“Ευφυές” πρωινό γεύμα!
Γράφει η Ελένη Καλαμάτα, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Το πρωινό γεύμα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα γεύματα της ημέρας!
Λόγω παρατεταμένης νηστείας από τον βραδινό ύπνο, το πρωινό μας οφείλει να μας παρέχει την απαραίτητη θρέψη! Ωστόσο, υπάρχουν συγκεκριμένα τρόφιμα που συνδυαστικά μπορούν να «ακονίσουν» τον εγκέφαλο μας, κάνοντας μας πιο συγκεντρωμένους κατά τη διάρκεια της ημέρας!
Ας δούμε μερικά παραδείγματα «ευφυών» πρωινών που αποτελούν ένα extra boost για την δυναμικότητα του μυαλού μας
1) Ψωμί ολικής : Είναι ένα από τα τρόφιμα μέσω του οποίου ο εγκέφαλος μας λαμβάνει την γλυκόζη ώστε να λειτουργήσει σωστά! Συνδυάστε το με μια καλή πηγή λίπους (πχ φυτική μαργαρίνη με μέλι ή ταχίνι). Τα καλά ω-3 λιπαρά που περιέχει το ταχίνι και η μαργαρίνη ενισχύουν την μνήμη και την συγκέντρωση!
2) Αβγό (!!) : Βάλτε τα αβγά στο πρωινό σας! Είναι πλούσια σε χολίνη, μια βιταμίνη που ανήκει στις βιταμίνες του συμπλέγματος Β και βοηθάει τρομερά στην λειτουργία του εγκεφάλου και της μνήμης! Και ΟΧΙ τα αβγά ΔΕΝ ανεβάζουν τη χοληστερόλη..
3) Γιαούρτι : Είναι πλούσιο σε βιταμίνη Β12! Ιδανικά συνδυάστε το με ξηρούς καρπούς (καλή πηγή ω-3 λιπαρών οξέων) και φρούτα! Η πρωτεΐνη του γιαουρτιού σε συνδυασμό με τους ξηρούς καρπούς και τα φρούτα (πλούσια σε φυτικές ίνες) αφομοιώνονται αργά, παρέχοντας σταθερή ενέργεια και περισσότερη συγκέντρωση
4) Φρέσκα φρούτα : Πολλές μελέτες δείχνουν πως η κατανάλωση φρέσκων φρούτων βελτιώνει την αντιοξειδωτική άμυνα του οργανισμού μας!! Ταυτόχρονα μειώνουν το οξειδωτικό stress και την φλεγμονή (παραγοντες που εμπλέκονται αρνητικά με ασθένειες σχετιζόμενες με την ηλικία) προστατεύοντας την υγεία του εγκεφάλου!