ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΑΔΕΡΦΙΑ ΤΣΑΚΩΝΟΝΤΑΙ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ & ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΜΕΓΑΛΩΣΟΥΜΕ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΑΔΕΡΦΙΑ;
Οι αδερφικοί καυγάδες είναι δεδομένοι ανάμεσα στα αδέλφια, ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας. Στα μικρότερα παιδιά το πρόβλημα είναι συνήθως η αδυναμία τους να μοιράζονται τα πράγματα τους αλλά και τους γονείς τους. Μεγαλώνοντας το συναίσθημα αυτό εκδηλώνεται ως ζήλια, ένα συναίσθημα απόλυτα φυσιολογικό που δεν θα πρέπει να τρομάζει τους γονείς. Ωστόσο όταν στους τσακωμούς των παιδιών επεμβαίνουν οι γονείς για να προστατέψουν το πιο «αδύναμο» παιδί, τότε το συναίσθημα της ζήλιας ενισχύεται καθώς το πιο «δυναμικό» παιδί νιώθει ότι δεν το αγαπούν, ενώ το πιο «αδύναμο» παιδί νιώθει ότι πάντα θα χρειάζεται προστασία.
Πώς πρέπει, λοιπόν, να διαχειριζόμαστε τους αδελφικούς καβγάδες; Τις περισσότερες φορές τα μικρά παιδιά ξεκινούν έναν καβγά για ένα λόγο ασήμαντο ή μπορεί να το κάνουν για να τραβήξουν το ενδιαφέρον του γονιού, καθώς γνωρίζουν ότι ακόμη και η «κακή» προσοχή δεν παύει να είναι προσοχή από τον γονέα. Ελάχιστοι είναι οι γονείς που αφήνουν τα αδέλφια να τσακωθούν έντονα, από φόβο μη τραυματιστούν, ωστόσο εάν αφήσουμε τα παιδιά να μαλώσουν μπορεί να χτυπήσουν, αλλά έτσι θα μάθουν ότι μία πράξη έχει φυσικές και λογικές συνέπειες.
Όταν οι γονείς επεμβαίνουν στους αδελφικούς καβγάδες, τα παιδιά έχουν ήδη κερδίσει την προσοχή τους και αντιλαμβάνονται ότι αυτός είναι ένας τρόπος να την κερδίζουν γενικώς! Αν, όμως, οι γονείς αποσυρθούν, ήδη από τον πρώτο καβγά, τα αδέλφια θα καταλάβουν ότι αυτός ο τρόπος « δεν πιάνει», μειώνοντας στο μέλλον τους έντονους καυγάδες. Εάν ο καβγάς είναι ιδιαίτερα έντονος, μπορούμε να ζητήσουμε από τα παιδιά τον λόγο του καβγά, χωρίς όμως να γίνουμε κριτές ή δικαστές.
Τέλος, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε χιούμορ, το οποίο αποδεικνύεται σπουδαίος απινιδωτής μιας τεταμένης κατάστασης, π.χ. όταν τα παιδιά χτυπιούνται και έρχονται σε εμάς για να αναλάβουμε ρόλο διαιτητή μπορούμε απλά να τους πούμε: «αν θέλετε να σφαχτείτε, βγείτε έξω γιατί έχω σφουγγαρίσει»! Επιπλέον, ένα επιτραπέζιο παιχνίδι, θα τα μάθει να μοιράζονται και να διασκεδάζουν μαζί ενώ καλό είναι να επιλέξουμε παιχνίδι που δεν δίνει έμφαση στον νικητή, αλλά στον ηττημένο (π.χ. ο ηττημένος θα επιλέξει τι ταινία θα δείτε το βράδυ)!