Προβλήματα των ενθεμάτων σιλικόνης & η αντιμετώπισή τους
Μία πρόσφατη ανακοίνωση του FDA σχετικά με τα ενθέματα σιλικόνης που εκδόθηκε τον Σεπτέμβριο του 2022 προειδοποιεί για τον σπανιότατο κίνδυνο (20 περιστατικά παγκοσμίως) εμφάνισης ακανθοκυτταρικού καρκινώματος στην κάψα των ενθεμάτων σιλικόνης. Ταυτόχρονα η ίδια ανακοίνωση αναφέρει 30 περιστατικά παγκόσμια εμφάνισης λεμφώματος άλλου τύπου εκτός του αναπλαστικού μεγαλοκυτταρικού λεμφώματος που ήδη περιγράφηκε στη κάψα των ενθεμάτων.
Αυτά τα περιστατικά ανάπτυξης καρκινώματος, έρχονται να προστεθούν στα περίπου 600 περιστατικά αναπλαστικού μεγαλοκυτταρικού λεμφώματος που έχουν ήδη αναφερθεί και αφορούν στη κάψα των ενθεμάτων σιλικόνης. Αν λάβουμε υπόψιν βεβαίως τον αριθμό ασθενών , που έχουν ενθέματα σιλικόνης τότε είναι εξαιρετικά σπάνιο ένας ασθενής να αναπτύξει αυτήν την επιπλοκή. Παρόλα αυτά όμως το ενδεχόμενο ανάπτυξης αυτού του σοβαρού προβλήματος πρέπει να αναλύεται στους υποψήφιους για αυξητική στήθους με ενθέματα σιλικόνης.
Ένα άλλο πρόβλημα των ενθεμάτων αφορά στη κάψα που αναπτύσσεται σε ένα ποσοστό που φτάνει το 10% μπορεί και περισσότερο σε βάθος χρόνου. Η αντιμετώπισή της είναι δύσκολη και περιλαμβάνει επανεπέμβαση χωρίς εγγυήσεις ότι δεν θα ξαναεμφανισθεί. Υποσχόμενο ρόλο στην οριστική της αντιμετώπιση παίζουν τα πλέγματα χορίου αλλά το υψηλό τους κόστος είναι μειονέκτημα.
Το ζήτημα του BII (breast implant illness) φαίνεται να μην αποτελεί τόσο «αληθινό» πρόβλημα των ενθεμάτων σιλικόνης όσο περισσότερο μία διαδικτυακή τάση, γι’ αυτό και προς το παρόν δεν αναγνωρίζεται ως νόσος από τον FDA. Σε ασθενείς που αφαιρέθηκαν τα ενθέματα σιλικόνης λόγω πόνου στις αρθρώσεις, κακουχία, κόπωση, τριχόπτωση και άλλα συμπτώματα αυτοάνοσου νοσήματος το 50% δεν είδε βελτίωση των συμπτωμάτων.
Ένα ζήτημα τέλος, που αφορά στη διάρκεια ζωής των ενθεμάτων και πρέπει να διευκρινιστεί είναι ότι τα ενθέματα δεν διαρκούν ισόβια. Ακόμη και οι καλύτεροι κατασκευαστές ενθεμάτων δίνουν διάρκεια ζωής τα 20 έτη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μετα την περίοδο αυτήν πρέπει να αντικατασταθούν, παρά μόνον να ελέγχονται με υπερηχογραφία ή μαγνητική τομογραφία αν υπάρχει υποψία ρήξης. Στα ενθέματα νεότερης γενιάς πάντως, σε περίπτωση ρήξης η σιλικόνη δεν διαχέεται αφού είναι cohesive (συνεκτικής γέλης).
Όλα τα παραπάνω πιθανά προβλήματα- επιπλοκές των ενθεμάτων σιλικόνης είναι σημαντικό να τεθούν υπόψιν των ασθενών καθώς αν τα γνωρίζουν εκ των προτέρων δεν θα αιφνιδιαστούν στη σπάνια περίπτωση που παρουσιάσουν μία από αυτές τις επιπλοκές. Επίσης θα είναι ενημερωμένοι και θα μπορούν να αναγνωρίσουν τα συμπτώματα. Ετσι ακόμη και στη σπανιότατη περίπτωση εμφάνισης του μεγαλοκυτταρικού λεμφώματος, αν αυτό διαγνωστεί στα αρχικά στάδια τότε είναι πλήρως ιάσιμο.