Εγκυμονούν προβλήματα για την υγεία των παιδιών οι καισαρικές;
Επηρεάζει η καισαρική τομή την πορεία της υγείας ενός παιδιού που θα γεννηθεί με αυτόν τον τρόπο; Το θέμα το οποίο συζητείται συχνά από νεογνολόγους και παιδιάτρους την τελευταία δεκαετία, παρουσιάστηκε πριν από λίγες ημέρες στο «Πανελλήνιο Συνέδριο Παιδικής και Εφηβικής Ιατρικής», το οποίο διοργανώθηκε στην Πορταριά του Πηλίου.
Την εισήγηση στο θέμα «Απώτερη έκβαση των νεογνών που γεννήθηκαν με καισαρική τομή» έκανε η Ιωάννα Γριβέα, Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Νεογνολογίας στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Διευθύντρια Παιδιατρικής Κλινικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας.
Μιλώντας στην «Κ», η ίδια λέει πως η καισαρική τομή είναι η πιο συχνή επέμβαση που κάνουν οι γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία, παρά τις σαφείς οδηγίες του ΠΟΥ, πως οι καισαρικές τομές δεν πρέπει να ξεπερνούν το 15%, των τοκετών. Δυστυχώς, σε πολλές χώρες της Δύσης γίνεται κατάχρηση, με τα ποσοστά σε κάποιες περιπτώσεις να πλησιάζουν ακόμα και το 60% (έναντι του φυσιολογικού τοκετού). Σύμφωνα με την κ. Γριβέα, η μόνη εξαίρεση στον «κανόνα», είναι οι Σκανδιναβικές χώρες, οι οποίες τα τελευταία χρόνια πλησιάζουν ολοένα και περισσότερο, το ποσοστό που έχει θέσει ο ΠΟΥ, μέσα από μια οργανωμένη προσπάθεια να μειώσουν τον αριθμό των καισαρικών τομών.
Όσο για τη χώρα μας, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν πως στην Ελλάδα, το 2020 οι φυσιολογικοί τοκετοί ήταν 34.783 και οι καισαρικές τομές 48.833, ενώ δεν δηλώθηκε ο τρόπος σε 1.148 γεννήσεις. Το 2021 οι φυσιολογικοί τοκετοί ήταν 33.619, οι καισαρικές τομές 51.594, ενώ ο τρόπος δεν δηλώθηκε σε 133 περιπτώσεις.
Την ίδια στιγμή, το ποσοστό των καισαρικών τομών παγκοσμίως, σύμφωνα με τον ΠΟΥ είναι 21,1%, 25,7% κατά μέσον όρο στις χώρες της Ευρώπης και 58-60% στην Ελλάδα.
Τα προβλήματα στα παιδιά που αναφέρουν οι διεθνείς μελέτες
Γιατί όμως επιμένουν οι νεογνολόγοι και οι παιδίατροι τόσο πολύ στον φυσιολογικό τοκετό; «Καταρχάς γιατί γνωρίζουμε πως είναι πιο ασφαλής και για τη μητέρα και για το μωρό», λέει η κ. Γριβέα και προσθέτει: «Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η καισαρική τομή είναι μια επέμβαση, παρότι πολλές φορές καλλιεργείται η λανθασμένη αντίληψη ότι είναι πιο ασφαλής τρόπος γέννας».
Σύμφωνα με μια σειρά μακροσκοπικών, επιδημιολογικών μελετών που έχουν πραγματοποιηθεί τόσο σε ευρωπαϊκές χώρες όπως Δανία, Γερμανία, όσο και στις ΗΠΑ, την τελευταία δεκαετία (και οι οποίες παρουσιάστηκαν από την κ. Γριβέα στο πρόσφατο συνέδριο), υπάρχουν δύο βασικές διαφοροποιήσεις ανάμεσα στα παιδιά που γεννιούνται με φυσιολογικό τοκετό και σε αυτά που γεννιούνται με καισαρική.
Οι χαμηλότερες τιμές κορτιζόλης που έχουν τα παιδιά που γεννιούνται με καισαρική μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένο ποσοστό επιπλοκών κατά τη διάρκεια της προσαρμογής του νεογνού στο εξωμήτριο περιβάλλον, όπως παροδική ταχύπνοια και πνευμονική υπέρταση.
«Οι μελέτες δείχνουν πως τα μωρά που γεννιούνται με καισαρική τομή νοσηλεύονται πιο συχνά στις εντατικές μονάδες θεραπείας νεογνών», λέει η κ. Γριβέα.
περισσότερα…kathimerini.gr
https://www.drdoctor.doctor/nees-prosfores-apo-tin-is-medicare/