ΙΑΣΩ Θεσσαλίας: Ιατρική εκδήλωση για την Υπογονιμότητα
Με μεγάλο ενδιαφέρον το κοινό της περιοχής παρακολούθησε τις τελευταίες ιατρικές εξελίξεις στην ιατρική ημερίδα που διοργάνωσε το ΙΑΣΩ Θεσσαλίας σχετικά με την υπογονιμότητα, ένα θέμα πιο επίκαιρο από ποτέ, καθώς απασχολεί σήμερα περισσότερα του 15% των ζευγαριών σε αναπαραγωγική ηλικία παγκοσμίως και περίπου 300.000 ζευγάρια στην Ελλάδα.
Στην εκδήλωση, την οποία συντόνισε ο Καθηγητής Ιωάννης Ε. Μεσσήνης Ομ. Καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, πρ. Πρύτανης Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Επιστημονικός Διευθυντής ΙΑΣΩ Θεσσαλίας, οι ιατροί συνεργάτες του ΙΑΣΩ Θεσσαλίας μίλησαν τόσο ιατρικά, όσο και για τις κοινωνικές προεκτάσεις που αφορά το θέμα της υπογονιμότητας στον άντρα και στη γυναίκα.
Ειδικότερα, ο Νικόλαος Κολίτσας Χειρουργός Ουρολόγος- Ανδρολόγος, Συνεργάτης ΙΑΣΩ Θεσσαλίας, αναλύοντας την υπογονιμότητα στον άνδρα, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ο ανδρικός παράγοντας εμπλέκεται σε ένα ποσοστό τουλάχιστον 50%. Παρά το γεγονός πως με την πάροδο του χρόνου, έπαψε να είναι ταμπού και να αφορά αποκλειστικά τις γυναίκες, όπως πίστευαν παλαιότερα, οι άνδρες ακόμη αρνούνται να προχωρήσουν οικειοθελώς σε έλεγχο γονιμότητας (ποσοστό 9,5%). Μίλησε επίσης για την πιθανότητα γενετικών ανωμαλιών που μπορεί να υποκρύπτει η ανδρική υπογονιμότητα, για την αξιολόγηση, την έγκαιρη ανίχνευση και τη θεραπεία που μπορεί να προφυλάσσει από στυτική δυσλειτουργία, οστεοπόρωση, έμφραγμα και εγκεφαλικό.
Από την πλευρά του, ο Ρόμπερτ Ναϊντέτσκι Μαιευτήρας Γυναικολόγος Επιστημονικά Υπεύθυνος Τμήματος Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής ΙΑΣΩ Θεσσαλίας, Co-Founder & Επιστημονικά Υπεύθυνος Assisting Nature, παρουσίασε τα δεδομένα και τις αιτίες για τη μείωση της γυναικείας γονιμότητας. Ανέλυσε, επίσης τις ιατρικές εξετάσεις, που είναι απαραίτητες για τον ορμονολογικό έλεγχο γονιμότητας όπως μέτρηση και αξιολόγηση του βιοχημικού δείκτη αποθέματος της ωοθήκης ΑΜΗ ( Anti-Mullerian Hormone), του FSH ( Follicular Stimulating Hormone ) και LH ( Lutenizing Hormone) και τη διαδικασία ελέγχου. Έκανε λόγο για τις νέες εξελίξεις και τις δυνατότητες που δίνει πλέον η επιστήμη για συντήρηση της γονιμότητας που δίνουν τη δυνατότητα πλέον στη γυναίκα να επιλέξει το χρόνο τεκνοποίησης και να προγραμματίσει την υλοποίησή της, ακόμα και σε μεγαλύτερη ηλικία με γενετικό υλικό καλής ποιότητας. Μίλησε για την καινοτόμο μέθοδο υαλοποίησης ωαρίων (egg vitrification), η οποία έχει εισαχθεί στο χώρο της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και προσφέρει ποσοστά επιβίωσης ωαρίων, μετά την απόψυξη, που ξεπερνούν το 97%-99%.
Η εκδήλωση έκλεισε με το αισιόδοξο μήνυμα πως οι ιατρικές εξελίξεις των τελευταίων χρόνων προσφέρουν στα υπογόνιμα ζευγάρια ασφαλείς και αποτελεσματικούς τρόπους, να βελτιώσουν τις πιθανότητες εγκυμοσύνης και να πραγματοποιήσουν το δικαίωμά τους στην τεκνοποίηση.
Την εκδήλωση, η οποία μεταδόθηκε και διαδικτυακά, τίμησαν με την παρουσία τους και χαιρέτησαν ο κύριος ο Αντιπεριφερειάρχης και μέλος του Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας κ. Βασίλης Πινακάς, η κυρία Ειρήνη Τζιαστούδη, εκπροσωπώντας τον Ιατρικό Σύλλογο Λάρισας, ενώ χαιρετισμό έστειλε η Βουλευτής ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Λάρισας κυρία Ευαγγελία Λιακούλη.