ΔΥΣΜΗΝΟΡΡΟΙΑ…Τι προκαλεί; Θεραπεύεται;
Δυσμηνόρροια ονομάζεται ο έντονος πόνος στη διάρκεια της περιόδου. Κατά κύριο λόγο παρουσιάζεται τα πρώτα χρόνια από την έναρξη της εμμηνορρυσίας.
Περίπου το 25-30% των γυναικών σε κάποια φάση της ζωής τους παραπονούνται για δυσμηνόρροια.
Με την έναρξη της περιόδου, μια ορμόνη που ονομάζεται προσταγλανδίνη προκαλεί στη μήτρα συσπάσεις προκειμένου να αποβληθεί το στρώμα αίματος που σχηματίστηκε στο εσωτερικό της, κατά την πρώτη φάση του έμμηνου κύκλου.
Αν η παραγωγή των ουσιών αυτών είναι πάνω από το φυσιολογικό τότε το άλγος αρχίζει να εκδηλώνεται 1-2 μέρες πριν την περίοδο και συνεχίζει κατά τη διάρκειά της. Μια γυναίκα με δυσμηνόρροια πρέπει να επισκεφθεί το γυναικολόγο της και να συζητήσει το πρόβλημα. Αυτός αφού πάρει ένα καλό ιστορικό, θα την εξετάσει κλινικά και θα πραγματοποιήσει υπερηχογράφημα έσω γεννητικών οργάνων.
Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:
Κράμπες στην κοιλιακή χώρα
Πόνο στην πλάτη και τους μηρούς
Ναυτία και εμετό
Εφίδρωση
Λιποθυμία και ζάλη
Διάρροια
Δυσκοιλιότητα
Φούσκωμα
Πονοκέφαλο
Στην πρωτοπαθή δυσμηνόρροια, ο έντονος πόνος στη διάρκεια πολλές περιόδου οφείλεται ,όπως προαναφέραμε, στην παραγωγή προσταγλανδινών, στο ενδομήτριο. Οι ουσίες αυτές προκαλούν συσπάσεις της μήτρας.Με το πέρασμα των ημερών, το ενδομήτριο αποβάλλεται, οπότε τα επίπεδα των προσταγλανδινών μειώνονται και ο πόνος υποχωρεί. Σε πολλές γυναίκες, τα συμπτώματα βελτιώνονται με την πάροδο των χρόνων ή μετά από μια εγκυμοσύνη.
Στη δευτεροπαθή δυσμηνόρροια, ο έντονος πόνος κατά τη διάρκεια της περιόδου οφείλεται σε κάποια διαταραχή στο αναπαραγωγικό σύστημα της γυναίκας. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η δευτεροπαθής δυσμηνόρροια εμφανίζεται σε μεγαλύτερες ηλικίες και επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου.
Στα πιθανά αίτια περιλαμβάνονται:
Τα ινομυώματα μήτρας
Η ενδομητρίωση
Η αδενομύωση
Η φλεγμονώδης νόσος της πυέλου
Tips&tricks:
- Τοποθετήστε μία θερμοφόρα στην κοιλιά ή τη μέση σας
- Ξεκουραστείτε
- Αποφύγετε την καφεΐνη
- Αποφύγετε το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ
- Αποφύγεται καρυκεύματα και καυτερά φαγητά
- Κάντε μασάζ στο κάτω μέρος της πλάτης και της κοιλιάς
- Προσθέστε την άσκηση στο πρόγραμμά σας
Το Α και το Ω στην αντιμετώπιση της δυσμηνόρροιας είναι η χορήγηση αναλγητικών και, πιο συγκεκριμένα, μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη (ΜΣΑΦ). Αυτά δρουν αναστέλλοντας τη σύνθεση των προσταγλανδινών. Η αποτελεσματικότητά τους είναι μεγαλύτερη όταν η λήψη τους ξεκινήσει αμέσως μόλις εμφανιστεί το αίμα ή ο πόνος και συνεχιστεί για τις επόμενες 2-3 μέρες. Άλλα φαρμακευτικά σκευάσματα που βοηθούν σημαντικά είναι τα αντισυλληπτικά δισκία που περιέχουν οιστρογόνα και προγεστερόνη και το ενδομητρικό σπείραμα που περιέχει λεβονοργεστρέλη.
Πότε θα χρειαστεί χειρουργική παρέμβαση για τη θεραπεία της δυσμηνόρροιας;
Αν οι παραπάνω μέθοδοι θεραπείας αποτύχουν και η δυσμηνόρροια επιβαρύνει σημαντικά την καθημερινότητα της ασθενούς, είναι πιθανό να προταθεί η χειρουργική της αντιμετώπιση. Το είδος της επέμβασης θα εξαρτηθεί από το αίτιο της δυσμηνόρροιας (π.χ. ινομυώματα μήτρας, ενδομητρίωση), την ηλικία της γυναίκας και τον οικογενειακό της προγραμματισμό!
Η ποιότητα ζωής της γυναίκας θα πρέπει να είναι ο πρωταρχικός στόχος κάθε γυναικολόγου. Οφείλει να ακούσει προσεκτικά τα συμπτώματα που περιγράφει η ασθενής και να πραγματοποιήσει όλο τον απαραίτητο έλεγχο έτσι ώστε να δωθεί η καλύτερη εξατομικευμένη λύση!!