Top ad
Top ad
“Έμμεση Προστασία της Κοινότητας” και όχι “Ανοσία αγέλης” article cover image

“Έμμεση Προστασία της Κοινότητας” και όχι “Ανοσία αγέλης”

30|03|2020

| Άρθρο του Κωνσταντίνου Καρύδη, Παιδιάτρου – Λοιμωξιολόγου

Τις τελευταίες μέρες, με την ευκαιρία της εξάπλωσης του κορωνοϊού (:αυτή είναι η ορθή γραφή του ονόματος του ιού, κατά τον Καθηγητή Γ. Μπαμπινιώτη) άκουσα από σοβαρούς επιστήμονες, δημοσιογράφους και πολιτικούς να χρησιμοποιούν τον όρο «ανοσία αγέλης». Σκοπός μου σήμερα δεν είναι να προσθέσω ακόμη μια παρουσία λοιμωξιολόγου στα ΜΜΕ για ιατρικό λόγο, αλλά να κάνω μια απλή παρέμβαση, γλωσσικού/εννοιολογικού τύπου, ώστε να σταματήσει να χρησιμοποιείται σήμερα από όλους ο ατυχής όρος «ανοσία αγέλης».

Η πρώτη δημοσιευμένη χρήση του όρου ανοσία αγέλης (αγγλιστί: herd immunity) ήταν σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε το 1923 από τους Topley και Wilson με τίτλο: «Η εξάπλωση της βακτηριακής λοίμωξης: το πρόβλημα της ανοσίας αγέλης». Το άρθρο περιέγραφε μια σειρά κλασσικών μελετών σε επιδημίες διαφόρων λοιμώξεων σε στενά παρακολουθούμενους πληθυσμούς ποντικών. Οι συγγραφείς, τότε, εισήγαγαν τον όρο με το εξής σκεπτικό: «Η εξέταση των αποτελεσμάτων που ελήφθησαν τα τελευταία πέντε χρόνια … μας οδήγησε στο σημείο  να πιστέψουμε ότι το ζήτημα της ανοσίας της αγέλης (των ποντικών),πρέπει να μελετηθεί ως ξεχωριστό πρόβλημα, στενά συνδεδεμένο, αλλά με πολλούς τρόπους διαφοροποιημένο από το πρόβλημα της ανοσίας ενός μεμονωμένου ξενιστή».

Ένας άλλος ερευνητής, ο Greenwood, χρησιμοποίησε αργότερα τον όρο «ανοσία αγέλης» σε εγχειρίδιο του 1935 με τίτλο «Επιδημίες και Αρρώστιες των πληθυσμών». Πολύ αργότερα, μολονότι δεν διαφοροποιήθηκε ρητώς η άμεση από την έμμεση ανοσία που προέρχεται από εμβόλια, οι μεταγενέστεροι συγγραφείς επανελάμβαναν τη φράση και την χρησιμοποιούσαν για να περιγράψουν την έμμεση προστασία που παρέχεται σε όχι άνοσα πρόσωπα λόγω της παρουσίας και εγγύτητας με τα ανοσοποιημένα άτομα.

