Top ad
Top ad
ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΔΙΔΑΚΤΩΡΑΣ ΤΟΥ ΠΑΝ. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΘΑ ΑΝΑΓΟΡΕΥΘΕΙ Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΙΤΤΑΣ article cover image

ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΔΙΔΑΚΤΩΡΑΣ ΤΟΥ ΠΑΝ. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΘΑ ΑΝΑΓΟΡΕΥΘΕΙ Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΙΤΤΑΣ

27|10|2023

Ειδική τιμητική εκδήλωση διοργανώνει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας προς τιμήν του Λαρισαίου Επίτιμου Καθηγητή Ιατρικής Σχολής και πρώην Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Χρήστου Ν.  ΚΙΤΤΑ, κατά την οποία θα αναγορευθεί Επίτιμος Διδάκτορας.

Η τελετή θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο «Ιπποκράτης», στη Βιόπολη Λάρισας, την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2023 και ώρα 19:00.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Έναρξη τελετής

Προσφώνηση του Επίτιμου Καθηγητή Ιατρικής Σχολής και πρώην Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Χρήστου Ν.  ΚΙΤΤΑ από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Καθηγητή Χαράλαμπο Δ. ΜΠΙΛΛΙΝΗ.

Χαιρετισμός του Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας, Καθηγητή Κωνσταντίνου Ι. ΓΟΥΡΓΟΥΛΙΑΝΗ.

Έπαινος» προς τον Καθηγητή Χρήστο Ν.  ΚΙΤΤΑ από τoν Καθηγητή Δημήτριο Χ. ΖΑΧΑΡΟΥΛΗ και

 από την Καθηγήτρια Μαρία Γ. ΙΩΑΝΝΟΥ.

Ανάγνωση της Εισήγησης, του Ψηφίσματος και της Αναγόρευσης και επίδοση των τίτλων και του Επιτηβεννίου από τον Πρόεδρο του Τμήματος Ιατρικής, Καθηγητή Θεόφιλο Σ. ΚΑΡΑΧΑΛΙΟ.

 Ομιλία του τιμώμενου με θέμα:

“Παραλειπόμενα από τη γένεση του Ιατρικού Τμήματος Λάρισας και λίγες σκέψεις για τον ρόλο της Παιδείας τη σημερινή εποχή”.

Πέρας της Τελετής

Βιογραφικό του Χρήστου Κίττα

Ο Επίτιμος Καθηγητής του ΕΚΠΑ Χρήστος Κίττας, γεννηθείς στη Λάρισα στις 25 Αυγούστου 1945, διαμένει και δραστηριοποιείται στην Αθήνα. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών το 1968, στην οποία και εντάχθηκε ως Πανεπιστημιακός Βοηθός του Παθολογοανατομικού Εργαστηρίου το 1973. Εκπόνησε και υποστήριξε επιτυχώς τη διδακτορική του διατριβή και αναγορεύθηκε διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών το 1975. Διορίσθηκε ακολούθως Πανεπιστημιακός Επιμελητής του Παθολογοανατομικού Εργαστηρίου στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ το 1979, ενώ το 1982 εντάχθηκε στη βαθμίδα του Μόνιμου Λέκτορα στο ίδιο Εργαστήριο. Κατέχει την ειδικότητα της Παθολογικής-Ανατομικής από το 1976 και της Κυτταρολογίας από το 1983, έτος κατά το οποίο ολοκλήρωσε επίσης τη «Διατριβή επί Υφηγεσία» στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ. Μετεκπαιδεύτηκε ως Honorary Registrar στο Πανεπιστήμιο του Sheffield, στο Εργαστήριο Παθολογικής Ανατομικής (University of Sheffield, Medical School, Department of Pathology) από το 1976 ως το 1978, ως Υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών και επανήλθε για δεύτερη μετεκπαίδευση στο ίδιο Εργαστήριο το 1980. Μετεκπαιδεύτηκε επίσης στο πεδίο της Αιματοπαθολογοανατομίας το 1983 στο Ινστιτούτο Παθολογικής Ανατομικής του Πανεπιστημίου του Κιέλου, στο Κρατίδιο του Schleswig – Holstein της Γερμανίας (Universitat Kiel Institut fur Pathologie). Κατά το ίδιο έτος, αναγορεύθηκε Υφηγητής της Παθολογικής Ανατομικής και στη συνέχεια εντάχθηκε στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή της Παθολογικής Ανατομικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, όπου και στη συνέχεια εξελίχθηκε στη βαθμίδα του Αναπληρωτή Καθηγητή κατά το έτος 1990 και παρέμεινε σε αυτή τη θέση ως το 1993, οπότε και εκλέχθηκε Καθηγητής Α’ Βαθμίδας Ιστολογίας – Εμβρυολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής του ομώνυμου Εργαστηρίου, από το οποίο και αφυπηρέτησε το 2012. Είναι μέλος της European Academy of Sciences and Arts από το 2008. Το 2012 αναγορεύθηκε Ομότιμος Καθηγητής και το 2022 Επίτιμος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Κατά το τρέχον Ακαδημαϊκό Έτος 2021 – 2022 είναι μέλος του Faculty of Health and Medical Sciences του University of Surrey, ως Visiting Professor.

