Top ad
Top ad
Το κατσικίσιο γάλα στη διατροφή των παιδιών article cover image

Το κατσικίσιο γάλα στη διατροφή των παιδιών

04|06|2020

Σμαραγδή Φεσσάτου

Παιδίατρος – Παιδογαστρεντερολόγος

Διευθύντρια ΕΣΥ

 

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Η ιδανικότερη τροφή για τα βρέφη είναι ο μητρικός θηλασμός, αποκλειστικά τους πρώτους 6 μήνες και στη συνέχεια συμπληρωματικά με τη χορήγηση στερεών τροφών.

Όταν ο μητρικός θηλασμός δεν είναι δυνατός, υπάρχουν ειδικά σχεδιασμένες φόρμουλες γάλακτος που καλύπτουν τις διατροφικές ανάγκες των βρεφών και των παιδιών. Οι πιο συχνά χρησιμοποιούμενες φόρμουλες παρασκευάζονται από γάλα αγελάδος. Τα τελευταία χρόνια έχουν σχεδιαστεί φόρμουλες από κατσικίσιο γάλα που έχουν λάβει έγκριση από Διεθνείς Οργανισμούς Ασφάλειας τροφίμων, όπως  επίσης  εμπλουτισμένα κατσικίσια γάλατα για τα παιδιά

Το κατσικίσιο γάλα έχει χρησιμοποιηθεί, από πολύ παλιά, σαν υποκατάστατο του αγελαδινού στη διατροφή των μικρών παιδιών. Αυτό απετέλεσε και έναν από τους λόγους να τύχει ιδιαίτερης προσοχής από τους ερευνητές. Πρόσφατα έχουν πραγματοποιηθεί σειρά από έρευνες με στόχο τη μελέτη της  θρεπτικής αξίας του κατσικίσιου γάλακτος είτε με βάση τα κύρια θρεπτικά συστατικά (πρωτεΐνες, λίπος, σάκχαρα), είτε με βάση τα συστατικά που βρίσκονται σε μικρή αναλογία ή σε ίχνη αλλά με σημαντική βιολογική δράση.

Το κατσικίσιο γάλα έχει ιδιαιτερότητες σε σύγκριση με το αγελαδινό:

ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ

Οι δύο κύριες κατηγορίες πρωτεϊνών του γάλακτος είναι: οι αδιάλυτες πρωτεΐνες (η οικογένεια της καζεΐνης) και οι διαλυτές πρωτεΐνες (πρωτεΐνες ορού γάλακτος). Η αναλογία πρωτεΐνης ορού γάλακτος προς καζεΐνη στο κατσικίσιο γάλα, όπως και στο αγελαδινό, είναι περίπου 20:80.

Οι ορολευκωματίνες είναι η α-λακταλβουμίνη και η β-λακταλβουμίνη.

Οι καζεΐνες είναι το κύριο πρωτεϊνικό κλάσμα του γάλακτος σε πολλά είδη και η λειτουργία τους είναι η μεταφορά φωσφορικού ασβεστίου και κατ΄ επέκταση η παροχή στα νεογνά ασβεστίου και φωσφόρου για τον σχηματισμό των οστών καθώς και η παροχή αμινοξέων.

Το αγελαδινό και το κατσικίσιο γάλα έχουν διαφορετικό προφίλ καζεΐνών, των κύριων αλλεργιογονικών πρωτεϊνών και αυτός είναι ένας παράγοντας που μπορεί να παίζει σημαντικό ρόλο στην διαφορετική αλλεργιογονικότητα μεταξύ του αγελαδινού και του κατσικίσιου γάλακτος. Περιέχουν 4 βασικές κατηγορίες καζεΐνών: αS1- καζεΐνη, αs2- καζεΐνη, β-καζεΐνη, και κ-καζεΐνη. Τα επίπεδα της αS1-καζεΐνης στο κατσικίσιο γάλα μπορεί να κυμαίνονται από υψηλά (7 g/L), ενδιάμεσα (3.2 g/L), χαμηλά (1.2 g/L), ή να μην υπάρχουν, ανάλογα με τον πολυμορφισμό του γονιδίου που κωδικοποιεί την καζεΐνη στο κάθε ζώο. Το αγελαδινό γάλα έχει μόνο υψηλά επίπεδα (12 g/L) αυτής της καζεΐνης. Η αS1- καζεΐνη είναι το κύριο αλλεργιογόνο στο γάλα. Το κατσικίσιο γάλα περιέχει κατά μέσο όρο 89 % λιγότερη αS1- καζεΐνη σε σχέση με το αγελαδινό.

