Top ad
Top ad
Κύπρος Νικολαΐδης: Δεν μπορώ να είμαι γιατρός από χαρτόνι article cover image

Κύπρος Νικολαΐδης: Δεν μπορώ να είμαι γιατρός από χαρτόνι

01|02|2024

Ο πατέρας του, Ηρόδοτος Νικολαΐδης, ήταν γιατρός. Σπούδασε στην Ελλάδα στα χρόνια του Μεσοπολέμου, επέστρεψε στην Κύπρο, αγόρασε ένα γαϊδούρι (ελάχιστοι δρόμοι υπήρχαν τότε στο νησί) και γύριζε τα χωριά. «Σε μια εποχή που δεν είχαν ακόμα ανακαλυφθεί τα αντιβιοτικά, συχνά, σε σοβαρά περιστατικά, έμενε στα σπίτια των ασθενών για να μπορεί να παρακολουθήσει την εξέλιξη της υγείας τους και να παρέμβει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αν ο ασθενής πέθαινε, πήγαινε στην κηδεία του. Αν ζούσε, συμμετείχε στο γλέντι που οι χωριανοί έκαναν προς τιμήν του επιστήμονα που τον έσωσε. Μετά επέστρεφε στο σπίτι. Με τέτοιες αφηγήσεις μεγάλωσα. Και μολονότι δεν με ενδιέφερε ιδιαίτερα η Ιατρική, δεν τέθηκε ποτέ δίλημμα να κάνω κάτι άλλο. Το μόνο που ήθελα, άλλωστε, ήταν να του μοιάσω…».

Είναι Κυριακή πρωί και πίνουμε καφέ μαζί, εκείνος στο σπίτι του στη βρετανική πρωτεύουσα, με φόντο δύο πίνακες του ζωγράφου Ξάνθου Σωτηρίου, εγώ στην Αθήνα (οι ευκολίες του Zoom, γαρ). Ο Κύπρος Νικολαΐδης, ο διεθνούς φήμης Κύπριος καθηγητής Εμβρυϊκής Ιατρικής στο King’s College του Λονδίνου, «πατέρας» της αυχενικής διαφάνειας, δηλαδή της διαγνωστικής μεθόδου που συμβάλλει στον πρώιμο εντοπισμό των γενετικών μεταλλάξεων οι οποίες σχετίζονται με το σύνδρομο Down, έχει συγκινηθεί. Διακρίνω το υγρό βλέμμα του στην οθόνη του υπολογιστή μου. «Ετσι, τελειώνοντας το Γυμνάσιο, έφυγα για σπουδές στην Αγγλία. Κάτι που δεδομένης της οικογενειακής μας ιστορίας ήταν αντιφατικό…».

– Γιατί το λέτε αυτό; Πού έγκειται η αντίφαση;

– Θα σας εξηγήσω. Γεννήθηκα στην Πάφο το 1953, όταν η Κύπρος ήταν βρετανική αποικία και διεκδικούσαμε την απελευθέρωσή μας και την ένωσή μας με την Ελλάδα. Ο πατέρας μου ήταν από τα ηγετικά στελέχη της Εθνικής Οργάνωσης Κυπρίων Αγωνιστών (ΕΟΚΑ). Ημουν δύο ετών όταν, ένα βράδυ, ήρθαν στο σπίτι μας Αγγλοι στρατιώτες και τον συνέλαβαν. Εγώ, τόσο δα πιτσιρίκι, φώναζα: Ζήτω η Ελλάδα, Ζήτω ο Μακάριος, Ζήτω η Ενωση. Τα επόμενα τέσσερα χρόνια παίρναμε με τη μητέρα μου, από την Πάφο, εκείνα τα «αρχαία» λεωφορεία –από τα οποία θυμάμαι έντονα την οσμή του εμετού– και πηγαίναμε στην Κοκκινοτριμιθιά, στο στρατόπεδο συγκέντρωσης, για το επισκεπτήριο. Τον βλέπαμε πάντα πίσω από συρματοπλέγματα και πίσω από ένα χοντρό τζάμι. Τη μέρα της αποφυλάκισής του, εκατοντάδες κόσμου τον περίμεναν στην πόλη μας. Φοβισμένος έβλεπα αυτόν τον «κύριο» που ήταν ο μπαμπάς μου και δεν ήξερα τι έπρεπε να κάνω. Ηθελα να τον αγγίξω και δεν τολμούσα. Οπότε, όταν στα 14 μου οι γονείς μου αποφάσισαν να με στείλουν εσώκλειστο στην Αγγλική Σχολή της Λευκωσίας, δεν μπορούσα να καταλάβω γιατί. Εμπιστευόταν τη μόρφωση του παιδιού του σε εκείνους που τον φυλάκισαν;

