ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ HASHIMOTO
Η ασθένεια του Χασιμότο ή αλλιώς θυρεοειδίτιδα Χασιμότο είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα που επηρεάζει το θυρεοειδή σας αδένα.
Υπάρχουν συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά που πρέπει να βρίσκονται σχεδόν καθημερινά στη διατροφή σας καθώς αποτελούν σύμμαχο για την εύρυθμη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα. Tα μικροθρεπτικά συστατικά που βοηθάνε είναι:
Ιώδιο
Σελήνιο
Ψευδάργυρος
Το ιώδιο σαν στοιχείο το συναντούμε πολύ συχνά στο δυτικό κόσμο καθώς το μαγειρικό αλάτι όπως και πολλά ψωμιά είναι εμπλουτισμένα με ιώδιο. Ωστόσο καλό θα ήταν να γνωρίζουμε την ποσότητα του ιωδίου που καταναλώνουμε διότι εάν καταναλώνουμε μακροπρόθεσμα πολύ λίγο ιώδιο κινδυνεύουμε να εμφανίσουμε βρογχοκήλες, ενώ εάν καταναλώνουμε υπερβολική ποσότητα ιωδίου ενδέχεται να επιδεινώσουμε τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού. Το ιώδιο παίζει καταλυτικό ρόλο στην παραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών.
Ιώδιο περιέχουν τα θαλασσινά, το μαγειρικό αλάτι, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αυγά και τα δαμάσκηνα.
Σελήνιο είναι απαραίτητο για το θυρεοειδή αδένα. Άτομα που πάσχουν από την νόσο και λαμβάνουν συμπληρώματα σεληνίου παρατήρησαν μείωση στον αριθμό των αντισωμάτων που επιτίθενται στο θυρεοειδή.
Πλούσιες πηγές σεληνίου είναι το χοιρινό, τα αυγά, τα φιστίκια Βραζιλίας (Brazil nuts), ο τόνος και οι σαρδέλες, το μοσχάρι και το κοτόπουλο.
Ο ψευδάργυρος είναι ένα απαραίτητο ιχνοστοιχείο που χρησιμοποιεί το σώμα μας για την παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών.
Η έλλειψη ωστόσο ψευδαργύρου, όπως και ιωδίου είναι σπάνιες στις μέρες μας, ειδικά στο Δυτικό κόσμο. Οι καλύτερες πηγές ψευδαργύρου στα τρόφιμα είναι τα όστρακα και οστρακόδερμα, το μοσχάρι, το κοτόπουλο, τα όσπρια όπως φασόλια και φακές και το αγελαδινό γάλα.
Μία ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά είναι αρκετά ευεργετική. Αντίθετα, τα επεξεργασμένα τρόφιμα σε μεγάλες ποσότητες έχει αποδειχτεί πως προκαλούν αυτοάνοσα νοσήματα.
Τα τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη δεν είναι η αιτία για την εκδήλωση του Χασιμότο. Ωστόσο σε κάποια άτομα η γλουτένη αποτελεί τη βασική αιτία για την εκδήλωση αυτοάνοσων νοσημάτων. Η γλουτένη είναι η βασική πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι και στο αλεύρι σίτου, βρίσκεται δηλαδή σε κάθε προϊόν, φαγητό ή γλυκό που φτιάχνεται με αλεύρι.