ των νομών. Η περιφέρεια με τον υψηλότερο οροεπιπολασμό ήταν η Πελοπόννησος με 21,3%, ακολουθούμενη από την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με 15,3%.
«Το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών της χώρας μας συστήνει για τους ενήλικες που έχουν πλήρη εμβολιασμό κατά την παιδική ηλικία μία δόση Tdap ή Tdap-IPV μεταξύ 18 και 25 ετών και μετά αναμνηστική δόση Td ή Tdap ανά δεκαετία», αναφέρει ο κ. Παπαγιάννης, σημειώνοντας πως ο ελλιπής εμβολιασμός και η απώλεια των αναμνηστικών δόσεων επιφέρουν το ανοσιακό κενό που δημιουργεί δεξαμενές επίνοσων, οι οποίες δίνουν επιδημικές εξάρσεις σαν αυτή που διανύουμε σήμερα.
περισσότερα….euro2day.gr