– Το συζητήσατε ποτέ μαζί του;

– Οχι. Ομως όταν πέθανε, ήρθε στα χέρια μου το ημερολόγιό του, όπου κατέγραφε πόσο βασανίστηκε στη φυλακή και πόσο αγωνιούσε για την οικογένεια και τη δουλειά του, μαζί με μια επιστολή του προς τον Βρετανό κυβερνήτη. «Δεν είμαι εναντίον σας», του έγραφε. «Πιστεύω στη βρετανική δημοκρατία και ακριβώς γι’ αυτό θέλω να φύγετε από την Κύπρο, ώστε να αποκτήσει και η πατρίδα μου δημοκρατικό πολίτευμα».

– Στη Βρετανία, όπου σπουδάσατε, πότε και πώς αποφασίσατε να στραφείτε στην Εμβρυϊκή Ιατρική;

– Εφτασα στο Λονδίνο σε μια εποχή που ο κόσμος «έβραζε». Στη Χιλή ο Πινοσέτ είχε ανατρέψει τον δημοκρατικά εκλεγμένο Σαλβαδόρ Αλιέντε, οι «δημοκρατικές» Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν δικτατορίες στη Λατινική Αμερική και στη Δύση, η «δημοκρατική» Σοβιετική Ενωση έκανε το ίδιο στις χώρες του λεγόμενου ανατολικού μπλοκ, η Μάργκαρετ Θάτσερ αποκαλούσε τον Νέλσον Μαντέλα τρομοκράτη. Ως πρόεδρος των Κυπρίων φοιτητών πρωτοστατούσα σε συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις, μόνο οι πολιτικοί αγώνες με ενδιέφεραν, πήγαινα στη σχολή τους τελευταίους μήνες κάθε έτους, ίσα ίσα όσο χρειαζόταν για να περάσω τα μαθήματα. Μέχρι που μια μέρα ήρθε στο King’s College ένας καινούργιος καθηγητής, o Στιούαρτ Κάμπελ, μαθητής του σπουδαίου Σκωτσέζου γιατρού Ιαν Ντόναλντ, ο οποίος είχε εισαγάγει τη χρήση των υπερήχων στη μαιευτική ιατρική και στη γυναικολογία. Στην ομιλία που έδωσε μετά την ανάληψη της έδρας του, μας μίλησε για τις προοπτικές που ανοίγονταν σ’ αυτόν τον επιστημονικό κλάδο. Μας έδειξε και υπερήχους εμβρύων. Εκείνη η στιγμή, όπως συχνά συμβαίνει στη ζωή, αποδείχτηκε αρκετή για να αποφασίσω πως αυτό ήθελα να κάνω. Απέκτησα σκοπό! Του ζήτησα να μπω στην ομάδα του. Είχα χιλιάδες απορίες: ποια είναι η σχέση του εμβρύου με τη μητέρα, πώς μεγαλώνει, πώς τρέφεται, με ποιου το μέρος θα είμαι σε περίπτωση που υπάρξει «σύγκρουση συμφερόντων»; Ο,τι έβλεπα ήταν πρωτόγνωρο και συναρπαστικό. Σαράντα και πλέον χρόνια έχουν περάσει και παραμένω αφοσιωμένος στην Εμβρυϊκή Ιατρική. Χωρίς Σαββατοκύριακα, χωρίς αργίες, χωρίς διακοπές.

