Η επιστήμη προστατεύει το “Δικαίωμα στη Γονιμότητα” για τις γυναίκες με καρκίνο του μαστού
Ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος γυναικολογικός καρκίνος. Το 12% των γυναικών κάποια στιγμή στην ζωή τους θα νοσήσουν αλλά πάνω από το 80% θα θεραπευτούν και θα συνεχίσουν μία φυσιολογική ζωή.
“Στον καρκίνο του μαστού, η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση σώζουν ζωές.
Κλινικός έλεγχος μαστού – υπέρηχος – μαστογραφία.
Μιλήστε με τον γυναικολόγο σας για να σας κατευθύνει.”
Η 25η Οκτωβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα για τον Καρκίνο του Μαστού.
Μια μέρα αφιερωμένη στην ενημέρωση, για την πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση.
Μια ημέρα αφιερωμένη στις γυναίκες αγωνίστριες που στέκονται απέναντι στον καρκίνο του μαστού.
Η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των γυναικών, σε συνδυασμό με την συστηματική πρόληψη αλλά και την αυξημένη αποτελεσματικότητα των θεραπευτικών σχημάτων έχουν αλλάξει δραστικά τα δεδομένα στην διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου του μαστού. Οι περισσότερες γυναίκες που βρίσκονται αντιμέτωπες με αυτή την διάγνωση μπορούν πια να ελπίζουν στην πλήρη ίαση και αποκατάσταση της υγείας τους. Μπορούν να συνεχίσουν να ονειρεύονται.
Η διάγνωση και η θεραπεία του καρκίνου του μαστού είναι μια σωματική, ψυχολογική και συναισθηματική πρόκληση κατά την οποία οι γυναίκες έχουν να διαχειριστούν όχι μόνο θέματα που αφορούν την ίδια την υγεία τους αλλά και την γονιμότητα η οποία επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό κατά την διάρκεια της θεραπείας της νόσου.
Μια γνωστή παρενέργεια των σύγχρονων θεραπευτικών σχημάτων είναι η μείωση ίσως και η απώλεια της γονιμότητας.
«Η Συντήρηση Γονιμότητας, πριν την έναρξη της θεραπείας για τον καρκίνο του μαστού, θα φροντίσει το όνειρό τους μέχρι εκείνες να είναι έτοιμες να το πραγματοποιήσουν.»
Αναφέρει η Dr. Μαρίνα Δημητράκη, M.D., MSc., M.H.A., PhD, EFOG-EBCOG, Γυναικολόγος Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, European Fellow of Reproductive Medicine ESHRE/EBCOG, Αναπληρώτρια Επιστημονική Διευθύντρια Embryolab.
Ένα από τα νεότερα στοιχεία που αφορούν την νόσο είναι ότι άρχισε να εμφανίζεται σε όλο και νεαρότερες ηλικίες. Όλο και περισσότερες γυναίκες σήμερα, μεταθέτουν την απόφασή τους να κάνουν παιδί σε μεγαλύτερες ηλικίες, για επαγγελματικούς και κοινωνικούς λόγους. Σε κάποιες περιπτώσεις θα διαγνωσθούν με καρκίνο του μαστού πριν προλάβουν δημιουργήσουν οικογένεια.
Η συντήρηση γονιμότητας είναι μία σύγχρονη επιλογή που έχουν οι γυναίκες του 21ου αιώνα. Είναι μία ασφαλής μέθοδος και δεν καθυστερεί την θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού. Η έναρξή της είναι άμεση, με διάρκεια που δεν ξεπερνά τις 10-12 μέρες και δεν δημιουργεί επιπλοκές ή παρενέργειες.
Με την καθοδήγηση γυναικολόγων εξειδικευμένων στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και τη συνεργασία των ειδικών ογκολόγων, γίνεται εκτίμηση της γονιμότητας της γυναίκας, ακολουθεί η διέγερση των ωοθηκών με φάρμακα νέας γενιάς, η ωοληψία και η κρυοσυντήρηση του γενετικού υλικού (ωαρίων ή εμβρύων) με σκοπό την μελλοντική τους χρήση. Μετά την ωοληψία η γυναίκα μπορεί να προχωρήσει άμεσα τη θεραπεία της.
Το γενετικό υλικό θα κρυοσυντηρηθεί για αρκετά χρόνια έως ότου η γυναίκα, υγιής και δυνατή, νιώσει έτοιμη για να προχωρήσει σε εμβρυομεταφορά και δημιουργία οικογένειας.
«Επιβίωση με τίμημα την μητρότητα; Η επιστήμη έρχεται και εδώ να δώσει λύσεις!»
