Ασπαρτάμη: Οι επιστημονικές έρευνες που την συνδέουν εδώ και δεκαετίες με τον καρκίνο
Οι σχετικές αναμενόμενες ανακοινώσεις από τον ΠΟΥ μόνο σοκ δεν προκαλούν στην επιστημονική κοινότητα.
Όπως έγινε σήμερα γνωστό ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναμένεται -σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters- μέσα στον προσεχή Ιούλιο να κατατάξει το τεχνητό γλυκαντικό ασπαρτάμη στις καρκινογόνες ουσίες.
Φυσικά αυτή μόνο μη αναμενόμενη εξέλιξη δεν μπορεί να λογίζεται. Τα όσα γνωρίζουμε για την ασπαρτάμη και τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία έχουν εγείρει εδώ και χρόνια σημαντικές συζητήσεις στην επιστημονική κοινότητα.
Δεκάδες μελέτες έχουν συνδέσει την ασπαρτάμη με σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως καρκίνο, καρδιαγγειακές παθήσεις, νόσο του Αλτσχάιμερ, επιληπτικές κρίσεις, εγκεφαλικό επεισόδιο και άνοια, καθώς και άλλες αρνητικές επιπτώσεις, όπως εντερική δυσβίωση ( intestinal dysbiosis), διαταραχές της διάθεσης, πονοκεφάλους και ημικρανίες.
Τον περασμένο Μάιο ο ΠΟΥ συμβούλεψε τους ανθρώπους να μην καταναλώνουν γλυκαντικά χωρίς ζάχαρη για απώλεια βάρους, συμπεριλαμβανομένης της ασπαρτάμης.
Η σύσταση βασίζεται σε συστηματική ανασκόπηση των πιο πρόσφατων επιστημονικών στοιχείων, τα οποία υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση γλυκαντικών χωρίς ζάχαρη σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακών παθήσεων και θνησιμότητας από κάθε αιτία, καθώς και με αυξημένο σωματικό βάρος.
Η ασπαρτάμη είναι μια συνθετική χημική ουσία που αποτελείται από τα αμινοξέα φαινυλαλανίνη και ασπαρτικό οξύ, με μεθυλεστέρα. Όταν καταναλώνεται, ο μεθυλεστέρας διασπάται σε μεθανόλη, η οποία μπορεί να μετατραπεί σε φορμαλδεΰδη.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι γνωστή με τον κωδικό E 951.
Δεκαετίες μελετών έχουν συνδέσει την ασπαρτάμη με τον καρκίνο
Αν και πολλές μελέτες, μερικές από τις οποίες χρηματοδοτούνται από τη βιομηχανία, δεν ανέφεραν προβλήματα με την ασπαρτάμη, δεκάδες ανεξάρτητες μελέτες που πραγματοποιήθηκαν εδώ και δεκαετίες έχουν συνδέσει την ασπαρτάμη με τον καρκίνο:
Μια μεγάλη μελέτη κοόρτης του 2022 στο PLOS Medicine, στην οποία συμμετείχαν 102.865 Γάλλοι ενήλικες, διαπίστωσε ότι τα τεχνητά γλυκαντικά (ιδιαίτερα η ασπαρτάμη και η ακεσουλφάμη-Κ) συσχετίστηκαν με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου. Παρατηρήθηκαν υψηλότεροι κίνδυνοι για τον καρκίνο του μαστού και τους καρκίνους που σχετίζονται με την παχυσαρκία. “Αυτά τα ευρήματα παρέχουν σημαντικές και νέες γνώσεις για τη συνεχή επαναξιολόγηση των γλυκαντικών προσθέτων τροφίμων από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων και άλλους οργανισμούς υγείας παγκοσμίως”, έγραψαν οι ερευνητές.
Τρεις μελέτες μεγάλης διάρκειας, που πραγματοποιήθηκαν από το Κέντρο Έρευνας Καρκίνου Cesare Maltoni του Ινστιτούτου Ramazzini, παρέχουν σταθερές ενδείξεις καρκινογένεσης σε τρωκτικά που εκτίθενται στην ασπαρτάμη:
- Η ασπαρτάμη “είναι ένας πολυδυναμικός καρκινογόνος παράγοντας, ακόμη και σε ημερήσια δόση πολύ μικρότερη από την τρέχουσα αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη”, σύμφωνα με μια μελέτη σε αρουραίους που δημοσιεύτηκε το 2006 στο Environmental Health Perspectives.
- Μια μελέτη παρακολούθησης το 2007 βρήκε σημαντικές δοσοεξαρτώμενες αυξήσεις στους κακοήθεις όγκους σε μερικούς από τους αρουραίους. “Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν και ενισχύουν την πρώτη πειραματική απόδειξη της πολυδυναμικής καρκινογένεσης της ασπαρτάμης σε επίπεδο δόσης κοντά στην αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη για τον άνθρωπο. Όταν η έκθεση στη διάρκεια της ζωής αρχίζει κατά τη διάρκεια της εμβρυϊκής ζωής, οι καρκινογόνες επιδράσεις της αυξάνονται”, έγραψαν οι ερευνητές στο Environmental Health Perspectives.
- Τα αποτελέσματα μιας μελέτης διαρκείας του 2010 “επιβεβαιώνουν ότι η ασπαρτάμη είναι καρκινογόνος παράγοντας σε πολλαπλές θέσεις σε τρωκτικά και ότι αυτή η επίδραση προκαλείται σε δύο είδη, τους αρουραίους (αρσενικά και θηλυκά) και τα ποντίκια (αρσενικά)”, ανέφεραν οι ερευνητές στο American Journal of Industrial Medicine.