Μελέτες σε πειραματόζωα έδειξαν πως η έκθεση σε χαμηλότερα επίπεδα αs1- καζεΐνης στο κατσικίσιο γάλα είχε ως αποτέλεσμα λιγότερες αλλεργικές αντιδράσεις. Παιδιά με αλλεργία στο γάλα αγελάδας απαιτούσαν μεγαλύτερη ποσότητα κατσικίσιου γάλακτος σε σχέση με το αγελαδινό για να ενεργοποιηθεί αλλεργική αντίδραση.

Σε κλινικές μελέτες ασθενών με διαπιστωμένη αλλεργία στο γάλα αγελάδας διαπιστώθηκε αυξημένος κίνδυνος διασταυρούμενης αντιδραστικότητας με τις πρωτεΐνες του κατσικίσιου γάλακτος. Η αλλεργία στο κατσικίσιο γάλα δεν συνυπάρχει με αλλεργία στο αγελαδινό γάλα ενώ το αντίθετο συμβαίνει συχνά.

Η διαφορά της αλλεργίας στο κατσικίσιο γάλα σε σχέση με την αλλεργία στο αγελαδινό γάλα είναι κυρίως ότι εμφανίζεται σε μεγαλύτερες ηλικίες παιδιών.

Επιπλέον η χαμηλή περιεκτικότητά του σε αs1–καζεΐνη ευνοεί το σχηματισμό πιο μαλακού και “εύθραυστου” πήγματος κατά την πήξη του γάλακτος. Κατά συνέπεια, αυτό το πήγμα διασπάται πιο γρήγορα από τα ένζυμα του στομάχου (πρωτεάσες), με αποτέλεσμα να είναι πιο εύπεπτο.

ΛΙΠΑΡΑ

Οι ξεχωριστές ιδιότητες του κατσικίσιου γάλακτος δεν οφείλονται μόνο στις πρωτεΐνες, αλλά στη δομή και στη σύσταση του λίπους του γάλακτος (προφίλ λιπαρών οξέων).
Το ποσοστό των λιποσφαιρίων του λίπους του κατσικίσιου γάλακτος με διάμετρο μικρότερη των 3μm είναι μεγαλύτερο συγκρινόμενο με το αγελαδινό  γάλα. Το μικρότερο μέγεθος των λιποσφαιρίων καθώς και η έλλειψη αγλουτινίνης από τη μεμβράνη τους, στερεί στο γάλα την ικανότητα φυσικής αποκορύφωσης (συγκέντρωση λίπους στην επιφάνειά του), με αποτέλεσμα να είναι «φυσικά» ομογενοποιημένο. Η μεγάλη σχέση επιφάνειας/όγκου λιποσφαιρίων και η ομοιόμορφη κατανομή τους, έχουν αποτέλεσμα τη ταχύτερη και αποτελεσματικότερη δράση των λιπολυτικών ενζύμων και έτσι το κατσικίσιο γάλα είναι πιο εύπεπτο. Στο μικρό μέγεθος των λιποσφαιρίων, καθώς και στην έλλειψη καροτενίων, οφείλεται και το λευκό χρώμα του.

Οι διαφορές στο προφίλ των λιπαρών οξέων εντοπίζονται κυρίως στα μικρής και μεσαίας αλυσίδας λιπαρά οξέα, τα οποία  βρίσκονται σε αυξημένη συγκέντρωση στο κατσικίσιο γάλα. Συγκεκριμένα το  λίπος του κατσικίσιου γάλακτος περιέχει  35% λιπαρά οξέα μέσης αλύσου σε σύγκριση με το λίπος αγελαδινού γάλακτος που ανέρχεται στο 17%. Τα λιπαρά οξέα μέσης αλύσου παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή του ανθρώπου. Απαιτούν χαμηλότερες ποσότητες ενζύμων και χολικών οξέων για την εντερική απορρόφηση, μεταβολίζονται γρήγορα στο ήπαρ, ενώ παράλληλα μειώνουν την αποθήκευση λίπους. Είναι  προφανές ότι η κατανάλωση κατσικίσιου γάλακτος που περιέχει αυτά τα λιπαρά οξέα εμφανίζει ιδιαίτερο διατροφικό ενδιαφέρον.
Στα παραπάνω λιπαρά οξέα οφείλεται η ιδιαίτερη οσμή και γεύση του κατσικίσιου γάλακτος.