Σύντομα Στοιχεία του Διοικητικού Έργου

Αναφορικά με το Διοικητικό του Έργο, διετέλεσε Μέλος της Γενικής Συνέλευσης της Ιατρικής Σχολής και του Νοσηλευτικού Τμήματος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κατά τα έτη 1983-1984, Οργανωτικός Γραμματέας του Ιατρικού Τμήματος Πανεπιστημίου Θεσσαλίας από το 1990 έως το 1992, Τακτικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) από το 1992 έως το 1994, Αντιπρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας το 1993, Καθηγητής – Διευθυντής του Εργαστηρίου Ιστολογίας – Εμβρυολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ από το 1993 έως το 2011, Πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (Κ.Ε.Σ.Υ) και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου «Ανδρέας Συγγρός» κατά την περίοδο 2000 – 2001, ενώ προηγουμένως είχε διατελέσει Πρόεδρος της Επιτροπής Ογκολογίας, του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (Κ.Ε.Σ.Υ) το 1998.
Επίσης ήταν Πρόεδρος της Εφορείας της Βιβλιοθήκης της Σχολής Επιστημών Υγείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών από το 2000 έως το 2003, Αναπληρωτής Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος κατά τις περιόδους 1998 έως 2001 και 2005 έως 2010, Τακτικό μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας (Ε.Σ.Ε.Τ) στον τομέα Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας από το 2005 – 2006.
Ο κύριος Κίττας μετά από εκλογές υπηρέτησε την Ιατρική Σχολή και το ΕΚΠΑ γενικότερα, από τις θέσεις του Διευθυντή του Μορφολειτουργικού Τομέα της Ιατρικής Σχολής από το 2000 έως το 2001, του Προέδρου της Ιατρικής Σχολής κατά την περίοδο 2001 έως 2003, του Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού, κατά την περίοδο 2003 έως 2006 και τελικώς του Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών από το 2006 έως το 2009.
Επίσης διετέλεσε Υπηρεσιακός Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κατά το διάστημα Μαΐου –Ιουνίου 2012, ενώ είναι Σύμβουλος του Παθολογοανατομικού Εργαστηρίου του Ομίλου Εταιρειών Υγείας «ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗ» από το Μάρτιο του 2013 μέχρι σήμερα, καθώς και Εκπρόσωπος της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας στην Εμβληματική Δράση για την αντιμετώπιση του ιού SARS – COV – 2 από την 02 – 06 – 2020 έως σήμερα.