περισσότερα…kathimerini.gr

Ετικέτες

Share

Σχόλια

Εγγραφή
Ειδοποίησέ με για
guest
0 Σχόλια
Παλαιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια γραμμής
Δες όλα τα σχόλια
Side ad
Side ad
Side ad
Side ad

ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ|ΔΕΣ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΕΔΩ

Title ad
Ημικρανία – Αίτια και Θεραπευτική Αντιμετώπιση cover image

Ημικρανία – Αίτια και Θεραπευτική Αντιμετώπιση

Η ημικρανία είναι ένα είδος πονοκεφάλου με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Η συχνότητά της στον πληθυσμό είναι περίπου από 15 έως 20% και αφορά…

διάβασε περισσότερα
Είναι έτοιμο το παιδί σας να πάει στο σχολείο; Αντιμετωπίζει μαθησιακές δυσκολίες; Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς; cover image

Είναι έτοιμο το παιδί σας να πάει στο σχολείο; Αντιμετωπίζει μαθησιακές δυσκολίες; Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς;

Της Βικτωρίας Πολύζου, σύμβουλος ψυχικής υγείας, σύμβουλος σχολικού επαγγελματικού προσανατολισμού Η ανίχνευση των μαθησιακών ιδιαιτεροτήτων ενός παιδιού έχει τεράστια σημασία. Η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση του…

διάβασε περισσότερα
Η ανδρική υπογονιμότητα μπορεί να κρύβεται στα γονίδια; cover image

Η ανδρική υπογονιμότητα μπορεί να κρύβεται στα γονίδια;

Μάρθα Μωυσίδου, BSc, MSc, PMI-RMP, Βιολόγος, Sr. Kλινική Εμβρυολόγος (ESHRE Certified), Aναπληρώτρια Διευθύντρια Εργαστηρίου Embryolab Ποιοι είναι οι γενετικοί παράγοντες που συμβάλλουν στην ανδρική υπογονιμότητα. Η υπογονιμότητα αποτελεί μείζον ζήτημα υγείας…

διάβασε περισσότερα
Η Σημαντική Συμβολή της Φυσικοθεραπείας cover image

Η Σημαντική Συμβολή της Φυσικοθεραπείας

Η Φυσικοθεραπεία ως Θεραπευτική Παρέμβαση Η φυσικοθεραπεία αποτελεί έναν από τους πιο ουσιαστικούς κλάδους της υγείας, εστιάζοντας στην αποκατάσταση της κίνησης και…

διάβασε περισσότερα
Απορρόφηση σιδήρου: Ποιες τροφές είναι κατάλληλες; cover image

Απορρόφηση σιδήρου: Ποιες τροφές είναι κατάλληλες;

Γράφει ο Γιώργος Λάντις | Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Τροφές «καλές» και «κακές» σε σίδηρο   Ίσως ένα από τα διασημότερα μικροθρεπτικά στοιχεία, ο…

διάβασε περισσότερα
Νούντλς (Noodles): Θρεπτική Αξία cover image

Νούντλς (Noodles): Θρεπτική Αξία

Γράγει η Κατερίνα Καρακικέ | Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Η Εθνική Ένωση Ζυμαρικών ορίζει ότι τα ζυμαρικά περιέχουν τουλάχιστον 5,5 τοις εκατό στερεά αβγά στη…

διάβασε περισσότερα
Υπέροχο πρωινό με κρέμα αβοκάντο και μανιτάρια cover image

Υπέροχο πρωινό με κρέμα αβοκάντο και μανιτάρια

Αυτό είναι ένα υπέροχο, απλό πρωινό για να φτιάξετε τα πρωινά που θέλετε κάτι λίγο πιο ιδιαίτερο. Η βάση του αβοκάντο είναι…