ΣΑΚΧΑΡΑ

Το κατσικίσιο γάλα, όπως το αγελαδινό γάλα, περιέχει λακτόζη, όμως σε ελαφρώς χαμηλότερα ποσοστά. Η λακτόζη μπορεί  να προκαλέσει κάποιες ανεπιθύμητες ενέργειες σε άτομα που παρουσιάζουν δυσανεξία στη λακτόζη.
Οι ολιγοσακχαρίτες, μια ομάδα συστατικών με ιδιαίτερο διατροφικό ενδιαφέρον, βρίσκονται σε 10πλάσια ποσότητα στο κατσικίσιο γάλα σε σχέση με το αγελαδινό. Η ευεργετική τους δράση σχετίζεται με την δράση τους ως πρεβιοτικά  για την ενίσχυση της ανάπτυξης των Bifidobacteria, που παίζουν σημαντικό ρόλο στην μικροβιοκοινότητα του εντέρου.

 

ΙΧΝΟΣΤΟΙΧΕΙΑ
Το κατσικίσιο γάλα προσφέρει καλύτερη βιοδιαθεσιμότητα του σιδήρου. Περισσότερο από 50% του σιδήρου που περιέχεται στο κατσικίσιο γάλα απορροφάται από τον οργανισμό του παιδιού σε αντίθεση με το γάλα αγελάδας που απορροφάται μόνο το 13%.

Η συγκέντρωση των αλάτων ασβεστίου (Ca), φωσφόρου (P), μαγνησίου (Mg) και χλωρίου (Cl), είναι μεγαλύτερη στο κατσικίσιο γάλα σε σχέση με το αγελαδινό και το μητρικό. Επίσης αποτελεί μια καλή πηγή καλίου, ένα βασικό μεταλλικό στοιχείο για τη διατήρηση της φυσιολογικής αρτηριακής πίεσης και της καλής καρδιακής λειτουργίας.

Όσο αφορά τα υπόλοιπα ιχνοστοιχεία περιέχει μεγαλύτερες συγκεντρώσεις σε  βιταμίνη Α, θειαμίνη, ριβοφλαβίνη,  νιασίνη και παντοθενικό οξύ, και μικρότερες σε φολικό οξύ, συγκρινόμενο με το αγελαδινό. Η χαμηλή συγκέντρωση φολικού οξέος αντιμετωπίζεται με εμπλουτισμό του κατσικίσιου γάλακτος που προορίζεται για ειδικές διατροφικές ανάγκες (π.χ. μικρά παιδιά).

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ

Το κατσικίσιο γάλα έχει πολλές ιδιαιτερότητες που το καθιστούν ξεχωριστό. Το προφίλ των πρωτεϊνών, των λιπιδίων και των σακχάρων το κάνουν πιο εύπεπτο και του προσδίδουν ευεργετικές ιδιότητες στον μεταβολισμό. Δεν αποτελεί εναλλακτικό γάλα στην αλλεργία του αγελαδινού γάλατος. Απαιτείται ο εμπλουτισμός του με φολικό οξύ για να καταναλώνεται από τα παιδιά.

ΠΗΓΗ

Share

Σχόλια

Εγγραφή
Ειδοποίησέ με για
guest
0 Σχόλια
Παλαιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια γραμμής
Δες όλα τα σχόλια
Side ad
Side ad
Side ad
Side ad

ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ|ΔΕΣ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΕΔΩ

Title ad
Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια: Μία νόσος, διαφορετικοί φαινότυποι cover image

Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια: Μία νόσος, διαφορετικοί φαινότυποι

Τα επίσημα επιδημιολογικά δεδομένα που προέρχονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ( WHO) είναι πραγματικά ανησυχητικά: η ΧΑΠ (από τα αρχικά τον…

διάβασε περισσότερα
Αναπτυξιακή φροντίδα στη ΜΕΝΝ cover image

Αναπτυξιακή φροντίδα στη ΜΕΝΝ

Η αναπτυξιακή φροντίδα είναι μια προσέγγιση για εξατομίκευση της φροντίδας των νεογνών, για βελτιστοποίηση της νευρολογικής ανάπτυξης και μείωση των μακροπρόθεσμων γνωστικών…

διάβασε περισσότερα
Καρδιακή Ανεπάρκεια – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε cover image

Καρδιακή Ανεπάρκεια – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι ένα σοβαρό ιατρικό σύνδρομο, αλλά η κατανόηση του τι σημαίνει και πώς να τη διαχειριστείτε μπορεί να σας…

διάβασε περισσότερα
Αλεξία Χατζηπαρασίδου: Ο άνδρας, η γονιμότητά του και 5 άβολες αλήθειες cover image