Σύντομα Στοιχεία του Διδακτικού Έργου

Πλούσιο διδακτικό έργο χαρακτηρίζει την πορεία του Επίτιμου Καθηγητή Χρήστου Κίττα. Σε επίπεδο προγράμματος προπτυχιακών σπουδών, δίδαξε επί σειρά ετών την Ιστολογία – Εμβρυολογία στους δευτεροετείς φοιτητές της Ιατρικής και στους πρωτοετείς φοιτητές της Οδοντιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και συγκεκριμένα την περίοδο 1993 έως 2012. Δίδαξε επίσης επί σειρά ετών την Παθολογική – Ανατομική στους τριτοετείς φοιτητές της Ιατρικής και της Νοσηλευτικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών από το 1973 έως το 1993 και στους τριτοετείς φοιτητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Sheffield, από το 1976 έως το 1978 (tutorials). Ακόμη του ανατέθηκε η διδασκαλία της Ιστολογίας – Εμβρυολογίας – Ανατομίας στους πρωτοετείς και δευτεροετείς φοιτητές του Ιατρικού Τμήματος, του Πανεπιστημίου Πατρών, ως επισκέπτης Επίκουρος Καθηγητής (Π.Δ. 407) κατά την περίοδο 1979 – 1981, ενώ κατά το ακαδημαϊκό έτος 1981 – 1982 δίδαξε κατόπιν προσκλήσεως κεφάλαια της Παθολογικής Ανατομικής στους δευτεροετείς φοιτητές της Ιατρικής Σχολής του Παν/ου Ιωαννίνων.
Σε επίπεδο μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών υπήρξε διδάσκων:
• Στο Διαπανεπιστημιακό, Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στην «Ιατρική Φυσική – Ακτινοφυσική», της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Εθνικού Κέντρου Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος».
• Στο Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών «Εφαρμογές της Βιολογίας στην Ιατρική», του Τμήματος Βιολογίας και Ιατρικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
• Στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Κλινική και Εργαστηριακή Ιατρική», της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
• Υπό την επίβλεψή του ή με τη συμμετοχή του στις συμβουλευτικές επιτροπές, έχουν εκπονηθεί εκατό (100) διδακτορικές διατριβές, ενώ συνέβαλε επίσης σε επτά (7) διατριβές επί Υφηγεσία.

Σύντομη Αναφορά στο Συγγραφικό Έργο και τις Ανακοινώσεις σε Επιστημονικές – Εκπαιδευτικές Διοργανώσεις

Το συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει τη συγγραφή δύο (2) ελληνικών συγγραμμάτων, δύο (2) μονογραφιών, δέκα (10) κεφαλαίων σε Ελληνικά και τεσσάρων (4) κεφαλαίων σε ξενόγλωσσα βιβλία, την επιμέλεια και μετάφραση πέντε (5) ξενόγλωσσων συγγραμμάτων, ενός (1) έγχρωμου άτλαντα, ενώ είναι κύριος ή συ-συγγραφέας:
• Διακοσίων ενενήντα (290) δημοσιεύσεων σε διεθνή περιοδικά με σύστημα ανώνυμων κριτών.
• Δέκα (10) δημοσιεύσεων (πλήρων) σε πρακτικά διεθνών συνεδρίων.
• Περίπου 100 περιλήψεων ανακοινώσεων σε πρακτικά διεθνών συνεδρίων, συμποσίων και σεμιναρίων.
• Εξήντα πέντε (65) δημοσιεύσεων σε ελληνικά περιοδικά.
• Άνω των είκοσι πλήρων δημοσιεύσεων (20) σε πρακτικά ελληνικών συνεδρίων
• Πλέον των εκατό πενήντα (> 150) περιλήψεων ανακοινώσεων σε ελληνικά συνέδρια.
Το πλήρες συγγραφικό του έργο έχει συγκεντρώσει περί τις 15.000 ετερο – αναφορές στη διεθνή βιβλιογραφία, προσδίδοντάς του δείκτη απήχησης h-index ~55 και i10 – index 191.
Έχει υπάρξει εκπαιδευτής σε πολυάριθμα σεμινάρια, που διοργανώθηκαν υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Γενικής Παθολογίας, της Ελληνικής Εταιρείας Αιματολογίας, της Ελληνικής Εταιρείας Αγγειοχειρουργικής, της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας, της Ελληνικής Εταιρείας Μικροβιολογίας, της Διεθνούς Ακαδημίας Παθολογικής Ανατομικής και της Ευρωπαϊκής Σχολής Αιματολογίας.

