Εξωσωματική στην Ελλάδα: Νέες προοπτικές για την απόκτηση παιδιού
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας, που αναδεικνύει τις προκλήσεις και τις ελπίδες όσων επιθυμούν να αποκτήσουν παιδί, διεθνή μέσα απηύθυναν ερωτήσεις για την εξωσωματική γονιμοποίηση στην Ελλάδα στους ειδικούς της Embryolab.
Η κ. Αλεξία Χατζηπαρασίδου, MSc, PMI-RMP, Σύμβουλος Κλινικής Εμβρυολογίας, συν-ιδρύτρια της Embryolab και της Embryolab Academy, Διευθύντρια της Embryolab Academy και ο Δρ. Δημήτρης Μιχαλάκης, MD, M.Sc, Γυναικολόγος Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής της Embryolab απαντούν για τις τελευταίες εξελίξεις στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή στη χώρα μας, τις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις που καθιστούν την Ελλάδα έναν ελκυστικό προορισμό για εξωσωματική, τις προηγμένες υπηρεσίες και τα υψηλά ποσοστά επιτυχίας που προσφέρει η κλινική.
Κα Χατζηπαρασίδου, πότε πρέπει κάποιος να επισκεφθεί έναν ειδικό για εξωσωματική γονιμοποίηση;
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, «Η υπογονιμότητα είναι μια ασθένεια του ανδρικού ή του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος που ορίζεται από την αποτυχία επίτευξης εγκυμοσύνης μετά από 12 ή περισσότερους μήνες τακτικής σεξουαλικής επαφής χωρίς προφυλάξεις.» Εάν λοιπόν ισχύει κάτι τέτοιο ανεξάρτητα από την ηλικία και το φύλο, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν ειδικό γονιμότητας και να επισκεφθείτε μια κλινική εξωσωματικής γονιμοποίησης για καθοδήγηση. Και εάν η γυναίκα έχει ηλικία μεγαλύτερη των 36 τότε το διάστημα της προσπάθειας επίτευξης φυσικής εγκυμοσύνης μειώνεται στους έξι μήνες ή και λιγότερο.
Γιατί κάποιος από το εξωτερικό να έρθει στη Θεσσαλονίκη, στο Embryolab για να κάνει εξωσωματική;
Το Διεθνές Τμήμα του Embryolab υποδέχεται καθημερινά ασθενείς από όλο τον κόσμο.
Μπορώ να σας αναφέρω τους κύριους παράγοντες που τραβούν το ενδιαφέρον των ασθενών και καθορίζουν την τελική επιλογή να προχωρήσουν σε θεραπεία στην κλινική μας:
- Επιστημονική Αριστεία και επιτυχημένα αποτελέσματα
- Διαδικασία με ασφάλεια και διαφάνεια χωρίς κρυμμένα κόστη
- Δεν υπάρχει αναμονή
- Ολιστική προσέγγιση και φροντίδα
- Συντονίστριες θεραπειών IVF με μητρική γλώσσα τα αγγλικά, τα γαλλικά, τα γερμανικά, τα σερβικά, τα βουλγαρικά, τα ρουμανικά, τα αλβανικά και
- τεράστια εμπειρία, δίπλα στους επισκέπτες μας σε κάθε στάδιο της θεραπείας.
- Η γεωγραφική θέση της Θεσσαλονίκης κάνει ακόμη πιο εύκολη την μετακίνηση ή ακόμη και το συνδυασμό της θεραπείας με διακοπές.
Γνωρίζουμε ότι στην Ελλάδα υπήρξαν αλλαγές στη νομοθεσία για την εξωσωματική. Ποιες είναι αυτές? Μπορείτε να μας εξηγήσετε απλά;
Το νομικό πλαίσιο στην Ελλάδα (Ν4958/2022) για την Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή, είναι ένα από τα πιο ασφαλή και φιλικά σε όλη την Ευρώπη. Επιτρέπει σε όλες τις γυναίκες, μόνες, χωρίς γάμο, με σύντροφο ή παντρεμένες να κάνουν θεραπεία εξωσωματικής μέχρι τα 54 έτη και χωρίς όριο ηλικίας για τον άνδρα.
Επιπλέον, επιτρέπει πολλές θεραπείες IVF όπως η Δωρεά Ωαρίων, Εμβρύων και Σπέρματος, Γενετικό Έλεγχο για τα έμβρυα (σε συγκεκριμένες περιπτώσεις), κρυόψυξη ωαρίων για ιατρικούς και κοινωνικούς λόγους, συντήρηση γονιμότητας.
Δεν υπάρχει όριο στη χρονική διάρκεια κρυοσυντήρησης για σπέρμα και ορχικό ιστό, ωάρια και ωοθηκικό ιστό, ζυγώτες και γονιμοποιημένα ωάρια.
