Συρογιαννόπουλος: Είναι ανάγκη η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας να συμπληρώνεται με ΜΕΘ στο ΠΓΝΛ
Για τα προβλήματα που παρουσιάζονται στις παιδιατρικές κλινικές και τις ελλείψεις σε ΜΕΘ και εξειδικευμένο προσωπικό μίλησε στην ΕΡΤ ο λοιμωξιολόγος Γιώργος Συρογιαννόπουλος, ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
«Είναι ανάγκη η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας να συμπληρώνεται με Μονάδα Εντατικής Θεραπείας παίδων και εμείς επί 20 χρόνια προσπαθούμε να το πετύχουμε στην Παιδιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας» δήλωσε στις «Συνδέσεις» ο κ. Συρογιαννόπουλος.
Μιλώντας για τις ενέργειες που έχουν γίνει για να βελτιωθούν συνθήκες νοσηλείας των παιδιών στο νοσοκομείο όπου εργάζεται τόνισε ότι χάρη σε χορηγία 1 εκατ. ευρώ, προχωρούν τα σχέδια για τη λειτουργία, το δεύτερο εξάμηνο του 2023, της ΜΕΘ Παίδων.
Μια προσθήκη ιδιαίτερα σημαντική αν αναλογιστεί κανείς τις αυξημένες ανάγκες νοσηλείας που έχει δημιουργήσει η εξάπλωση των αναπνευστικών ιώσεων, της εποχικής γρίπης και του κορονοϊού.
«Ορισμένα άτομα έχουν μεταβεί σε ήδη υπάρχουσες μονάδες ΜΕΘ Παίδων για μετεκπαίδευση, έτσι ώστε να υπάρχει ο αριθμός των νοσηλευτών και των γιατρών που θα καλύψουν επαρκώς τη ΜΕΘ Παίδων» δήλωσε στην ΕΡΤ ο κ. Συρογιαννόπουλος σχετικά με την εκπαίδευση των συναδέλφων του και την στελέχωση των παιδιατρικών κλινικών στη Θεσσαλία.
Σχεδόν πλήρεις οι ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη
Για τα προβλήματα με τις ελλείψεις κλινών ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη μίλησε στις «Συνδέσεις» και η Ελπίδα Χοχλιόρου, εντατικολόγος στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο της πόλης.
«Ξεκινάει ευοίωνα αυτή εβδομάδα με μία κενή κλίνη. Η αλήθεια είναι ότι περάσαμε ένα ήσυχο Σαββατοκύριακο με κάποιες απλές τηλεφωνικές επικοινωνίες με παιδιατρικές κλινικές, που ευτυχώς τα συγκεκριμένα παιδιά δε φάνηκε να χρειαστούν το περιβάλλον της μονάδας. Αναμένουμε και αυτή την εβδομάδα. Είμαστε περίπου 10 ημέρες μετά την έναρξη των σχολείων και τον συγχρωτισμό των μικρών μαθητών ξανά, οπότε μέχρι το τέλος της εβδομάδας φαντάζομαι θα έχουμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα» δήλωσε η κ. Χοχλιόρου.
Mιλώντας για την αυξημένη πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία τόνισε ότι κάθε χειμώνα οι μονάδες ΜΕΘ είναι γεμάτες.
«Περνάμε εβδομάδες χωρίς να έχουμε κενή κλίνη. Προσπαθούμε να διαχειριστούμε πάντα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτές τις κρίσεις. Φέτος, λόγω του ότι τα παιδιά μικρής ηλικίας παρέμειναν στο σπίτι τους τα προηγούμενα δύο τρία χρόνια και δεν ήρθαν σε επαφή μεταξύ τους για να αναπτυχθεί το ανοσοποιητικό τους σύστημα, εμφανίζονται λίγο πιο σφοδρά οι λοιμώξεις του αναπνευστικού» συμπλήρωσε η εντατικολόγος.