Καρμπονάρα με την υπογραφή των βραβευμένων με 2 αστέρια Michelin chefs, Γεωργιάννας Χιλιαδάκη και Νίκου Ρούσσου.
Εξαιρετικά πιάτα υψηλής διατροφικής αξίας, βασισμένα σε συνταγές με την υπογραφή των βραβευμένων με 2 αστέρια Michelin chefs, Γεωργιάννας Χιλιαδάκη και Νίκου Ρούσσου.
H καλή διατροφική υποστήριξη της γυναίκας πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη ενισχύει τη συνολική εικόνα ευεξίας μιας μητέρας, αλλά και την υγεία του ίδιου του βρέφους της. Το Tμήμα Διατροφικής Υποστήριξης και Διαιτολογίας του ΙΑΣΩ παρέχει υψηλού επιπέδου εξατομικευμένα πλάνα διατροφής, τα οποία, σε συνδυασμό με την προσθήκη της πρωτοποριακής γαστρονομικής εμπειρίας των δύο βραβευμένων chefs με δύο αστέρια Michelin, Γεωργιάννας Χιλιαδάκη και Νίκου Ρούσσου, προσφέρουν πιάτα που τα χαρακτηρίζουν η φρεσκάδα και η νοστιμιά.
Υλικά για 1 κιλό σάλτσα «Mετσοβόνε»:
300 γρ. μετσοβόνε τριμμένο
200 γρ. γραβιέρα τριμμένη
200 γρ. κρόκος αβγού
400 γρ. νερό ζεστό στους 80°C
Μέθοδος προετοιμασίας σάλτσας «Mετσοβόνε»
1. Προσθέτουμε όλα τα υλικά στο blender εκτός από τους κρόκους αβγού.
2. Μόλις το μείγμα ομογενοποιηθεί, προσθέτουμε σταδιακά τους κρόκους και αναμιγνύουμε μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
3. Διατηρούμε τη σάλτσα στο ψυγείο για 4 ημέρες.
Υλικά για 1 μερίδα
120 γρ. χυλοπίτες ωμές
20 γρ. ελαιόλαδο
80 γρ. καπνιστό μπέικον σε κύβους 1,5 εκ.
3 γρ. σκόρδο ψιλοκομμένο
10 γρ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο
250 γρ. νερό
250 γρ. σάλτσα «Mετσοβόνε»
3 γρ. αλάτι ψιλό
1 γρ. λευκό πιπέρι τριμμένο
10 γρ. χυμός λεμονιού σουρωμένος
1 γρ. πιπέρι Μαδαγασκάρης τριμμένο
1 γρ. σχοινόπρασο ψιλοκομμένο
20 γρ. μετσοβόνε σε φλοίδες
Μέθοδος προετοιμασίας
1. Σε ένα τηγάνι προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το μπέικον μέχρι να μαγειρευτεί καλά από όλες τις πλευρές. Προσθέτουμε το σκόρδο και το κρεμμύδι και σοτάρουμε για λίγο ακόμα.
2. Παράλληλα, σε μία κατσαρόλα με άφθονο νερό που βράζει, βράζουμε τις χυλοπίτες για 3 λεπτά. Τις σουρώνουμε και αμέσως τις προσθέτουμε στο τηγάνι που έχουμε σοτάρει το σκόρδο και το κρεμμύδι.
3. Προσθέτουμε το νερό και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά ακόμα τις χυλοπίτες.
4. Προσθέτουμε τη σάλτσα «Mετσοβόνε» και κλείνουμε το μάτι. Πάνω στο μάτι συνεχίζουμε να ανακατεύουμε για 2 λεπτά συνεχώς προσεκτικά για να μην μας κόψει η σάλτσα.
5. Εκτός φωτιάς, ολοκληρώνουμε τη γεύση με αλάτι, πιπέρι και χυμό λεμονιού.
6. Σερβίρουμε στο πιάτο και γαρνίρουμε με πιπέρι Μαδαγασκάρης, σχοινόπρασο και φλοίδες μετσοβόνε.
Διατροφική Σύνθεση ανά μερίδα*
Με βάση τα υλικά και τη μέθοδο εκτέλεσης που περιγράφονται:
➔ Ενέργεια (kcal): 1170
➔ Συνολικά λιπαρά (γρ.): 68 (52%E, εκ των οποίων κορεσμένα 20 γρ., μονοακόρεστα 30 γρ., πολυακόρεστα 7 γρ.)
➔ Χοληστερόλη (mg): 4
➔ Υδατάνθρακες (γρ): 90,5 (31% E, εκ των οποίων σάκχαρα 2,9 γρ)
➔ Eδώδιμες ίνες (γρ.): 4
➔ Πρωτεΐνες (γρ.): 52,5 (18 %)
➔ Αλάτι (γρ): 6 Για τον προσδιορισμό της ενέργειας και των θρεπτικών ουσιών των συνταγών χρησιμοποιούνται οι «Ελληνικοί Πίνακες Συνθέσεων Τροφίμων» από το Ελληνικό Ίδρυμα Υγείας (ΕΙΥ) (2011), οι διατροφικές ετικέτες των αντίστοιχων εταιρειών διακίνησης των προϊόντων στην Ελλάδα και οι εγκεκριμένοι επίσημοι βρετανικοί πίνακες σύνθεσης τροφίμων «McCance and Widdowson’s Composition of Foods Integrated Dataset (CoFID)» (Full dataset, 2015).
*Τη διατροφική σύνθεση επιμελήθηκαν οι Δρ Μαρία Σκουρολιάκου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, Επιστημονική Σύμβουλος Κέντρου Διατροφικής Υποστήριξης ΙΑΣΩ και η Χριστίνα Κωστάρα, Διατροφολόγος – Διαιτολόγος, MMedSci Διαιτολόγος Κέντρου Διατροφικής Υποστήριξης ΙΑΣΩ