Στο πρόγραμμα Δωρεάς, ο νόμος διευρύνει τις επιλογές και προσφέρει:
- Πλήρη Ανωνυμία Δότη/Δότριας γεννητικού υλικού
- Πλήρη Επωνυμία Δότη/Δότριας γεννητικού υλικού
- Σχετική επωνυμία όπου το τέκνο όταν ενηλικιωθεί θα μπορεί να λάβει γνώση των προσωπικών στοιχείων του/της Δότη/Δότριας γεννητικού υλικού.
- Δυνατότητα διπλής δωρεάς.
- Λεπτομερής Έλεγχος και επιλογή υποψήφιας Δότριας με εκτεταμένο γενετικό, ψυχολογικό έλεγχο.
Κύριε Μιχαλάκη, η επιστήμη έχει προχωρήσει αλλά μήπως οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση πρέπει να εγκαταλείψουν το όνειρό τους για την απόκτηση παιδιού;
Η απάντηση είναι ένα κατηγορηματικό ΟΧΙ. Εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο εκπληρώνουν το όνειρο της μητρότητας αξιοποιώντας τη Δωρεά Ωαρίων. Η εξωσωματική γονιμοποίηση με ωάρια δότριας επιτυγχάνει σε πολλές περιπτώσεις την εγκυμοσύνη και την απόκτηση παιδιού και στην περίοδο της εμμηνόπαυσης.
Το ελληνικό νομοθετικό πλαίσιο επιτρέπει τις θεραπείες εξωσωματικής στις γυναίκες έως και την ηλικία των 54 ετών.
Για τις γυναίκες που βρίσκονται σε εμμηνόπαυση, είναι σημαντικό να αναζωογονηθεί και να προετοιμαστεί η μήτρα για την εμβρυομεταφορά. Η ορμονική υποκατάσταση είναι απαραίτητη, καθώς η μήτρα είναι ανενεργή μετά την εμμηνόπαυση. Η ορμονική θεραπεία θα ανακουφίσει τη γυναίκα από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και θα βελτιώσει το ενδομήτριο ώστε να επιτευχθεί μια υγιής εγκυμοσύνη.
Γιατρέ, για να κάνω παιδί μετά τα 40, πρέπει οπωσδήποτε να επιλέξω Δωρεά Ωαρίων ή Εμβρύων;
Δεν υπάρχει μία απάντηση. Η ανάγκη για εξωσωματική με δωρεά ωαρίων ποικίλλει ανάλογα με το κλινικό ιστορικό της γυναίκας και παράγοντες όπως η ηλικία, το ωοθηκικό απόθεμα και η συνολική αναπαραγωγική υγεία. Αν και η πλειονότητα των γυναικών μετά τα 40 ή όσων έχουν μπει στην εμμηνόπαυση μπορεί να χρειαστεί δωρεά ωαρίων, η απόφαση λαμβάνεται συνήθως μετά από διερεύνηση, αξιολόγηση και συμβουλευτική με τον Ειδικό Γυναικολόγο σε θέματα γονιμότητας και Κλινικό Εμβρυολόγο, οι οποίοι αφού αξιολογήσουν τους ατομικούς παράγοντες γονιμότητας της γυναίκας, θα προτείνουν το καταλληλότερο σχέδιο θεραπείας, αποκλειστικά για την ίδια. Στο Embryolab, πιστεύουμε ότι κάθε γυναίκα αξίζει τις καλύτερες πιθανότητες να επιτύχει μια υγιή εγκυμοσύνη. Για αυτό, προσφέρουμε ραντεβού εκτίμησης με ειδικούς γονιμότητας και κλινικούς εμβρυολόγους, προκειμένου να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή φροντίδα και θεραπεία για τις γυναίκες που πρόκειται να ξεκινήσουν θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης. Επιπλέον, λαμβάνοντας υπόψη τη μεγάλη προσπάθεια και το άγχος των γυναικών, διαθέτουμε μια σειρά από προηγμένες τεχνολογίες, διαδικασίες και ψυχοθεραπευτική υποστήριξη για να αυξήσουμε τις πιθανότητες επιτυχούς έκβασης.
Πόσο χρόνο πρέπει να περιμένω στο Embryolab για τη θεραπεία Δωρεάς Ωαρίων;
Στο Embryolab δεν υπάρχουν λίστες αναμονής.
Οι θεραπείες IVF/ICSI ξεκινούν αμέσως μόλις συμπληρωθεί ο ιατρικός φάκελος. Και όσο για τις θεραπείες Δωρεάς Ωαρίων και Εμβρύων, υπάρχει μια περίοδος προετοιμασίας για το matching των Δοτριών που βασίζεται στα φαινοτυπικά χαρακτηριστικά της Δέκτριας.
Γιατρέ, ποιες είναι οι πιθανότητες επιτυχίας με δωρεά ωαρίων για μια γυναίκα μετά τα 40;
Για την ασφάλεια κάθε γυναίκας και την επιτυχία της θεραπείας της, στο Embryolab εφαρμόζουμε ένα καλά συντονισμένο πρόγραμμα δωρεάς ωαρίων που έχει βοηθήσει χιλιάδες γυναίκες να ξεκινήσουν την οικογένειά τους.
