Μελομακάρονο VS Κουραμπιές
Μελομακάρονο VS Κουραμπιές ή αλλιώς τα γιορτινά γλυκά στο μικροσκόπιο!
Σε αυτό το ποστ θα λύσουμε το αιώνιο δίλημμα των γιορτινών #foodies !
Μελομακάρονο
Περίπου 150-200 θερμίδες/τεμάχιο
Το μελομακάρονο περιέχει για λιπαρή ουσία το ελαιόλαδο, το οποίο πλούσιο σε καλά μονοακόρεστα λιπαρά προσδίδει ιδιαίτερη διατροφική αξία σε αυτό το παραδοσιακό γλύκισμα. Σε αυτήν συμβάλλουν επίσης τα καρύδια με το μέλι και τα μπαχαρικά κανέλλα, γαρύφαλλα και το πορτοκάλι.
Κουραμπιές
Περίπου 200-240 θερμίδες/τεμάχιο
Βασικό συστατικό του κουραμπιέ είναι το βούτυρο, το οποίο αν και πλούσιο στις λιποδιαλυτές βιταμίνες Α και D, είναι επίσης πλούσια πηγή κακών κορεσμένων λιπαρών, τα οποία συνδέονται με την αύξηση των επιπέδων χοληστερόλης. Η άσπρη ζάχαρη από την άλλη, φτωχή σε θρεπτική αξία, δίνει μόνο τις λεγόμενες κενές θερμίδες. Τα αμύγδαλα, αν και συμμετέχουν σε μικρή αναλογία στη συνταγή, έχουν υψηλή θρεπτική αξία προσθέτοντας καλά μονοακόρεστα λιπαρά, φυτικές ίνες, βιταμίνη Ε και ιχνοστοιχεία όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο στο κατά τα άλλα φτωχό αυτό θρεπτικά γλύκισμα.
Συμπεραίνουμε λοιπόν, ότι με βάση τα συσταστικά και τις θερμίδες, το μελομακάρονο αποτελεί το νικητή αυτής της αναμέτρησης.
Είναι όμως αυτό αρκετό ώστε να καθορίσει την επιλογή μας στα γιορτινά κεράσματα;
Ως επαγγελματίας Διαιτολόγος – Διατροφολόγος επιδιώκω την ανάπτυξη μιας υγιούς και συνειδητής σχέσης με το φαγητό, μιας σχέσης που αφουγγράζεται όχι μόνο την ανάγκη μας για θρεπτικά συστατικά αλλά και την επιθυμία μας, έχοντας ως γνώμονα το “Μέτρον Άριστον”. Στο πλαίσιο της ισορροπημένης σχέσης μας με τη διατροφή δεν υπάρχει νικητής στο γιορτινό αυτό δίλημμα!
Καλέ γιορτές με αγάπη και σεβασμό προς τους γύρω μας αλλά και τον εαυτό μας!
https://www.drdoctor.doctor/georgioudaki-natasa/