Είναι γνωστό, εδώ και πολλά χρόνια, ότι ατομική ανοσία μπορεί να αποκτηθεί μετά την ανάρρωση από μια λοίμωξη ή μέσω εμβολιασμού. Το φαινόμενο της ανοσίας αγέλης δεν λειτουργεί σε όλες τις λοιμώξεις, αλλά  μόνο σε εκείνες που είναι μεταδοτικές, από το ένα άτομο στο άλλο. Ο τέτανος, για παράδειγμα, είναι μολυσματικός, αλλά όχι μεταδοτικός, οπότε δεν υφίσταται ανοσία αγέλης. Δηλαδή μπορεί να είναι όλοι τριγύρω μου εμβολιασμένοι έναντι του Πνευμονιόκοκκου, επειδή έχουν παραχθεί αντισώματα και κύτταρα ανοσιακής μνήμης στον οργανισμό τους (λέγονται άνοσα αυτά τα άτομα, δηλ. μη ευπαθή στις αρρώστιες που μπορεί να προκαλέσει αυτό το μικρόβιο), με αποτέλεσμα τη διακοπή της μετάδοσης ή με άλλα λόγια σταματημό της αρρώστιας κι εγώ να παραμένω υγιής-προστατευμένος στην περίπτωση δεν έχω εμβολιασθεί. Στην περίπτωση, όμως, του τετάνου είναι απαραίτητο το ίδιο το άτομο να διαθέτει τα δικά του αντισώματα μετά από αντιτετανικό εμβόλιο που έλαβε. Διάφορες μελέτες, ειδικά μετά την κυκλοφορία των πολλών εμβολίων της τελευταίας  χρυσής 30ετίας, αλλά και μετά από τις επιδημίες που τάραξαν τον πλανήτη, κατέδειξαν την τεράστια σημασία που έχει το ονομαζόμενο φαινόμενο της «ανοσίας αγέλης». Έχει πρακτική σημασία να ξέρουμε ότι ανάλογα με τη μετάδοση μιας λοίμωξης (π.χ. μετάδοση ιλαράς από ένα άτομο σε 12-18 άτομα, διφθερίτιδας σε 6-7, κοκκύτη σε 5-17, γρίπης σε 1,4-4, ερυθράς σε 6-7) είναι διαφορετικό το ελάχιστο % ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού, που για τα προαναφερθέντα λοιμώδη νοσήματα είναι 92-94%, 83-85%, 80-94%, 30-75%, 83-85% αντίστοιχα.

Δυστυχώς, όσοι χρησιμοποίησαν τον όρο «ανοσία αγέλης» για πολλά χρόνια και όσοι τον χρησιμοποιούν,  ακόμη σήμερα, λησμόνησαν (sic) τον άνθρωπο, αδυνατώντας να «ξεφύγουν» από τα ποντίκια! Υπάρχουν 2 σημαντικές συνιστώσες, που επιβάλουν να σταματήσει η κυκλοφορία αυτού του ατυχούς όρου :1/. O άνθρωπος, όταν σχηματίζει ομάδες, δεν είναι κοπάδι ή αγέλη και 2/. Οι μη εμβολιασμένοι ή  οι μη ασθενήσαντες  από μια συγκεκριμένη νόσο στην Κοινότητα (π.χ. την COVID-19) προφανώς δεν έχουν ανοσία, αλλά είναι προστατευμένοι έμμεσα χάριν στους εμβολιασμένους ή στους ασθενήσαντες,  που έχουν ανυψώσει ασπίδες προστασίας γύρω τους.

Ας ξεχάσουμε όλες και όλοι την ανοσία αγέλης που διδαχθήκαμε στα φοιτητικά μας χρόνια κι ας μάθουμε να χρησιμοποιούμε τους όρους:

Έμμεση Προστασία της Κοινότητας ή Συλλογική Προστασία που έχουν από καιρό καθιερωθεί (:Indirect Protection) στη σοβαρή επιστημονική βιβλιογραφία και στις ομιλίες κορυφαίων καταξιωμένων ομιλητών στα διεθνή ιατρικά συνέδρια της τελευταίας 15ετίας.

Και κάτι ακόμη να ξεκαθαρίσουμε με την ευκαιρία: Ο νέος κορωνοϊός του 2019 ονομάζεται τώρα SARS-CoV-2, ενώ η ασθένεια που προκαλεί ονομάζεται COVID-19.

Σχόλιο από την Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία: ο όρος «Ανοσία αγέλης» έχει αντικατασταθεί από 10ετία με τον όρο «επίκτητη ανοσία».