Σύντομη Αναφορά στα Ερευνητικά Ενδιαφέροντα και τις Διακρίσεις-Βραβεία

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εντοπίζονται στον τομέα της Αιματοπαθολογοανατομίας, της Ογκολογίας, της Ηπατικής Αναγέννησης, των Μηχανισμών Απόπτωσης, της Ανάπτυξης, της Δομής και της Λειτουργίας των Οργάνων του ανοσολογικού συστήματος, αλλά και ευρύτερα της Οργανογένεσης. Τα επιτεύγματά του στους ερευνητικούς αυτούς τομείς είναι σημαντικά και αντικατοπτρίζονται στο συνολικό επιστημονικό και συγγραφικό του έργο, για το οποίο έχει αποσπάσει πολλές διακρίσεις.
Πιο αντιπροσωπευτικές είναι:
• Η βράβευσή του, το Μάιο του 1999, από την Ιατρική Εταιρεία Αθήνας, για τη συμμετοχή του στο 25ο Ετήσιο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο, με το βραβείο «Σωτήρης Παπασταμάτης».
• Η διάκρισή του από την Ακαδημία Αθηνών, με το «Βραβείο της Οικογένειας Λ. Μουσούλου», για την εργασία «Alterations of the p16 – pRb pathway and the chromosome locus 9p21-22 in non small – cell lung carcinomas: relationship with p53 and MDM2 protein expression».
• Οι διακρίσεις του επίσης με τα βραβεία «ΑΛΚΜΑΙΩΝ» του Νοσ/ου «ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ» και «ΠΕΡΙΚΛΗΣ» του Δήμου Χολαργού – Παπάγου τα έτη 2017 και 2021, αντίστοιχα.

Σύντομη Αναφορά στα Ερευνητικά Προγράμματα

Έχει υλοποιήσει επιτυχώς, πλήθος ερευνητικών προγραμμάτων ως Επιστημονικός Υπεύθυνος.
Αντιπροσωπευτικά αναφέρονται τα έργα:
• Προγράμματα με Κωδικό E/391 1992 και E/021 1993 από το Κ.Ε.Σ.Υ. (Υπουργείο Υγείας)
• Πρόγραμμα με Κωδικό 70/3/1996, Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, μέσω Κ.Ε.Σ.Υ.
• Προγράμματα με Κωδικό 70/4/2573 – 1996 και 70/4/3493 – 1998, Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
• Πρόγραμμα με Κωδικό 79/1344/30 – 1 – 95 ΠΕΝΕΔ, Γενική γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (Γ.Γ.Ε.Τ.)
• Πρόγραμμα με Κωδικό 135/1998 από το Κ.Ε.Σ.Υ.
• Πρόγραμμα με Κωδικό 70/4/2691 – 1996, IAEVA I, Ευρωπαϊκή Επιτροπή
• Πρόγραμμα με Κωδικό 70/4/4368 – 1998, IAEVA II, Ευρωπαϊκή Επιτροπή
• Πρόγραμμα με Κωδικό 97YΠ218, Γ.Γ.Ε.Τ.
• Πρόγραμμα με Κωδικό 97EKBAN – 112, ΕΠΕΤ II, Γ.Γ.Ε.Τ. (50.000 €)
• Πρόγραμμα με Κωδικό 97SYN, Γ.Γ.Ε.Τ.
• Πρόγραμμα με Κωδικό QLRT-1999 – 30928, SACROHN 2000 – 2002, 5ο Κ.Π.Σ.
• Πρόγραμμα Ηράκλειτος, 2003 – 2005, ΕΠΕΑΕΚ II, Υπουργείο Παιδείας
• Πρόγραμμα Πυθαγόρας II, 2005 – 2006, ΕΠΕΑΕΚ II, Υπουργείο Παιδείας (100.000€)
• Πρόγραμμα INsPiRE, 2010 – Πρόσκληση REGPOT, 7ο Κ.Π.Σ. (2.500.000 €)
(Ενδεικτικά αναφέρονται αντιπροσωπευτικοί προϋπολογισμοί)