Αναφέρει η κ. Αλεξία Χατζηπαρασίδου, MSc. PMI-RMP, Σύμβουλος Κλινικής Εμβρυολογίας, Διευθύντρια Embryolab Academy, Συνιδρύτρια Embryolab και παρουσιάζει τις λύσεις που προσφέρει σήμερα η επιστήμη της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής:
• Κρυοσυντήρηση Ωαρίων. Το 2005 έγινε για πρώτη φορά δυνατή η συντήρηση ωαρίων. Γυναίκες που πρόκειται να υποβληθούν σε τοξικές για τη γονιμότητά τους θεραπείες μπορούν πια, πριν την έναρξη της θεραπείας, να αποθηκεύσουν τα ωάρια τους, προκειμένου να τα αξιοποιήσουν σε δεύτερο χρόνο, όταν αποκατασταθεί η υγεία τους. Πάνω από το 85% των ωαρίων επιβιώνουν και έχουν την ίδια πιθανότητα να οδηγήσουν σε εγκυμοσύνη με τα φρέσκα ωάρια. Η διαδικασία είναι γνωστή ως συντήρηση γονιμότητας και ολοένα και περισσότερες γυναίκες την επιλέγουν, προκειμένου να προστατεύσουν το αγαθό της γονιμότητάς τους και το όνειρο της μητρότητας.
• Κρυοσυντήρηση Εμβρύων. Για τις γυναίκες που βρίσκονται σε σταθερή σχέση η κρυοσυντήρηση των εμβρύων δίνει τη δυνατότητα να αποθηκευτούν έμβρυα που προκύπτουν από τη γονιμοποίηση των ωαρίων τους με το σπέρμα του συντρόφου τους. Πάνω από το 98% των εμβρύων επιβιώνουν και δίνουν την ίδια πιθανότητα εγκυμοσύνης με τα φρέσκα έμβρυα.
• Κρυοσυντήρηση ωοθηκικού ιστού. Σε αυτό το επίπεδο επίσης η επιστήμη έχει κάνει σημαντικά βήματα και τα αρχικά δεδομένα είναι πολύ ενθαρρυντικά. Στο πλαίσιο της διαδικασίας αυτής, με μια απλή επέμβαση αφαιρείται μέρος ή και ολόκληρη η ωοθήκη. Στη συνέχεια ο ωοθηκικός ιστός κρυοσυντηρείται, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί όταν αποκατασταθεί η υγεία της γυναίκας. Σκοπός αυτής της προσέγγισης είναι η αποκατάσταση του κύκλου και της φυσιολογικής ωορρηξίας. Παραμένουν όμως προκλήσεις και προβληματισμοί, κυρίως σε σχέση με την επανατοποθέτηση του ωοθηκικού ιστού πίσω στο σώμα της γυναίκας και το ρίσκο της επανεμφάνισης της νόσου.
• Προεμφυτευτική γενετική διάγνωση για το γονίδιο BRCA. Στο πρόσφατο παρελθόν βρέθηκε ότι συγκεκριμένες μεταλλάξεις του γονιδίου BRCA συσχετίζονται με την εμφάνιση του καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών. Γυναίκες- φορείς των συγκεκριμένων μεταλλάξεων έχουν αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης της νόσου σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό. Ο προσδιορισμός των μεταλλάξεων έδωσε τη δυνατότητα της προεμφυτευτικής γενετικής διάγνωσης. Γυναίκες ή άνδρες που γνωρίζουν ότι είναι φορείς μετάλλαξης έχουν την επιλογή μέσα από την προεμφυτευτική γενετική διάγνωση να επιλέξουν τα έμβρυα που είναι ελεύθερα μεταλλάξεων και να αποκτήσουν παιδί χωρίς το ρίσκο να νοσήσει.
Το Embryolab προστατεύει το “Δικαίωμα στη Γονιμότητα” για τις γυναίκες με καρκίνο του μαστού.
To Embryolab βρίσκεται δίπλα σε κάθε γυναίκα στον αγώνα της για το δικαίωμα στη ζωή και τη γονιμότητα.
Υποστηρίζουμε διαχρονικά το πολύτιμο έργο συλλόγων γυναικών με καρκίνο του μαστού, όπως το «ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ» Ν. Θεσσαλονίκης . Ενισχύουμε το μήνυμα του “Sail For Pink”, με όλες μας τις δυνάμεις! (Δειτέ εδώ στιγμιότυπα από τη συμμετοχή μας στο 10ο Sail For Pink)
Με μεγάλη μας χαρά και τιμή, συμμετέχουμε σε κοινωνικές δράσεις που προάγουν την υγεία και τη γονιμότητα.
Στο Embryolab εργαζόμαστε καθημερινά για το δικαίωμα στη γονιμότητα και με σεβασμό στο όνειρο των ανθρώπων να γίνουν γονείς.
«Αλλάζουμε ζωές, δημιουργούμε οικογένειες»
https://www.drdoctor.doctor/xatziparasidou-alexia/