ΠΗΓΗ

Share

Σχόλια

Εγγραφή
Ειδοποίησέ με για
guest
0 Σχόλια
Παλαιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια γραμμής
Δες όλα τα σχόλια
Side ad
Side ad
Side ad
Side ad

ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ|ΔΕΣ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΕΔΩ

Title ad
Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια: Μία νόσος, διαφορετικοί φαινότυποι cover image

Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια: Μία νόσος, διαφορετικοί φαινότυποι

Τα επίσημα επιδημιολογικά δεδομένα που προέρχονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ( WHO) είναι πραγματικά ανησυχητικά: η ΧΑΠ (από τα αρχικά τον…

διάβασε περισσότερα
Αναπτυξιακή φροντίδα στη ΜΕΝΝ cover image

Αναπτυξιακή φροντίδα στη ΜΕΝΝ

Η αναπτυξιακή φροντίδα είναι μια προσέγγιση για εξατομίκευση της φροντίδας των νεογνών, για βελτιστοποίηση της νευρολογικής ανάπτυξης και μείωση των μακροπρόθεσμων γνωστικών…

διάβασε περισσότερα
Καρδιακή Ανεπάρκεια – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε cover image

Καρδιακή Ανεπάρκεια – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι ένα σοβαρό ιατρικό σύνδρομο, αλλά η κατανόηση του τι σημαίνει και πώς να τη διαχειριστείτε μπορεί να σας…

διάβασε περισσότερα
Αλεξία Χατζηπαρασίδου: Ο άνδρας, η γονιμότητά του και 5 άβολες αλήθειες cover image

Αλεξία Χατζηπαρασίδου: Ο άνδρας, η γονιμότητά του και 5 άβολες αλήθειες

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Άνδρα και το Movember, η κα Αλεξία Χατζηπαρασίδου, MSc. PMI-RMP, Σύμβουλος Κλινικής Εμβρυολογίας, Διευθύντρια Embryolab Academy,…

διάβασε περισσότερα
Λωτός: Η τροφή που έτρωγαν οι θεοί cover image

Λωτός: Η τροφή που έτρωγαν οι θεοί

Σοφία Μπάμπου | Διαιτολόγος-Διατροφολόγος   Ο λωτός δεν είναι απλά ένα νόστιμο φρούτο αλλά μια τροφή με ιδιαίτερη θέση στην ανθρώπινη ιστορία,…

διάβασε περισσότερα
Διατροφή στην εμμηνόπαυση: Όσα πρέπει να γνωρίζετε cover image

Διατροφή στην εμμηνόπαυση: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Καθώς το προσδόκιμο ζωής αυξάνει, ο αριθμός των εμμηνοπαυσιακών γυναικών παγκοσμίως υπολογίζεται ότι θα φτάσει τα 1,2 δισεκατομμύρια έως το 2030. Παρ’ότι…

διάβασε περισσότερα
Βότανα κατάλληλα για παθήσεις του αναπνευστικού cover image

Βότανα κατάλληλα για παθήσεις του αναπνευστικού

Καθημερινά ερχόμαστε σε επαφή με ερεθιστικούς και επιβλαβείς μικροοργανισμούς όπως σκόνη, καυσαέριο, μούχλα, μύκητες και τοξίνες που απειλούν την υγεία των πνευμόνων…

διάβασε περισσότερα
Ρυζογκοφρέτες: πόσο υγιεινές είναι; cover image

Ρυζογκοφρέτες: πόσο υγιεινές είναι;

Γράφει η Φλώρα Γιατρά | Βιοχημικός Οι ρυζογκοφρέτες είναι ένα δημοφιλές σνακ που συχνά επιλέγεται από υπέρμαχους της υγιεινής διατροφής, ειδικά από…

διάβασε περισσότερα

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ / ΝΕΑ|ΔΕΣ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΕΔΩ

Title ad
Η Embryolab γιορτάζει 20 χρόνια και εξελίσσει την Κλινική Γονιμότητας της Επόμενης Γενιάς! cover image

Η Embryolab γιορτάζει 20 χρόνια και εξελίσσει την Κλινική Γονιμότητας της Επόμενης Γενιάς!