7 στις 10 περιπτώσεις θα επιτύχουν εγκυμοσύνη με την πρώτη εμβρυομεταφορά με Δωρεά Ωαρίων και Εμβρύων!
Πιο συγκεκριμένα και με κλινικά δεδομένα:
- Στο Embryolab ο δείκτης γονιμοποίησης για όλες τις περιπτώσεις είναι 76% και αν το σπέρμα είναι καλής ποιότητας, τότε το ποσοστό γονιμοποίησης ανεβαίνει στο 82%.
- Όταν πραγματοποιούμε βιοψία εμβρύου για PGTa σε γυναίκες μεγαλύτερες των 40 και μεταφέρουμε 1 ευπλοειδές επιτυγχάνουμε 69% ποσοστό εγκυμοσύνης.
- Το 50% των κύκλων PGTa με 4 ελεγμένα έμβρυα καταλήγουν σε εμβρυομεταφορά.
- Το πρόγραμμα δωρεάς ωαρίων μας έχει ποσοστό εγκυμοσύνης 68%
- Όταν χρησιμοποιούμε κατεψυγμένα ωάρια από την τράπεζα ωαρίων μας τα αποτελέσματά μας ανά εμβρυομεταφορά είναι 75% επιτυχημένη εγκυμοσύνη.
- Όταν εφαρμόζουμε διπλή δωρεά (σπέρμα δότριας & ωάρια δότριας) επιτυγχάνουμε ποσοστό εγκυμοσύνης 75%
Αλεξία Χατζηπαρασίδου: Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε και τον άνδρα!
Οι κλινικοί μας εμβρυολόγοι είναι ειδικοί στο TESE: Στο 84% της μη αποφρακτικής αζωοσπερμίας θα μπορέσουμε να βρούμε υγιή σπερματοζωάρια για ICSI ενώ το ποσοστό ανεβαίνει στο 100% σε περιπτώσεις αποφρακτικής αζωοσπερμίας.
Κυρία Χατζηπαρασίδου, από που προκύπτουν αυτά τα εξαιρετικά ποσοστά επιτυχίας;
Στο Embryolab μετράμε 20 χρόνια, περισσότερους από 60.000 κύκλους εξωσωματικής και χιλιάδες γεννήσεις παιδιών. Καθημερινά εργαζόμαστε με το ίδιο πάθος για να πραγματοποιήσουμε το όνειρο των ανθρώπων να γίνουν γονείς κι εμείς να εξελίσσουμε την επιστήμη της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και να γινόμαστε συνεχώς καλύτεροι.
- Ολιστική προσέγγιση σε 3 στάδια: προετοιμασία για την εγκυμοσύνη, εξατομικευμένη θεραπεία, παρακολούθηση και υποστήριξη ακόμη και μετά το θετικό τεστ εγκυμοσύνης
- Έμφαση στη βελτιστοποίηση πριν από τη σύλληψη
- Ασφαλή εξατομικευμένα πρωτόκολλα θεραπείας βασισμένα μόνο σε επιστημονικά τεκμηριωμένες πρακτικές
- Εργαστήριο που εφαρμόζει τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις και διαθέτει τον πιο σύγχρονο εξοπλισμό
- Τεράστια εμπειρία στη βιοψία όρχεων Micro-Tese
- Υψηλά ποσοστά επιτυχίας από το 2012 με τη χρήση τεχνολογίας time-lapse, για την καλλιέργεια και αξιολόγηση των εμβρύων
- Εξαιρετικά επιτυχημένο πρόγραμμα υαλοποίησης με ποσοστό επιτυχούς απόψυξης 95-99% για έμβρυα και ωάρια
- Σύγχρονη τεχνολογία ART σε συνδυασμό με μακρόχρονη εμπειρία και υψηλή τεχνογνωσία σε θεραπείες εξωσωματικής γονιμοποίησης
- Η συνεχής κατάρτιση και οι ερευνητικές δραστηριότητες των επιστημόνων της Embryolab διασφαλίζουν ότι οι τελευταίες εξελίξεις και θεραπείες στον τομέα της γονιμότητας, εφαρμόζονται άμεσα στην πράξη.
- Οι δραστηριότητες της Embryolab Academy στοχεύουν στη μετάδοση των γνώσεων και της εμπειρίας των επιστημόνων μας σε Μονάδες Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής σε παγκόσμιο επίπεδο.
Για να ξεκινήσει αυτό το όμορφο ταξίδι προς τη γονεϊκότητα, το πρώτο βήμα είναι μια συζήτηση με έναν ειδικό γονιμότητας.
Η Ομάδα των Ειδικών της Embryolab βρίσκεται δίπλα σε κάθε άνθρωπο που ξεκινάει το ταξίδι της γονιμότητας σε κάθε βήμα, προσφέροντας εξατομικευμένες λύσεις και φροντίδα.
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας στο +30 2310 474747 ή στείλτε μας το μήνυμά σας στο info@embryolab.eu