Παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του στομάχου
Ο Δημήτρης Ζαχαρούλης είναι Γενικός Χειρουργός, Καθηγητής Χειρουργικής του Παν/μίου Θεσσαλίας.
Δεν είναι γνωστό σήμερα τι προκαλεί τον καρκίνο του στομάχου. Ωστόσο, έχουν αναγνωρισθεί κάποιοι παράγοντες κινδύνου που συμβάλλουν στην ανάπτυξή του, όπως:
-Το κάπνισμα
-Η ηλικία (άτομα άνω των 60 ετών)
-Το ελικοβακτηρίδιο Helicobacter pylori
-Η διατροφή χαμηλή σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά
-Το αλκοόλ
-Το υπερβολικό βάρος ή παχυσαρκία
-Η κακοήθης αναιμία
-Η χρόνια γαστρίτιδα
-Το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του στομάχου και καρκίνου του παχέος εντέρου