Μια ανασκόπηση του 2021 των δεδομένων του Ινστιτούτου Ramazzini επικύρωσε τα συμπεράσματα των αρχικών μελετών του. Τα ευρήματα, “επιβεβαιώνουν ότι η ασπαρτάμη είναι χημική καρκινογόνος ουσία στα τρωκτικά. Επιβεβαιώνουν το πολύ ανησυχητικό εύρημα ότι η προγεννητική έκθεση στην ασπαρτάμη αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου στους απογόνους τρωκτικών”.
Μια μελέτη του 2023 από το Ινστιτούτο Ramazzini (RI) στο Annals of Global Health αναφέρει όλες τις λεπτομερείς διαγνώσεις αιμολεμφοειδών νεοπλασιών (HLRN) από τις μελέτες του RI σε αρουραίους και ποντίκια για την ασπαρτάμη.
Τα αποτελέσματα από την μεταγεννητική βιοδοκιμασία σε αρουραίους Sprague-Dawley (BT6008) έδειξαν στατιστικά σημαντικές αυξήσεις σε:
- λεμφώματα (όλοι οι τύποι) (MM, FF)
- λευχαιμίες (όλοι οι τύποι) (FF)
- ανοσοβλαστικά λεμφώματα (MM, FF)
- ολικά λεμφοειδή ογκίδια (MM, FF)
- μονοκυτταρική λευχαιμία (FF)
- μυελοειδή λευχαιμία (FF)
- ιστιοκυτταρικό σάρκωμα (FF) και
- ολικούς μυελοειδείς όγκους (FF)
Το προγεννητικό πείραμα σε αρουραίους SD (BT6009), έδειξε στατιστικά σημαντικές αυξήσεις σε:
- λεμφώματα (όλοι οι τύποι) (FF)
- λευχαιμίες (όλοι οι τύποι) (FF)
- ολικοί λεμφικοί όγκοι (FF)
- μυελοειδής λευχαιμία (FF) και
- ολικοί μυελοειδείς όγκοι ( FF)
Η προγεννητική βιοδοκιμασία σε ελβετικά ποντίκια (BT6010) έδειξε στατιστικά σημαντικές αυξήσεις σε:
- λευχαιμίες (όλων των τύπων) (MM, FF)
- λεμφοβλαστική λευχαιμία (MM, FF)
- μονοκυτταρική λευχαιμία (MM) και
- ολικούς μυελοειδείς όγκους (MM)
“Οι αναλύσεις μας επιβεβαιώνουν και ενισχύουν τα προηγούμενα ευρήματά μας για στατιστικά σημαντικές αυξήσεις των HLRN σε τρωκτικά που εκτέθηκαν σε ασπαρτάμη”.
Ερευνητές του Χάρβαρντ το 2012 ανέφεραν στο American Journal of Clinical Nutrition μια θετική συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης ασπαρτάμης και του αυξημένου κινδύνου λεμφώματος non-Hodgkin και πολλαπλού μυελώματος στους άνδρες και για λευχαιμία σε άνδρες και γυναίκες. Τα ευρήματα “συντηρούν την πιθανότητα μιας επιζήμιας επίδρασης σε επιλεγμένους καρκίνους, αλλά δεν επιτρέπουν τον αποκλεισμό της τύχης ως εξήγηση”, έγραψαν τότε οι ερευνητές.
Σε ένα σχόλιο σε έρευνα του 2014 στο American Journal of Industrial Medicine, οι ερευνητές του Maltoni Center έγραψαν ότι οι μελέτες που υποβλήθηκαν από τον G. D. Searle για έγκριση στην αγορά “δεν παρέχουν επαρκή επιστημονική υποστήριξη για την ασφάλεια της ασπαρτάμης. Αντίθετα, πρόσφατα αποτελέσματα βιοδοκιμών καρκινογένεσης κατά τη διάρκεια της ζωής σε αρουραίους και ποντίκια που δημοσιεύθηκαν σε επιστημονικά περιοδικά και μια προοπτική επιδημιολογική μελέτη, παρέχουν σταθερές ενδείξεις για το καρκινογόνο δυναμικό της ασπαρτάμης. Με βάση τα στοιχεία των πιθανών καρκινογόνων επιπτώσεων, η επαναξιολόγηση της τρέχουσας θέσης των διεθνών ρυθμιστικών οργανισμών πρέπει να θεωρηθεί επείγον ζήτημα δημόσιας υγείας”.
Η ασπαρτάμη δεν συνδέεται μόνο με καρκίνο: Πολλά σοβαρά προβλήματα υγείας έχουν επίσης αναδειχτεί από έρευνες
Πέραν του καρκίνου, η ασπαρτάμη έχει συνδεθεί επίσης (μέσω πολυάριθμων μελετών) και με τα εξής:
- Καρδιαγγειακή νόσος
- Εγκεφαλικό επεισόδιο
- Άνοια/Αλτσχάιμερ
- Επιληπτικές κρίσεις
- Νευροτοξικότητα
- Εγκεφαλική βλάβη
- Μεταπτώσεις ψυχικής διάθεσης
- Πονοκέφαλος και ημικρανίες
- Νεφρική ανεπάρκεια
- Αύξηση σωματικού βάρους, αυξημένη όρεξη και προβλήματα που συνδέονται με την παχυσαρκία
- Διαβήτης και μεταβολικά προβλήματα
- Ανωμαλίες στην εγκυμοσύνη (ειδικά πρόωρος τοκετός)
- Πρώιμη έναρξη εμμηνόρροιας
- Βλάβες στο σπέρμα
- Βλάβες στο ήπαρ και εξάντληση της γλουταθειόνης
Πηγή: https://usrtk.org