Πότε πρέπει να αποφεύγω τη σεξουαλική επαφή;
Ένα σημαντικό κομμάτι μιας υγιούς σεξουαλικής ζωής είναι η γνώση για το πότε δεν πρέπει να έχετε σεξουαλική επαφή, λόγοι που σχετίζονται άμεσα με την ψυχική ή τη σωματική υγεία του ενός ή και των δύο συντρόφων.
Πότε, λοιπόν, χρειάζεται να προστατεύετε τον εαυτό σας και να αποφεύγετε τη σεξουαλική επαφή;
Τεστ Παπ
Το τεστ Παπ χρησιμοποιεί μεμονωμένα κύτταρα που λαμβάνει από τον τράχηλο, τα οποία ελέγχονται με μικροσκόπιο. Η ύπαρξη σπέρματος στον ιστό ή η ύπαρξη ερεθισμού από την τριβή κατά την επαφή , μπορεί να αλλοιώσει τα αποτελέσματα του τεστ Παπ, γι αυτό και συνίσταται η αποφυγή σεξουαλικής επαφής το προηγούμενο βράδυ από την εξέταση. Το ίδιο ισχύει σε για άλλες πυελικές εξετάσεις όπως η κολποσκόπηση, ώστε ο γιατρός να μπορεί να έχει όσο το δυνατό καθαρότερη εικόνα των ιστών.
Ανεξήγητη κολπική αιμορραγία ή πόνος
Οι περισσότερες γυναίκες εμφανίζουν περιστασιακά κηλίδες αίματος ή πόνους κατά την ωορρηξία, αλλά αν πρόκειται για επίμονο πόνο ή αιμορραγία, τότε θα πρέπει να αποφεύγεται η σεξουαλική επαφή. Επιπλέον, ο πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή ή η αιμορραγία μετά τη σεξουαλική επαφή μπορεί να είναι σημάδια διαταραχών περιόδου, παθήσεων όπως τα ινομυώματα και η ενδομητρίωση, όπως επίσης και ανωμαλιών του τραχήλου της μήτρας. Αν έχετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, καλό θα είναι να κλείσετε ένα ραντεβού με τον γιατρό σας.
Επιπλοκές της εγκυμοσύνης
«Μπορώ να έχω σεξουαλικές επαφές στην εγκυμοσύνη;» Πρόκειται για μια πολύ συχνή ερώτηση των νέων γονέων στους γιατρούς. Εάν η εγκυμοσύνη είναι φυσιολογική, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην υπάρχουν σεξουαλικές επαφές στο ζευγάρι, μέχρι και τη στιγμή που θα σπάσουν τα νερά της εγκύου. Εάν, όμως υπάρχει κύηση υψηλού κινδύνου, προβλήματα υγείας και επιπλοκές, πρέπει το ζευγάρι να ακολουθήσει τις οδηγίες του γιατρού. Επιπλέον, αν κατά τη σεξουαλική επαφή η έγκυος βιώσει ανεξήγητο πόνο ή αιμορραγία, πρέπει να σταματήσει η σεξουαλική δραστηριότητα άμεσα και να ζητηθεί η συμβουλή ενός γιατρού.
Μετά τον τοκετό
Μετά από καισαρική τομή και κολπικό τοκετό πρέπει να υπάρχει αποχή από σεξουαλική επαφή, τουλάχιστον μέχρι την επόμενη προγραμματισμένη επίσκεψη στον γιατρό (συνήθως μετά από έξι εβδομάδες), ώστε να επιβεβαιωθεί η επιτυχής ανάρρωση της μητέρας. Σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να υπάρχει ερεθισμός του κόλπου και μικρές εκδορές που μπορεί να καταστήσουν τη σεξουαλική επαφή επίπονη για τη γυναίκα και επιρρεπή σε μολύνσεις μέχρι να γίνει η επούλωση. Για αυτό συνίσταται να λαμβάνεται υπόψη η γνώμη του γιατρού για το πότε είναι ασφαλές να ξαναρχίσουν οι σεξουαλικές επαφές, όπως επίσης και για τους τρόπους αντισύλληψης.
Λοίμωξη
Εάν υπάρχουν συμπτώματα πυελικής ή κολπικής λοίμωξης, όπως δύσοσμες εκκρίσεις, έντονος κολπικός κνησμός, κάψιμο ή πυελικός πόνος, θα πρέπει να αποφεύγεται το σεξ μέχρι να δείτε γιατρό και να κάνετε καλλιέργεια κολπικού υγρου. Το σεξ με κολπική λοίμωξη δεν είναι μόνο επώδυνο, αλλά μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την επιδείνωση και εξάπλωση της μόλυνσης στα πυελικά όργανα.
Μετά το χειρουργείο
Οι ιατρικές εξελίξεις στον τομέα της γυναικολογίας, όπως η λαπαροσκόπηση, επιτρέπουν πια στους ασθενείς να αναρρώνουν γρηγορότερα και να επανέρχονται στην καθημερινότητα πολύ πιο άμεσα. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι μετά από μια χειρουργική επέμβαση δε θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον χειρουργό σας για το πότε θα είναι ασφαλές να έχετε σεξουαλικές επαφές. Ιδιαίτερα σε σοβαρές περιπτώσεις όπως η υστερεκτομή και η πρόπτωση μήτρας, ο χρόνος ανάρρωσης μπορεί να διαρκέσει έως και μερικούς μήνες.
Αντισύλληψη και συναίνεση
Η σεξουαλική επαφή είναι κάτι πολύ προσωπικό και ιδιαίτερο, για αυτό και μπορεί να γίνεται μόνο αν και τα δύο μέρη το θέλουν. Αν για οποιαδήποτε λόγο, δεν υπάρχει αντισύλληψη, αλλάξατε γνώμη, νιώθετε κούραση και αδυναμία και γενικά νιώθετε ότι δεν το επιθυμείτε, δεν υπάρχει κανένας λόγος να αρχίσετε ή να συνεχίσετε μια σεξουαλική δραστηριότητα.
Εάν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες και ερωτήσεις, ρωτήστε το γιατρό σας. Ενώ η συζήτηση για το σεξ μπορεί φαντάζει άβολη για ορισμένους