Σύντομη Αναφορά στη Συμμετοχή του σε Επιστημονικές Εταιρείες

Είναι Μέλος πολλών Επιστημονικών Εταιρειών, όπως είναι η Ελληνική Εταιρεία Γενικής Παθολογίας και Παθολογικής Ανατομικής, η Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία, η Ελληνική Γαστρεντερολογική Εταιρεία και οι:
• British Division of the International Academy of Pathology.
• Greek Division of The International Academy of Pathology.
• Society of Hematology.
• European Association of Hematopathology.
• European Society of Pathology.
• International Society of Pathology.
Στην πληθώρα των διοικητικών και συντακτικών δραστηριοτήτων του, αξίζει να αναφερθεί η θητεία του ως Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της International Academy of Pathology κατά την περίοδο 1989 έως 1991, ως Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας Γενικής Παθολογίας και Παθολογικής Ανατομικής από το 1991 έως το 1993, ως Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της International Academy of Pathology, κατά την περίοδο 1997 έως 1998, ενώ διετέλεσε μέλος της συντακτικής Επιτροπής των περιοδικών «Αρχεία Παθολογικής Ανατομικής», «Ιπποκράτης» και «Haema» και κριτής στα διεθνή περιοδικά International Journal of Cancer, European Journal of Vascular and Endovascular Surgery, Haema και Molecular Oncology.

Ιδιαίτερος συνοπτικός σχολιασμός επιμέρους σημείων του
Βιογραφικού Σημειώματος
• Ευρύ Διοικητικό έργο που αφορά τόσο στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, όπου υπηρέτησε σε ποικίλες θέσεις με προεξάρχουσες αυτές του Προέδρου της Ιατρικής Σχολής, Αντιπρυτάνεως και κυρίως του Πρυτάνεως του Ιδρύματος, όσο και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στο οποίο διετέλεσε Αντιπρόεδρος της Διοικούσας του Επιτροπής (1993) και Οργανωτικός Γραμματέας του Ιατρικού του Τμήματος (1990 – 1992).
• Υπηρέτησε επίσης από τις ακόλουθες υψηλόβαθμες θέσεις, το Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας:
Πρόεδρος της Επιτροπής Ογκολογίας του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ).
Πρόεδρος του ΚΕΣΥ (2000 – 2001).
• Διετέλεσε Υπηρεσιακός Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Μάϊος – Ιούνιος 2012).
• Μία ξεχωριστή και αξιοσημείωτη προσφορά του Επίτιμου Καθηγητή του ΕΚΠΑ κυρίου Χρήστου Κίττα είναι αυτή στο Σύστημα Βιβλιοθηκών της Χώρας μας, αφού υπήρξε για σειρά ετών αναπληρωτής Επιστημονικός Υπεύθυνος και κατόπιν Επιστημονικός Υπεύθυνος του χρηματοδοτούμενου από την Ευρωπαϊκή Ένωση προγράμματος για την Οργάνωση των Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, ενώ διετέλεσε επί σειρά ετών Πρόεδρος της Εφορείας της Βιβλιοθήκης της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΕΚΠΑ, αλλά και Αναπληρωτής Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος.
• Η μεγαλύτερη όμως προσφορά του Επίτιμου Καθηγητή κυρίου Χρήστου Κίττα είναι η μεταμόρφωση ενός «άγονου» Εργαστηρίου, όπως αυτό της Ιστολογίας-Εμβρυολογίας, σε μία Επιστημονική/Ερευνητική Κυψέλη, στην οποία ενέταξε λίγους μεν, αλλά εξαιρετικώς φερέλπιδες νέους Επιστήμονες. Οι τελευταίοι στη συνέχεια, με κορυφαίο και αρωγό της αρχικής, αλλά και συνεχιστή της προσπάθειας μεταμόρφωσης τον σημερινό Διευθυντή του Εργαστηρίου Καθηγητή κύριο Βασίλειο Γοργούλη, μετέτρεψαν το Εργαστήριο σε Διεθνές Κέντρο Αριστείας. Εκτός από τον Καθηγητή κύριο Γοργούλη και παρά το ολιγομελές διαχρονικά

