Top ad
Top ad
Πολλαπλή Σκλήρυνση και Μητρότητα: Μύθοι και Αλήθειες article cover image

Πολλαπλή Σκλήρυνση και Μητρότητα: Μύθοι και Αλήθειες

30|05|2023

Η 30η Μαΐου έχει θεσπιστεί ως παγκόσμια ημέρα ευαισθητοποίησης του κοινού για την Πολλαπλή Σκλήρυνση (ΠΣ) ή κατά πλάκας Σκλήρυνση.

Ένα αυτοάνοσο νόσημα που προσβάλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα και που τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζονται πιο συχνά σε γυναίκες και μάλιστα στην ευαίσθητη αναπαραγωγική ηλικία τους (25-30 έτη).

Είναι εύλογο να εγείρεται μεγάλη ανησυχία στις  ασθενείς  αν θα έχουν την δυνατότητα να ζήσουν το θαύμα της μητρότητας ή αν το νόσημα τις περιορίζει στην επιλογή αυτή.

Στο άρθρο αυτό θα σχολιάσουμε κάποιους προβληματισμούς των γυναικών με ΠΣ που πολλές φορές η διάγνωση του νοσήματος τις αναγκάζει να μεταθέσουν την σκέψη για εγκυμοσύνη προς το μέλλον.

Μύθος: Η νόσος επηρεάζει τη γονιμότητά μου

Η διάγνωση της νόσου δεν σχετίζεται με την ικανότητα σύλληψης. Πιθανό να επηρεάζεται σε κάποιον βαθμό η διάθεση της γυναίκας για σεξουαλική συνεύρεση, πολλές φορές για ψυχολογικούς λόγους μετά την διάγνωση της νόσου.

Όμως μακροχρόνιες συγκριτικές μελέτες έχουν δείξει ότι η πιθανότητα σύλληψης, το ποσοστό πρόωρων αποβολών και οι συγγενείς εμβρυικές ανωμαλίες δεν είναι αυξημένες στον πληθυσμό των γυναικών με την νόσο συγκριτικά με τον γενικό πληθυσμό.

Αλήθεια: Εάν είμαι σε αγωγή με ανοσοτροποποιητικά πρέπει να προγραμματίσω πότε θα μείνω έγκυος

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες οι γυναίκες με ΠΣ πρέπει να διακόψουν την αγωγή που λαμβάνουν πριν την σύλληψη, εκτός εάν ο κίνδυνος από την ενδεχόμενη δραστηριότητα της νόσου κατά την εγκυμοσύνη υπερβαίνει τον κίνδυνο που μπορεί να επιφέρει η συνέχιση της λήψης της αγωγής στο έμβρυο.

Τα μόνα φάρμακα τα οποία έχουν σχετικά ασφαλή δεδομένα (λόγω του ότι κυκλοφορούν περισσότερα χρόνια) είναι η οξική γλατιραμέρη και οι β- ιντερφερόνες. Είναι σημαντικό η κάθε περίπτωση να αξιολογείται εξατομικευμένα.

Ο χρόνος διακοπής του εκάστοτε φαρμάκου πριν να επιχειρηθεί σύλληψη είναι πολύ διαφορετικός και για αυτό συστήνεται στενή συνεργασία της ασθενούς, του Γυναικολόγου και του Νευρολόγου για τον χειρισμό της κάθε περίπτωσης.

Αλήθεια: Κατά τη διάρκεια της κύησης η νόσος είναι πιο ήπια

Είναι γεγονός ότι κατά την διάρκεια της κύησης και ειδικά κατά το 3ο τρίμηνο οι υποτροπές του νοσήματος είναι λιγότερες και η τα συμπτώματα  είναι πιο ήπια.

Αυτό φαίνεται να σχετίζεται με το γεγονός ότι κατά την διάρκεια της κύησης το ανοσοποιητικό της μητέρας τροποποιείται σε ένα βαθμό ώστε να “αποδεχθεί” τα ξένα αντιγόνα που στην προκειμένη περίπτωση προέρχονται από το ίδιο το έμβρυο.

Η ανοσοανοχή αυτή φαίνεται να μειώνει και την δραστηριότητα της ΠΣ χωρίς όμως να έχει προσδιοριστεί ο ακριβής μηχανισμός. Στην περίοδο της λοχείας όμως και ειδικά το πρώτο τρίμηνο το ποσοστό των υποτροπών φαίνεται να αυξάνεται επικίνδυνα και για αυτό θα πρέπει η ασθενής να είναι σε στενή παρακολούθηση, είτε αποφασίσει να θηλάσει είτε όχι.

