Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη
Του Ανδρέα Ριζούλη, Ενδοκρινολόγου,
Συνεργάτη ΙΑΣΩ Θεσσαλίας
Παγκόσμια Ημέρα Σακχαρώδη Διαβήτη 2022 – Ενημέρωση & Εκπαίδευση
Η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Νοεμβρίου. Ο εορτασμός συνδιοργανώνεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη.
Η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη θεσπίστηκε στις 14 Νοεμβρίου ως ημέρα γενεθλίων του Frederick Banting, ο οποίος μαζί με τον Charles Best συνέλαβαν πρώτοι την ιδέα που οδήγησε στην ανακάλυψη της ινσουλίνης στις 14 Νοεμβρίου του 1921. Η ημέρα αναγνωρίζει όλους τους ανθρώπους που ζουν με διαβήτη, δημιουργώντας μια αυξανόμενη ευαισθητοποίηση σχετικά με τους κινδύνους και τη διαχείριση της πάθησης. Η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη ξεκίνησε το 1991 ως απάντηση στην ανησυχία για τη ραγδαία αύξηση της συχνότητας εμφάνισης του διαβήτη διεθνώς. Ως εκ τούτου, η ημέρα αυτή αποτελεί πρωτίστως μια παγκόσμια εκστρατεία ευαισθητοποίησης για τον διαβήτη.
Η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη είναι η μεγαλύτερη παγκοσμίως εκστρατεία ευαισθητοποίησης για τον διαβήτη, η οποία απευθύνεται σε ένα παγκόσμιο ακροατήριο άνω του 1 δισεκατομμυρίου ανθρώπων σε περισσότερες από 160 χώρες. Η εκστρατεία εφιστά την προσοχή σε θέματα υψίστης σημασίας για τον κόσμο του διαβήτη και διατηρεί τον διαβήτη σταθερά στο επίκεντρο του δημόσιου και πολιτικού ενδιαφέροντος.
Η εκστρατεία για την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη έχει ως στόχο να είναι :
Η πλατφόρμα για την προώθηση των προσπαθειών υπεράσπισης του IDF καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Η παγκόσμια κινητήρια δύναμη για την προώθηση της σημασίας της ανάληψης συντονισμένων δράσεων για την αντιμετώπιση του διαβήτη ως κρίσιμου παγκόσμιου προβλήματος υγείας
Η εκστρατεία αντιπροσωπεύεται από ένα λογότυπο με μπλε κύκλο που υιοθετήθηκε το 2007 μετά την έγκριση του ψηφίσματος του ΟΗΕ για τον διαβήτη. Ο μπλε κύκλος είναι το παγκόσμιο σύμβολο για την ευαισθητοποίηση σε θέματα διαβήτη. Σηματοδοτεί την ενότητα της παγκόσμιας κοινότητας του διαβήτη για την αντιμετώπιση της επιδημίας του διαβήτη.
Κάθε χρόνο, η εκστρατεία για την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη επικεντρώνεται σε ένα ειδικό θέμα που διαρκεί για ένα ή περισσότερα χρόνια. Το θέμα για την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη 2021-23 είναι η πρόσβαση και η εκπαίδευση στη φροντίδα του διαβήτη.
Εκπαίδευση στον σακχαρώδη διαβήτη
Η εκπαίδευση σε θέματα διαβήτη αποτελεί ουσιαστικό μέρος της καλής ρύθμισης του σακχάρου στο αίμα και της αποφυγής μακροπρόθεσμων επιπλοκών της υγειονομικής περίθαλψης. Για κάθε άτομο, υπάρχει ένας τεράστιος όγκος πληροφοριών που αφορούν την πάθηση και είναι απαραίτητες για την επιτυχή διαχείριση του διαβήτη.
Τα άτομα με διαβήτη πρέπει να γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν αν κάτι πάει λάθος, πώς να προσαρμόσουν τη διατροφή, την άσκηση, τον τρόπο ζωής, τη φαρμακευτική αγωγή ή την ινσουλίνη τους.
Σήμερα υπάρχει μια σειρά από προγράμματα εκπαίδευσης για τον διαβήτη.
Οι ειδικοί στη φροντίδα και την εκπαίδευση για το διαβήτη βοηθούν τα άτομα με διαβήτη:
Να μάθουν βασικές πληροφορίες για τον διαβήτη και τη διαχείρισή του
Να κατανοήσουν πώς να χρησιμοποιούν συσκευές διαβήτη, όπως μετρητές σακχάρου στο αίμα, στυλό ινσουλίνης, αντλίες ινσουλίνης και συσκευές συνεχούς παρακολούθησης γλυκόζης
Να υιοθετήσουν υγιεινές διατροφικές συνήθειες μέσω της διατροφικής εκπαίδευσης, συμπεριλαμβανομένου του σχεδιασμού γευμάτων, των στρατηγικών απώλειας βάρους και άλλων συμβουλών διατροφής ειδικά για την ασθένεια
Να αναπτύσσουν στρατηγικές επίλυσης προβλημάτων και δεξιοτήτων για την αυτοδιαχείριση του διαβήτη
Να παρακολουθούν τη γλυκόζη του αίματος και να μαθαίνουν τους τρόπους ερμηνείας και κατάλληλης αντίδρασης στα αποτελέσματα.
Να κατανοήσουν πώς λειτουργούν τα φάρμακά τους, συμπεριλαμβανομένης της δράσης τους, των παρενεργειών, της αποτελεσματικότητας, της τοξικότητας, της συνταγογραφούμενης δοσολογίας και πολλά άλλα.
Να αναπτύσσουν δεξιότητες για τον χειρισμό των υπογλυκαιμιών και άλλων στρεσογόνων καταστάσεων
Στο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας υπάρχει ένα οργανωμένο τμήμα για τη διαχείριση και τον έλεγχο ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη. Η συνεργασία των ενδοκρινολόγων με τους παθολόγους, τους αγγειοχειρουργούς, τους ορθοπαιδικούς και τους διατροφολόγους του ΙΑΣΩ Θεσσαλίας δημιουργεί τις κατάλληλες προϋποθέσεις ώστε σε μια επίσκεψη να γίνεται μια συντονισμένη προσπάθεια ελέγχου όχι μόνο του σακχάρου αλλά κυρίως των πιθανών επιπλοκών της νόσου.