ΔΕΠ του Εργαστηρίου, πολλά στελέχη του, αλλά και επιλεγμένοι συνεργάτες διέπρεψαν και διαπρέπουν στην Ελληνική και τη Διεθνή Επιστημονική Κοινότητα. Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικά ονόματα και τις θέσεις στις οποίες αυτοί – ές ανήλθαν κατά την Ακαδημαϊκή τους Πορεία, όπως είναι η Καθηγήτρια Παθολογικής Ανατομικής και πρώην Πρόεδρος της European Society of Pathology Κωνσταντίνα Τηνιακού, ο νυν Αναπληρωτής Καθηγητής του Εργαστηρίου Κωνσταντίνος Ευαγγέλου, ο οποίος προηγουμένως εκλέχθηκε και Τακτικός Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, η Καθηγήτρια Βιολογίας Έφη Κιτράκη (Οδοντιατρικό Τμήμα ΕΚΠΑ), η Καθηγήτρια Έφη Μπάσδρα (Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ), η Καθηγήτρια Μυρσίνη Κουλούκουσα (Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ), ο Καθηγητής Ευάγγελος Μαρίνος (Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ), ο Καθηγητής Γιώργος Ρασσιδάκης (Πανεπιστήμιο Karolinska), αλλά και αρκετοί άλλοι, οι οποίοι στελεχώνουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας σε θέσεις Διευθυντών, ενώ ένα σημαντικό μέρος των νεαρών Ερευνητών που επεράτωσαν τη Διδακτορική τους Διατριβή στο Εργαστήριο Ιστολογίας – Εμβρυολογίας, διαπρέπουν σε πολλά Ερευνητικά Κέντρα της Χώρας ή και της αλλοδαπής.

 

Ετικέτες

Share

Σχόλια

Εγγραφή
Ειδοποίησέ με για
guest
0 Σχόλια
Παλαιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια γραμμής
Δες όλα τα σχόλια
Side ad
Side ad
Side ad
Side ad

ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ|ΔΕΣ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΕΔΩ

Title ad
Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια: Μία νόσος, διαφορετικοί φαινότυποι cover image

Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια: Μία νόσος, διαφορετικοί φαινότυποι

Τα επίσημα επιδημιολογικά δεδομένα που προέρχονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ( WHO) είναι πραγματικά ανησυχητικά: η ΧΑΠ (από τα αρχικά τον…

διάβασε περισσότερα
Αναπτυξιακή φροντίδα στη ΜΕΝΝ cover image

Αναπτυξιακή φροντίδα στη ΜΕΝΝ

Η αναπτυξιακή φροντίδα είναι μια προσέγγιση για εξατομίκευση της φροντίδας των νεογνών, για βελτιστοποίηση της νευρολογικής ανάπτυξης και μείωση των μακροπρόθεσμων γνωστικών…

διάβασε περισσότερα
Καρδιακή Ανεπάρκεια – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε cover image

Καρδιακή Ανεπάρκεια – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι ένα σοβαρό ιατρικό σύνδρομο, αλλά η κατανόηση του τι σημαίνει και πώς να τη διαχειριστείτε μπορεί να σας…

διάβασε περισσότερα
Αλεξία Χατζηπαρασίδου: Ο άνδρας, η γονιμότητά του και 5 άβολες αλήθειες cover image

Αλεξία Χατζηπαρασίδου: Ο άνδρας, η γονιμότητά του και 5 άβολες αλήθειες

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Άνδρα και το Movember, η κα Αλεξία Χατζηπαρασίδου, MSc. PMI-RMP, Σύμβουλος Κλινικής Εμβρυολογίας, Διευθύντρια Embryolab Academy,…

διάβασε περισσότερα
Λωτός: Η τροφή που έτρωγαν οι θεοί cover image

Λωτός: Η τροφή που έτρωγαν οι θεοί

Σοφία Μπάμπου | Διαιτολόγος-Διατροφολόγος   Ο λωτός δεν είναι απλά ένα νόστιμο φρούτο αλλά μια τροφή με ιδιαίτερη θέση στην ανθρώπινη ιστορία,…

διάβασε περισσότερα
Διατροφή στην εμμηνόπαυση: Όσα πρέπει να γνωρίζετε cover image