Αλεξία Χατζηπαρασίδου: Ο άνδρας, η γονιμότητά του και 5 άβολες αλήθειες

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Άνδρα και το Movember, η κα Αλεξία Χατζηπαρασίδου, MSc. PMI-RMP, Σύμβουλος Κλινικής Εμβρυολογίας, Διευθύντρια Embryolab Academy,…

διάβασε περισσότερα
Λωτός: Η τροφή που έτρωγαν οι θεοί cover image

Λωτός: Η τροφή που έτρωγαν οι θεοί

Σοφία Μπάμπου | Διαιτολόγος-Διατροφολόγος   Ο λωτός δεν είναι απλά ένα νόστιμο φρούτο αλλά μια τροφή με ιδιαίτερη θέση στην ανθρώπινη ιστορία,…

διάβασε περισσότερα
Διατροφή στην εμμηνόπαυση: Όσα πρέπει να γνωρίζετε cover image

Διατροφή στην εμμηνόπαυση: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Καθώς το προσδόκιμο ζωής αυξάνει, ο αριθμός των εμμηνοπαυσιακών γυναικών παγκοσμίως υπολογίζεται ότι θα φτάσει τα 1,2 δισεκατομμύρια έως το 2030. Παρ’ότι…

διάβασε περισσότερα
Βότανα κατάλληλα για παθήσεις του αναπνευστικού cover image

Βότανα κατάλληλα για παθήσεις του αναπνευστικού

Καθημερινά ερχόμαστε σε επαφή με ερεθιστικούς και επιβλαβείς μικροοργανισμούς όπως σκόνη, καυσαέριο, μούχλα, μύκητες και τοξίνες που απειλούν την υγεία των πνευμόνων…

διάβασε περισσότερα
Ρυζογκοφρέτες: πόσο υγιεινές είναι; cover image

Ρυζογκοφρέτες: πόσο υγιεινές είναι;

Γράφει η Φλώρα Γιατρά | Βιοχημικός Οι ρυζογκοφρέτες είναι ένα δημοφιλές σνακ που συχνά επιλέγεται από υπέρμαχους της υγιεινής διατροφής, ειδικά από…

διάβασε περισσότερα

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ / ΝΕΑ|ΔΕΣ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΕΔΩ

Title ad
Ενημερώθηκαν για τον καρκίνο του προστάτη cover image

Ενημερώθηκαν για τον καρκίνο του προστάτη

Με αφορμή το παγκόσμιο κίνημα Movember, την παγκόσμια πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης για την ανδρική υγεία, η Α Ουρολογική Κλινική ΙΑΣΩ Θεσσαλίας, το Γραφείο Ασθενών της Ελληνικής…

διάβασε περισσότερα
Η Embryolab γιορτάζει 20 χρόνια και εξελίσσει την Κλινική Γονιμότητας της Επόμενης Γενιάς! cover image

Η Embryolab γιορτάζει 20 χρόνια και εξελίσσει την Κλινική Γονιμότητας της Επόμενης Γενιάς!

Η Embryolab γιορτάζει και εξελίσσει την Κλινική Γονιμότητας της Επόμενης Γενιάς! Γιορτάζουμε 20 χρόνια Embryolab με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον!​ ​Δύο…

διάβασε περισσότερα
Στην ημερίδα “Προωρότητα και μηχανισμοί υποστήριξης – μικρά βήματα μεγάλα επιτεύγματα” το Ιασώ Θεσσαλίας cover image

Στην ημερίδα “Προωρότητα και μηχανισμοί υποστήριξης – μικρά βήματα μεγάλα επιτεύγματα” το Ιασώ Θεσσαλίας

Με μεγάλη χαρά το ΙΑΣΩ Θεσσαλίας συμμετείχε στην ημερίδα «Προωρότητα-μικρά βήματα μεγάλα επιτεύγματα» που διοργάνωσε ο  Σύλλογος Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Πρόωρων…

διάβασε περισσότερα
Σημαντική εκδήλωση για τον προστάτη την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου cover image

Σημαντική εκδήλωση για τον προστάτη την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου

Συνέντευξη Τύπου παραχωρήθηκε σήμερα το πρωϊ στην αίθουσα της παιδικής βιβλιοθήκης του Χατζηγιάννειου Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Λαρισαίων με αφορμή την εκδήλωση…

διάβασε περισσότερα
3ο Σεμινάριο Μαιευτικής Αιμορραγίας cover image

3ο Σεμινάριο Μαιευτικής Αιμορραγίας

Το Workshop “Complex C Section” και το 3ο Σεμινάριο με θέμα: «Μαιευτική Αιμορραγία Διεισδυτικός Πλακούντας: Διαχείριση και Αντιμετώπιση Βήμα-Βήμα», θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 16 Νοεμβρίου και την Κυριακή…

