ΑΝΘΕΚΤΙΚΟ ΑΜΥΛΟ ΚΑΙ ΠΩΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ ΜΕ ΦΥΣΙΚΟ ΤΡΟΠΟ.
Γράφει ο καθηγητής Βιοχημείας – Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Δημήτρης Κουρέτας.
«Ανθεκτικό άμυλο» είναι το άμυλο εκείνο, που δεν μπορεί να αφομοιωθεί από το λεπτό έντερο του ανθρώπου, αλλά υφίσταται ζύμωση από τα βακτήρια, που υπάρχουν στο παχύ έντερο. Θεωρείται είδος διαλυτής και ζυμώσιμης φυτικής ίνας.
Το ανθεκτικό άμυλο έχει ευεργετικά οφέλη στην υγεία, τροφοδοτώντας τα φιλικά βακτήρια του εντέρου ως «πρεβιοτική ίνα» και με την ζύμωσή του αυξάνει την παραγωγή των λιπαρών οξέων μικρής αλύσου, κυρίως βουτυρικό οξύ. Λόγω του βουτυρικού οξέος, το ανθεκτικό άμυλο ενισχύει την καύση λίπους, μειώνοντας την συσσώρευση και αυξάνοντας την οξείδωση του μετά την κατανάλωση. Επίσης, έχει επίδραση στην μεταγευματική γλυκόζη και αυξάνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη.
Άρα δεν παχαίνει.
Το άμυλο αυτό δημιουργείται με φυσικό τρόπο στις πατάτες όταν τις βράσουμε, τις καθαρίσουμε και τις βάλουμε όλη νύχτα στο ψυγείο. Μετά τις κάνουμε πατατοσαλάτα με λαδάκι και πιπέρι.
Επίσης 100 γραμμάρια τηγανιτές πατάτες έχουν 530 θερμίδες, ενώ η αντίστοιχη ποσότητα βραστής πατάτας έχει μόλις 93 θερμίδες. Και όταν είναι κρύα ακόμη λιγότερο γιατί δεν θα αφομοιωθεί ολόκληρη άρα θα μας παχύνει λιγότερο.