Διατροφή στην εμμηνόπαυση: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Καθώς το προσδόκιμο ζωής αυξάνει, ο αριθμός των εμμηνοπαυσιακών γυναικών παγκοσμίως υπολογίζεται ότι θα φτάσει τα 1,2 δισεκατομμύρια έως το 2030. Παρ’ότι…

διάβασε περισσότερα
Βότανα κατάλληλα για παθήσεις του αναπνευστικού cover image

Βότανα κατάλληλα για παθήσεις του αναπνευστικού

Καθημερινά ερχόμαστε σε επαφή με ερεθιστικούς και επιβλαβείς μικροοργανισμούς όπως σκόνη, καυσαέριο, μούχλα, μύκητες και τοξίνες που απειλούν την υγεία των πνευμόνων…

διάβασε περισσότερα
Ρυζογκοφρέτες: πόσο υγιεινές είναι; cover image

Ρυζογκοφρέτες: πόσο υγιεινές είναι;

Γράφει η Φλώρα Γιατρά | Βιοχημικός Οι ρυζογκοφρέτες είναι ένα δημοφιλές σνακ που συχνά επιλέγεται από υπέρμαχους της υγιεινής διατροφής, ειδικά από…

διάβασε περισσότερα

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ / ΝΕΑ|ΔΕΣ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΕΔΩ

Title ad
Η Embryolab γιορτάζει 20 χρόνια και εξελίσσει την Κλινική Γονιμότητας της Επόμενης Γενιάς! cover image

Η Embryolab γιορτάζει 20 χρόνια και εξελίσσει την Κλινική Γονιμότητας της Επόμενης Γενιάς!

Η Embryolab γιορτάζει και εξελίσσει την Κλινική Γονιμότητας της Επόμενης Γενιάς! Γιορτάζουμε 20 χρόνια Embryolab με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον!​ ​Δύο…

διάβασε περισσότερα
Στην ημερίδα “Προωρότητα και μηχανισμοί υποστήριξης – μικρά βήματα μεγάλα επιτεύγματα” το Ιασώ Θεσσαλίας cover image

Στην ημερίδα “Προωρότητα και μηχανισμοί υποστήριξης – μικρά βήματα μεγάλα επιτεύγματα” το Ιασώ Θεσσαλίας

Με μεγάλη χαρά το ΙΑΣΩ Θεσσαλίας συμμετείχε στην ημερίδα «Προωρότητα-μικρά βήματα μεγάλα επιτεύγματα» που διοργάνωσε ο  Σύλλογος Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Πρόωρων…

διάβασε περισσότερα
Σημαντική εκδήλωση για τον προστάτη την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου cover image

Σημαντική εκδήλωση για τον προστάτη την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου

Συνέντευξη Τύπου παραχωρήθηκε σήμερα το πρωϊ στην αίθουσα της παιδικής βιβλιοθήκης του Χατζηγιάννειου Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Λαρισαίων με αφορμή την εκδήλωση…

διάβασε περισσότερα
Γεωργιάδης: Με ηλεκτρονικό βραχιολάκι θα παρακολουθούνται οι ασθενείς στα Τ.Ε.Π cover image

Γεωργιάδης: Με ηλεκτρονικό βραχιολάκι θα παρακολουθούνται οι ασθενείς στα Τ.Ε.Π

Ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή του iatropedia.gr, τόνισε πώς από το νέο έτος ετοιμάζει μια καινοτομία για τα…

διάβασε περισσότερα
3ο Σεμινάριο Μαιευτικής Αιμορραγίας cover image

3ο Σεμινάριο Μαιευτικής Αιμορραγίας

Το Workshop “Complex C Section” και το 3ο Σεμινάριο με θέμα: «Μαιευτική Αιμορραγία Διεισδυτικός Πλακούντας: Διαχείριση και Αντιμετώπιση Βήμα-Βήμα», θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 16 Νοεμβρίου και την Κυριακή…

διάβασε περισσότερα
Με βραβεύσεις η επίσημη έναρξη του 10ου Πανθεσσαλικού  Φαρμακευτικού Συνεδρίου cover image