διάβασε περισσότερα
Brazil Nuts ή Βραζιλιάνικα φιστίκια cover image

Brazil Nuts ή Βραζιλιάνικα φιστίκια

Γράφει η Αναστασία Μαμάτσιου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος   Ιδιότητες, Οφέλη, Παρενέργειες Τα Brazil nuts ή όπως είναι γνωστά ως φιστίκια Βραζιλίας είναι…

διάβασε περισσότερα

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ / ΝΕΑ|ΔΕΣ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΕΔΩ

Title ad
Δωρεάν έλεγχος γονιμότητας για γυναίκες 30-35 ετών – Και κριτήρια για αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ cover image

Δωρεάν έλεγχος γονιμότητας για γυναίκες 30-35 ετών – Και κριτήρια για αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ

Ξεκινά ο δωρεάν έλεγχος γονιμότητας και η απλοποίηση των διαδικασιών του ΕΟΠΥΥ στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, το τόνισε μάλιστα,…

διάβασε περισσότερα
Τα μικρά παιδιά που «χαζεύουν» πολλές ώρες στην οθόνη έχουν φτωχότερες γλωσσικές δεξιότητες cover image

Τα μικρά παιδιά που «χαζεύουν» πολλές ώρες στην οθόνη έχουν φτωχότερες γλωσσικές δεξιότητες

Τα μικρά παιδιά, των οποίων οι γονείς χρησιμοποιούν πολύ οθόνες, περνούν και αυτά πολύ χρόνο σε οθόνες και φαίνεται να δυσκολεύονται στις γλωσσικές δεξιότητες,…

διάβασε περισσότερα
Μνημονίο Συνεργασίας των Πανεπιστημίων Harvard και Ε.Κ.Π.Α cover image

Μνημονίο Συνεργασίας των Πανεπιστημίων Harvard και Ε.Κ.Π.Α

Στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας των Πανεπιστημίων Harvard και Ε.Κ.Π.Α., το οποίο αφορά τη συνεργασία των Τμημάτων Επιδημιολογίας του T.H. Chan School…

διάβασε περισσότερα
Σεμινάρια για μαμάδες που περιμένουν δίδυμα cover image

Σεμινάρια για μαμάδες που περιμένουν δίδυμα

Τα Twin Mom Seminars συνεχίζονται! Το ΙΑΣΩ, στο πλαίσιο του προγράμματος ΜΑΙΑγάπη και της διοργάνωσης pre & after birth σεμιναρίων, διοργανώνει ακόμα…

διάβασε περισσότερα
25 Χρόνια Μαιευτική & Γυναικολογική Κλινική Πανεπιστημίου Θεσσαλίας cover image

25 Χρόνια Μαιευτική & Γυναικολογική Κλινική Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Η Μαιευτική – Γυναικολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας φέτος εορτάζει 25 χρόνια λειτουργίας και διοργανώνει παράλληλα στις 20 και 21 Σεπτεμβρίου 2024…

διάβασε περισσότερα
17η Μετεκπαιδευτική Ημερίδα Παιδιατρικών Λοιμώξεων cover image

17η Μετεκπαιδευτική Ημερίδα Παιδιατρικών Λοιμώξεων

Η Εταιρεία Πρόληψης και Αντιμετώπισης Λοιμώξεων και η Ά Παιδιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, διοργανώνουν τη “17η Μετεκπαιδευτική Ημερίδα Παιδιατρικών Λοιμώξεων |…

διάβασε περισσότερα
42ο Πανελλήνιο Οδοντιατρικό Συνέδριο | Ψηφιακές και Τεχνολογικές Εξελίξεις στη Σύγχρονη Οδοντιατρική cover image

42ο Πανελλήνιο Οδοντιατρικό Συνέδριο | Ψηφιακές και Τεχνολογικές Εξελίξεις στη Σύγχρονη Οδοντιατρική

