Είναι εφικτή η αποκατάσταση μαστού μετά από μαστεκτομή μόνον με λίπος;
Μία νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο έγκυρο περιοδικό της αμερικάνικης εταιρίας πλαστικής χειρουργικής “Plastic & Reconstructive Surgery Journal”, στο τεύχος του Σεπτεμβρίου 2023 και προέρχεται από το Ελσίνκι (Φινλανδία), δίνει σαφείς απαντήσεις στο θέμα, μέσα από ένα δείγμα 38 γυναικών ασθενών.
Η μελέτη αφορά σε βάθος 6ετίας και σε όλες τις 38 ασθενείς πραγματοποιήθηκαν μετεγχειρητικοί απεικονιστικοί έλεγχοι με μαγνητική τομογραφία – MRI screening. Αυτό διότι ένα από τα προβλήματα που ενέχει η αυτόλογη μεταμόσχευση λίπους είναι η δυσκολία στην ανίχνευση βλάβης στο μαστό, μετά από λιπομεταφορά, ειδικά όταν η απεικόνιση γίνεται σε μη εξειδικευμένα κέντρα χωρίς μεγάλο αριθμό ασθενών.
Τα ευρήματα έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Αν και η μέθοδος, τεχνικά, είναι απλή και περιλαμβάνει λιποαναρρόφηση μίας περιοχής για απόκτηση λίπους και μετέπειτα την έγχυση του λίπους μετά από επεξεργασία στο στήθος, τα μειονεκτήματα είναι αρκετά και πρέπει να συζητηθούν με την ασθενή.
Η μελέτη λοιπόν έδειξε ότι κατά μέσο όρο χρειάστηκαν 4 επεμβάσεις, σε κάθε ασθενή για λιπομεταφορά, σε βάθος τριετίας. Αυτό γιατί χρειάζεται πολύ μεγάλη ποσότητα λίπους από διαφορετικές περιοχές αλλά και γιατί ένα ποσοστό λίπους απορροφάται και χάνεται.
Ένα άλλο σοβαρότερο πρόβλημα είναι η εμφάνιση κύστεων, κατά την εξέταση μαγνητικής τομογραφίας, στον μαστό σχεδόν στις μισές ασθενείς!! (περίπου 41%). Σε 5 μάλιστα ασθενείς χρειάστηκε να γίνει βιοψία με βελόνη για ύποπτη βλάβη. Τελικά δεν βρέθηκε κακοήθεια, αλλά οι ασθενείς υπέστησαν την ταλαιπωρία της εξέτασης και τον ψυχολογικό φόρτο της υποψίας νέου όγκου.
Συμπερασματικά, αν και η αποκατάσταση μαστού με λιπομεταφορά είναι τεχνικά εφικτή και μάλλον απλή, έχει σοβαρά μειονεκτήματα όπως οι αριθμοί των επεμβάσεων-εισαγωγών σε νοσοκομείο αλλά και η πιθανότητα δυσκολίας στην ανίχνευση βλαβών στον μαστό κατά τον απεικονιστικό έλεγχο.
Όλα τα παραπάνω πρέπει να συζητηθούν λεπτομερώς με την ασθενή ώστε να γνωρίζει επακριβώς τις συνέπειες της μεθόδου πριν αποφασίσει στην επιλογή της λιπομεταφοράς, μην υποκύπτοντας στην απλοϊκή εξήγηση ότι θα “ξεφορτωθεί” απλά λίπος και θα αποκτήσει μαστό.
Διαβάστε περισσότερα άρθρα του Δρ. Πέτρου Σπυριούνη.