Με βραβεύσεις η επίσημη έναρξη του 10ου Πανθεσσαλικού Φαρμακευτικού Συνεδρίου

Άρχισε χθες το πρωί 9 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθεί σήμερα το απόγευμα στο ξενοδοχείο Divani στη Λάρισα, το 10ο Πανθεσσαλικό Φαρμακευτικό Συνέδριο…

διάβασε περισσότερα
100 ΧΡΟΝΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΕΓΚΕΦΑΛΟΓΡΑΦΙΑ: ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ cover image

100 ΧΡΟΝΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΕΓΚΕΦΑΛΟΓΡΑΦΙΑ: ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ

Ο Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος κατά της Επιληψίας (Π.Ε.Σ.Ε.), διοργανώνει το Σάββατο, 29 Μαρτίου 2025 στο Ξενοδοχείο Golden Age στην Αθήνα, ημερίδα με…

διάβασε περισσότερα
11ο Ψυχοφαρμακολογικό Συνέδριο της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας cover image

11ο Ψυχοφαρμακολογικό Συνέδριο της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας

H Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία, διοργανώνει το 11ο Ψυχοφαρμακολογικό Συνέδριο, στις 13-15 Δεκεμβρίου 2024, στο Ξενοδοχείο Crowne Plaza στην Αθήνα. περισσότερα…

διάβασε περισσότερα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ|ΔΕΣ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΕΔΩ

Title ad
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΠΟΥΤΣΙΚΟΣ | ΟΓΚΟΠΛΑΣΤΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΥ – ΜΑΣΤΟΛΟΓΟΣ cover image

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΠΟΥΤΣΙΚΟΣ | ΟΓΚΟΠΛΑΣΤΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΥ – ΜΑΣΤΟΛΟΓΟΣ

Ο Γεώργιος Μπούτσικος είναι Ογκοπλαστικός Χειρουργός Μαστού – Μαστολόγος, Διευθυντής Τμήματος Χειρουργικής Μαστού Ιασώ Θεσσαλίας, με έδρα τη Λάρισα και έχει το…

διάβασε περισσότερα
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ | ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ cover image

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ | ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

Ο κ. Ιωάννης Παπαγιαννόπουλος, είναι Χειρουργός με έδρα τη Θεσσαλονίκη και έχει το ιδιωτικό του ιατρείο στην οδό Μητροπόλεως αρ. 46. Τηλ.:…

διάβασε περισσότερα
ΖΑΜΠΕΛΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ | ΡΕΥΜΑΤΟΛΟΓΟΣ cover image

ΖΑΜΠΕΛΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ | ΡΕΥΜΑΤΟΛΟΓΟΣ

Η κα Ευαγγελία Ζαμπέλη είναι Ρευματολόγος με έδρα την Αθήνα και έχει το ιδιωτικό της ιατρείο στη Λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας 102Α. Τηλ.:…

διάβασε περισσότερα
ΤΣΙΑΜΠΑΛΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ | ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ cover image

ΤΣΙΑΜΠΑΛΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ | ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ

Ο Αθανάσιος Τσιαμπαλής είναι Καρδιολόγος με έδρα τα Τρίκαλα και το ιδιωτικό του ιατρείο είναι στην οδό Κολοκοτρώνη 18. Τηλ. 2431076444  &…

διάβασε περισσότερα
HAIR FORCE cover image

HAIR FORCE

τριχόπτωση, hair force, frezyderm

διάβασε περισσότερα
Moisturizing - κρέμες προσώπου cover image

Moisturizing - κρέμες προσώπου

#moisturizing, #ενυδάτωση, #δέρμα, #frezyderm

διάβασε περισσότερα
Seaweed Hydrogel Care Patch cover image

Seaweed Hydrogel Care Patch

#επιδερμίδα, #πρόσωπο, #frezyderm, #Seaweed Hydrogel Care Patch

διάβασε περισσότερα
CRILEN - Η αντικουνουπική προστασία από τη Frezyderm cover image

CRILEN - Η αντικουνουπική προστασία από τη Frezyderm

#frezyderm, #crilen, #αντικουνουπικό

διάβασε περισσότερα
Side ad
Side ad
Side ad
Side ad