διάβασε περισσότερα
Με βραβεύσεις η επίσημη έναρξη του 10ου Πανθεσσαλικού  Φαρμακευτικού Συνεδρίου cover image

Με βραβεύσεις η επίσημη έναρξη του 10ου Πανθεσσαλικού Φαρμακευτικού Συνεδρίου

Άρχισε χθες το πρωί 9 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθεί σήμερα το απόγευμα στο ξενοδοχείο Divani στη Λάρισα, το 10ο Πανθεσσαλικό Φαρμακευτικό Συνέδριο…

διάβασε περισσότερα
100 ΧΡΟΝΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΕΓΚΕΦΑΛΟΓΡΑΦΙΑ: ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ cover image

100 ΧΡΟΝΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΕΓΚΕΦΑΛΟΓΡΑΦΙΑ: ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ

Ο Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος κατά της Επιληψίας (Π.Ε.Σ.Ε.), διοργανώνει το Σάββατο, 29 Μαρτίου 2025 στο Ξενοδοχείο Golden Age στην Αθήνα, ημερίδα με…

διάβασε περισσότερα
11ο Ψυχοφαρμακολογικό Συνέδριο της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας cover image

11ο Ψυχοφαρμακολογικό Συνέδριο της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας

H Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία, διοργανώνει το 11ο Ψυχοφαρμακολογικό Συνέδριο, στις 13-15 Δεκεμβρίου 2024, στο Ξενοδοχείο Crowne Plaza στην Αθήνα. περισσότερα…

διάβασε περισσότερα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ|ΔΕΣ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΕΔΩ

Title ad
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΠΟΥΤΣΙΚΟΣ | ΟΓΚΟΠΛΑΣΤΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΥ – ΜΑΣΤΟΛΟΓΟΣ cover image

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΠΟΥΤΣΙΚΟΣ | ΟΓΚΟΠΛΑΣΤΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΥ – ΜΑΣΤΟΛΟΓΟΣ

Ο Γεώργιος Μπούτσικος είναι Ογκοπλαστικός Χειρουργός Μαστού – Μαστολόγος, Διευθυντής Τμήματος Χειρουργικής Μαστού Ιασώ Θεσσαλίας, με έδρα τη Λάρισα και έχει το…

διάβασε περισσότερα
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ | ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ cover image

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ | ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

Ο κ. Ιωάννης Παπαγιαννόπουλος, είναι Χειρουργός με έδρα τη Θεσσαλονίκη και έχει το ιδιωτικό του ιατρείο στην οδό Μητροπόλεως αρ. 46. Τηλ.:…

διάβασε περισσότερα
ΖΑΜΠΕΛΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ | ΡΕΥΜΑΤΟΛΟΓΟΣ cover image

ΖΑΜΠΕΛΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ | ΡΕΥΜΑΤΟΛΟΓΟΣ

Η κα Ευαγγελία Ζαμπέλη είναι Ρευματολόγος με έδρα την Αθήνα και έχει το ιδιωτικό της ιατρείο στη Λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας 102Α. Τηλ.:…

διάβασε περισσότερα
ΤΣΙΑΜΠΑΛΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ | ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ cover image

ΤΣΙΑΜΠΑΛΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ | ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ

Ο Αθανάσιος Τσιαμπαλής είναι Καρδιολόγος με έδρα τα Τρίκαλα και το ιδιωτικό του ιατρείο είναι στην οδό Κολοκοτρώνη 18. Τηλ. 2431076444  &…

διάβασε περισσότερα
HAIR FORCE cover image

HAIR FORCE

τριχόπτωση, hair force, frezyderm

διάβασε περισσότερα
Moisturizing - κρέμες προσώπου cover image

Moisturizing - κρέμες προσώπου

#moisturizing, #ενυδάτωση, #δέρμα, #frezyderm

διάβασε περισσότερα
Seaweed Hydrogel Care Patch cover image

Seaweed Hydrogel Care Patch

#επιδερμίδα, #πρόσωπο, #frezyderm, #Seaweed Hydrogel Care Patch

διάβασε περισσότερα
CRILEN - Η αντικουνουπική προστασία από τη Frezyderm cover image

CRILEN - Η αντικουνουπική προστασία από τη Frezyderm

#frezyderm, #crilen, #αντικουνουπικό

διάβασε περισσότερα
Side ad
Side ad
Side ad
Side ad