Μύθος: Η νόσος δεν μου επιτρέπει να έχω έναν φυσιολογικό τοκετό

Στις περισσότερες ασθενείς με ΠΣ όπου το σκόρ αναπηρίας είναι χαμηλό δεν υπάρχει ένδειξη για καισαρική, ούτε κρίνεται αναγκαία η λήψη ιδιαίτερων μέτρων κατά τον τοκετό. Επισκληρίδιος, αλλά και γενική αναισθησία μπορούν να γίνουν χωρίς πρόβλημα με βάση τις συστάσεις του γυναικολόγου.

Ο φυσιολογικός τοκετός αποφεύγεται μόνο σε περιπτώσεις σημαντικής υπαισθησίας ή κινητικής αναπηρίας από την μέση και κάτω, οπότε δυσχεραίνει η συνεργασία της επιτόκου κατά την διεξαγωγή του τοκετού.

Μύθος: Αν πάσχω από πολλαπλή σκλήρυνση το παιδί μου θα κληρονομήσει το νόσημα

Μεγάλη ανησυχία των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας που έχουν διαγνωσθεί με ΠΣ είναι μήπως το παιδί κληρονομήσει το νόσημα και πάσχει και αυτό. Είναι πλέον γνωστό ότι η πολλαπλή σκλήρυνση έχει σύνθετη αιτιολογία και μπορεί να εμφανίζει μια γενετική προδιάθεση αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι κληρονομικό νόσημα.

Η πιθανότητα να εμφανίσει το νόσημα ένα τυχαίος άνθρωπος στην κοινότητα είναι περίπου 0,1 % ενώ αν ένας από τους γονείς έχει το νόσημα η πιθανότητα αυξάνεται σε 1-5%. Το ρίσκο αυτό προφανώς αυξάνεται αλλά και πάλι θεωρείται πολύ χαμηλό σε απόλυτο αριθμό.

Αλήθεια: Μπορώ να υποβληθώ σε εξωσωματική γονιμοποίηση εάν πάσχω από το νόσημα

Κατά την διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης  χρησιμοποιούνται ορμονικά υποκατάστατα και ως εκ τούτου έχει θεωρηθεί ότι μπορεί να αυξάνεται σε μικρό βαθμό η πιθανότητα εμφάνισης υποτροπής της νόσου μετά από κάποιους θεραπευτικούς κύκλους.

Τα δεδομένα βασίζονται σε μελέτες με περιορισμένο αριθμό ασθενών και μέχρι τώρα δεν έχουν εξαχθεί σαφή συμπεράσματα. Πάντως η εξωσωματική δεν αντενδείκνυται σε ασθενείς που πάσχουν από το νόσημα, ούτε συστήνεται κάποια τροποποίηση στην ήδη λαμβάνουσα φαρμακευτική αγωγή.

Η επιθυμία μιας γυναίκας να γίνει μητέρα δεν πρέπει να είναι ταμπού. Οι γυναίκες που έχουν διαγνωσθεί με ΠΣ πρέπει να μην φοβούνται να εκφράσουν ανοιχτά την επιθυμία αυτή στον θεράποντα ιατρό τους και από την αρχή της διάγνωσης να προσδιοριστεί το καλύτερο θεραπευτικό πλάνο ώστε η επιθυμία αυτή να μπορέσει να πραγματοποιηθεί με ασφάλεια και για την ίδια και για το έμβρυο.

Ευαγγελία Σωτηρίου, Νευρολόγος, Αν. Διευθύντρια Νευρολογικής Κλινικής ΙΑΣΩ Γενική Κλινική

Ετικέτες

Share

Σχόλια

Εγγραφή
Ειδοποίησέ με για
guest
0 Σχόλια
Παλαιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια γραμμής
Δες όλα τα σχόλια
Side ad
Side ad
Side ad
Side ad

ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ|ΔΕΣ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΕΔΩ

Title ad
Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια: Μία νόσος, διαφορετικοί φαινότυποι cover image

Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια: Μία νόσος, διαφορετικοί φαινότυποι

Τα επίσημα επιδημιολογικά δεδομένα που προέρχονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ( WHO) είναι πραγματικά ανησυχητικά: η ΧΑΠ (από τα αρχικά τον…

διάβασε περισσότερα
Αναπτυξιακή φροντίδα στη ΜΕΝΝ cover image

Αναπτυξιακή φροντίδα στη ΜΕΝΝ

Η αναπτυξιακή φροντίδα είναι μια προσέγγιση για εξατομίκευση της φροντίδας των νεογνών, για βελτιστοποίηση της νευρολογικής ανάπτυξης και μείωση των μακροπρόθεσμων γνωστικών…

διάβασε περισσότερα
Καρδιακή Ανεπάρκεια – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε cover image

Καρδιακή Ανεπάρκεια – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι ένα σοβαρό ιατρικό σύνδρομο, αλλά η κατανόηση του τι σημαίνει και πώς να τη διαχειριστείτε μπορεί να σας…