Η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, διοργανώνει το “42ο Πανελλήνιο Οδοντιατρικό Συνέδριο | Ψηφιακές και Τεχνολογικές Εξελίξεις στη Σύγχρονη Οδοντιατρική”, σε συνεργασία με τον…

διάβασε περισσότερα
14o Πανελλήνιο Συνέδριο Ογκολογίας | Η Ογκολογία στην καθ’ημέρα πράξη cover image

14o Πανελλήνιο Συνέδριο Ογκολογίας | Η Ογκολογία στην καθ’ημέρα πράξη

Η Γ’ Παθολογική Κλινική και Ομώνυμο Εργαστήριο Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, το Ογκολογικό Κέντρο Ιατροβιολογικής Εκπαίδευσης και Έρευνας και η Ελληνική Εταιρεία Καρκίνου…

διάβασε περισσότερα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ|ΔΕΣ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΕΔΩ

Title ad
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ | ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ cover image

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ | ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

Ο κ. Ιωάννης Παπαγιαννόπουλος, είναι Χειρουργός με έδρα τη Θεσσαλονίκη και έχει το ιδιωτικό του ιατρείο στην οδό Μητροπόλεως αρ. 46. Τηλ.:…

διάβασε περισσότερα
ΖΑΜΠΕΛΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ | ΡΕΥΜΑΤΟΛΟΓΟΣ cover image

ΖΑΜΠΕΛΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ | ΡΕΥΜΑΤΟΛΟΓΟΣ

Η κα Ευαγγελία Ζαμπέλη είναι Ρευματολόγος με έδρα την Αθήνα και έχει το ιδιωτικό της ιατρείο στη Λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας 102Α. Τηλ.:…

διάβασε περισσότερα
ΤΣΙΑΜΠΑΛΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ | ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ cover image

ΤΣΙΑΜΠΑΛΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ | ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ

Ο Αθανάσιος Τσιαμπαλής είναι Καρδιολόγος με έδρα τα Τρίκαλα και το ιδιωτικό του ιατρείο είναι στην οδό Κολοκοτρώνη 18. Τηλ. 2431076444  &…

διάβασε περισσότερα
ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ ΠΕΡΙΚΛΗΣ | ΠΛΑΣΤΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ cover image

ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ ΠΕΡΙΚΛΗΣ | ΠΛΑΣΤΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

Ο Περικλής Καραϊσκάκης είναι Πλαστικός Χειρουργός και έχει το ιδιωτικό του ιατρείο στην οδό, Λώρη Μαργαρίτη 5, στη Θεσσαλονίκη. Τηλ. 2310220262  Email:…

διάβασε περισσότερα
Seaweed Hydrogel Care Patch cover image

Seaweed Hydrogel Care Patch

#επιδερμίδα, #πρόσωπο, #frezyderm, #Seaweed Hydrogel Care Patch

διάβασε περισσότερα
CRILEN - Η αντικουνουπική προστασία από τη Frezyderm cover image

CRILEN - Η αντικουνουπική προστασία από τη Frezyderm

#frezyderm, #crilen, #αντικουνουπικό

διάβασε περισσότερα
SUN SCREEN CREAM-TO-POWDER SPF 50+ και SUN SCREEN FLUID-TO-POWDER SPF 50+ cover image

SUN SCREEN CREAM-TO-POWDER SPF 50+ και SUN SCREEN FLUID-TO-POWDER SPF 50+

#frezyderm, #sun screen cream to powder spf 50+, #sun screen fluid to powder spf 50+, #αντηλιακό

διάβασε περισσότερα
SUN SCREEN ON THE MOVE SPF 50 cover image

SUN SCREEN ON THE MOVE SPF 50

#frezyderm, #sun screen on the move, #αντηλιακό

διάβασε περισσότερα
Side ad
Side ad
Side ad
Side ad