διάβασε περισσότερα
Αλεξία Χατζηπαρασίδου: Ο άνδρας, η γονιμότητά του και 5 άβολες αλήθειες cover image

Αλεξία Χατζηπαρασίδου: Ο άνδρας, η γονιμότητά του και 5 άβολες αλήθειες

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Άνδρα και το Movember, η κα Αλεξία Χατζηπαρασίδου, MSc. PMI-RMP, Σύμβουλος Κλινικής Εμβρυολογίας, Διευθύντρια Embryolab Academy,…

διάβασε περισσότερα
Λωτός: Η τροφή που έτρωγαν οι θεοί cover image

Λωτός: Η τροφή που έτρωγαν οι θεοί

Σοφία Μπάμπου | Διαιτολόγος-Διατροφολόγος   Ο λωτός δεν είναι απλά ένα νόστιμο φρούτο αλλά μια τροφή με ιδιαίτερη θέση στην ανθρώπινη ιστορία,…

διάβασε περισσότερα
Διατροφή στην εμμηνόπαυση: Όσα πρέπει να γνωρίζετε cover image

Διατροφή στην εμμηνόπαυση: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Καθώς το προσδόκιμο ζωής αυξάνει, ο αριθμός των εμμηνοπαυσιακών γυναικών παγκοσμίως υπολογίζεται ότι θα φτάσει τα 1,2 δισεκατομμύρια έως το 2030. Παρ’ότι…

διάβασε περισσότερα
Βότανα κατάλληλα για παθήσεις του αναπνευστικού cover image

Βότανα κατάλληλα για παθήσεις του αναπνευστικού

Καθημερινά ερχόμαστε σε επαφή με ερεθιστικούς και επιβλαβείς μικροοργανισμούς όπως σκόνη, καυσαέριο, μούχλα, μύκητες και τοξίνες που απειλούν την υγεία των πνευμόνων…

διάβασε περισσότερα
Ρυζογκοφρέτες: πόσο υγιεινές είναι; cover image

Ρυζογκοφρέτες: πόσο υγιεινές είναι;

Γράφει η Φλώρα Γιατρά | Βιοχημικός Οι ρυζογκοφρέτες είναι ένα δημοφιλές σνακ που συχνά επιλέγεται από υπέρμαχους της υγιεινής διατροφής, ειδικά από…

διάβασε περισσότερα

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ / ΝΕΑ|ΔΕΣ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΕΔΩ

Title ad
Η Embryolab γιορτάζει 20 χρόνια και εξελίσσει την Κλινική Γονιμότητας της Επόμενης Γενιάς! cover image

Η Embryolab γιορτάζει 20 χρόνια και εξελίσσει την Κλινική Γονιμότητας της Επόμενης Γενιάς!

Η Embryolab γιορτάζει και εξελίσσει την Κλινική Γονιμότητας της Επόμενης Γενιάς! Γιορτάζουμε 20 χρόνια Embryolab με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον!​ ​Δύο…

διάβασε περισσότερα
Στην ημερίδα “Προωρότητα και μηχανισμοί υποστήριξης – μικρά βήματα μεγάλα επιτεύγματα” το Ιασώ Θεσσαλίας cover image

Στην ημερίδα “Προωρότητα και μηχανισμοί υποστήριξης – μικρά βήματα μεγάλα επιτεύγματα” το Ιασώ Θεσσαλίας

Με μεγάλη χαρά το ΙΑΣΩ Θεσσαλίας συμμετείχε στην ημερίδα «Προωρότητα-μικρά βήματα μεγάλα επιτεύγματα» που διοργάνωσε ο  Σύλλογος Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Πρόωρων…

διάβασε περισσότερα
Σημαντική εκδήλωση για τον προστάτη την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου cover image

Σημαντική εκδήλωση για τον προστάτη την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου

Συνέντευξη Τύπου παραχωρήθηκε σήμερα το πρωϊ στην αίθουσα της παιδικής βιβλιοθήκης του Χατζηγιάννειου Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Λαρισαίων με αφορμή την εκδήλωση…

διάβασε περισσότερα
Γεωργιάδης: Με ηλεκτρονικό βραχιολάκι θα παρακολουθούνται οι ασθενείς στα Τ.Ε.Π cover image

Γεωργιάδης: Με ηλεκτρονικό βραχιολάκι θα παρακολουθούνται οι ασθενείς στα Τ.Ε.Π

Ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή του iatropedia.gr, τόνισε πώς από το νέο έτος ετοιμάζει μια καινοτομία για τα…

διάβασε περισσότερα
3ο Σεμινάριο Μαιευτικής Αιμορραγίας cover image

3ο Σεμινάριο Μαιευτικής Αιμορραγίας

Το Workshop “Complex C Section” και το 3ο Σεμινάριο με θέμα: «Μαιευτική Αιμορραγία Διεισδυτικός Πλακούντας: Διαχείριση και Αντιμετώπιση Βήμα-Βήμα», θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 16 Νοεμβρίου και την Κυριακή…

διάβασε περισσότερα
Με βραβεύσεις η επίσημη έναρξη του 10ου Πανθεσσαλικού  Φαρμακευτικού Συνεδρίου cover image

Με βραβεύσεις η επίσημη έναρξη του 10ου Πανθεσσαλικού Φαρμακευτικού Συνεδρίου

Άρχισε χθες το πρωί 9 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθεί σήμερα το απόγευμα στο ξενοδοχείο Divani στη Λάρισα, το 10ο Πανθεσσαλικό Φαρμακευτικό Συνέδριο…

διάβασε περισσότερα
100 ΧΡΟΝΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΕΓΚΕΦΑΛΟΓΡΑΦΙΑ: ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ cover image

100 ΧΡΟΝΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΕΓΚΕΦΑΛΟΓΡΑΦΙΑ: ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ

Ο Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος κατά της Επιληψίας (Π.Ε.Σ.Ε.), διοργανώνει το Σάββατο, 29 Μαρτίου 2025 στο Ξενοδοχείο Golden Age στην Αθήνα, ημερίδα με…

διάβασε περισσότερα
11ο Ψυχοφαρμακολογικό Συνέδριο της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας cover image

11ο Ψυχοφαρμακολογικό Συνέδριο της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας

H Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία, διοργανώνει το 11ο Ψυχοφαρμακολογικό Συνέδριο, στις 13-15 Δεκεμβρίου 2024, στο Ξενοδοχείο Crowne Plaza στην Αθήνα. περισσότερα…

διάβασε περισσότερα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ|ΔΕΣ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΕΔΩ

Title ad
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΠΟΥΤΣΙΚΟΣ | ΟΓΚΟΠΛΑΣΤΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΥ – ΜΑΣΤΟΛΟΓΟΣ cover image

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΠΟΥΤΣΙΚΟΣ | ΟΓΚΟΠΛΑΣΤΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΥ – ΜΑΣΤΟΛΟΓΟΣ

Ο Γεώργιος Μπούτσικος είναι Ογκοπλαστικός Χειρουργός Μαστού – Μαστολόγος, Διευθυντής Τμήματος Χειρουργικής Μαστού Ιασώ Θεσσαλίας, με έδρα τη Λάρισα και έχει το…

διάβασε περισσότερα
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ | ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ cover image

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ | ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

Ο κ. Ιωάννης Παπαγιαννόπουλος, είναι Χειρουργός με έδρα τη Θεσσαλονίκη και έχει το ιδιωτικό του ιατρείο στην οδό Μητροπόλεως αρ. 46. Τηλ.:…

διάβασε περισσότερα
ΖΑΜΠΕΛΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ | ΡΕΥΜΑΤΟΛΟΓΟΣ cover image

ΖΑΜΠΕΛΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ | ΡΕΥΜΑΤΟΛΟΓΟΣ

Η κα Ευαγγελία Ζαμπέλη είναι Ρευματολόγος με έδρα την Αθήνα και έχει το ιδιωτικό της ιατρείο στη Λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας 102Α. Τηλ.:…

διάβασε περισσότερα
ΤΣΙΑΜΠΑΛΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ | ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ cover image

ΤΣΙΑΜΠΑΛΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ | ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ

Ο Αθανάσιος Τσιαμπαλής είναι Καρδιολόγος με έδρα τα Τρίκαλα και το ιδιωτικό του ιατρείο είναι στην οδό Κολοκοτρώνη 18. Τηλ. 2431076444  &…

διάβασε περισσότερα
HAIR FORCE cover image

HAIR FORCE

τριχόπτωση, hair force, frezyderm

διάβασε περισσότερα
Moisturizing - κρέμες προσώπου cover image

Moisturizing - κρέμες προσώπου

#moisturizing, #ενυδάτωση, #δέρμα, #frezyderm

διάβασε περισσότερα
Seaweed Hydrogel Care Patch cover image

Seaweed Hydrogel Care Patch

#επιδερμίδα, #πρόσωπο, #frezyderm, #Seaweed Hydrogel Care Patch

διάβασε περισσότερα
CRILEN - Η αντικουνουπική προστασία από τη Frezyderm cover image

CRILEN - Η αντικουνουπική προστασία από τη Frezyderm

#frezyderm, #crilen, #αντικουνουπικό

διάβασε περισσότερα
Side ad
Side ad
Side ad
Side ad