Η Embryolab γιορτάζει και εξελίσσει την Κλινική Γονιμότητας της Επόμενης Γενιάς! Γιορτάζουμε 20 χρόνια Embryolab με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον!​ ​Δύο…

διάβασε περισσότερα
Στην ημερίδα “Προωρότητα και μηχανισμοί υποστήριξης – μικρά βήματα μεγάλα επιτεύγματα” το Ιασώ Θεσσαλίας cover image

Στην ημερίδα “Προωρότητα και μηχανισμοί υποστήριξης – μικρά βήματα μεγάλα επιτεύγματα” το Ιασώ Θεσσαλίας

Με μεγάλη χαρά το ΙΑΣΩ Θεσσαλίας συμμετείχε στην ημερίδα «Προωρότητα-μικρά βήματα μεγάλα επιτεύγματα» που διοργάνωσε ο  Σύλλογος Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Πρόωρων…

διάβασε περισσότερα
Σημαντική εκδήλωση για τον προστάτη την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου cover image

Σημαντική εκδήλωση για τον προστάτη την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου

Συνέντευξη Τύπου παραχωρήθηκε σήμερα το πρωϊ στην αίθουσα της παιδικής βιβλιοθήκης του Χατζηγιάννειου Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Λαρισαίων με αφορμή την εκδήλωση…

διάβασε περισσότερα
Γεωργιάδης: Με ηλεκτρονικό βραχιολάκι θα παρακολουθούνται οι ασθενείς στα Τ.Ε.Π cover image

Γεωργιάδης: Με ηλεκτρονικό βραχιολάκι θα παρακολουθούνται οι ασθενείς στα Τ.Ε.Π

Ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή του iatropedia.gr, τόνισε πώς από το νέο έτος ετοιμάζει μια καινοτομία για τα…

διάβασε περισσότερα
3ο Σεμινάριο Μαιευτικής Αιμορραγίας cover image

3ο Σεμινάριο Μαιευτικής Αιμορραγίας

Το Workshop “Complex C Section” και το 3ο Σεμινάριο με θέμα: «Μαιευτική Αιμορραγία Διεισδυτικός Πλακούντας: Διαχείριση και Αντιμετώπιση Βήμα-Βήμα», θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 16 Νοεμβρίου και την Κυριακή…

διάβασε περισσότερα
Με βραβεύσεις η επίσημη έναρξη του 10ου Πανθεσσαλικού  Φαρμακευτικού Συνεδρίου cover image

Με βραβεύσεις η επίσημη έναρξη του 10ου Πανθεσσαλικού Φαρμακευτικού Συνεδρίου

Άρχισε χθες το πρωί 9 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθεί σήμερα το απόγευμα στο ξενοδοχείο Divani στη Λάρισα, το 10ο Πανθεσσαλικό Φαρμακευτικό Συνέδριο…

διάβασε περισσότερα
100 ΧΡΟΝΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΕΓΚΕΦΑΛΟΓΡΑΦΙΑ: ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ cover image

100 ΧΡΟΝΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΕΓΚΕΦΑΛΟΓΡΑΦΙΑ: ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ

Ο Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος κατά της Επιληψίας (Π.Ε.Σ.Ε.), διοργανώνει το Σάββατο, 29 Μαρτίου 2025 στο Ξενοδοχείο Golden Age στην Αθήνα, ημερίδα με…

διάβασε περισσότερα
11ο Ψυχοφαρμακολογικό Συνέδριο της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας cover image

11ο Ψυχοφαρμακολογικό Συνέδριο της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας

H Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία, διοργανώνει το 11ο Ψυχοφαρμακολογικό Συνέδριο, στις 13-15 Δεκεμβρίου 2024, στο Ξενοδοχείο Crowne Plaza στην Αθήνα. περισσότερα…

διάβασε περισσότερα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ|ΔΕΣ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΕΔΩ

Title ad
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΠΟΥΤΣΙΚΟΣ | ΟΓΚΟΠΛΑΣΤΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΥ – ΜΑΣΤΟΛΟΓΟΣ cover image

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΠΟΥΤΣΙΚΟΣ | ΟΓΚΟΠΛΑΣΤΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΥ – ΜΑΣΤΟΛΟΓΟΣ

Ο Γεώργιος Μπούτσικος είναι Ογκοπλαστικός Χειρουργός Μαστού – Μαστολόγος, Διευθυντής Τμήματος Χειρουργικής Μαστού Ιασώ Θεσσαλίας, με έδρα τη Λάρισα και έχει το…

διάβασε περισσότερα
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ | ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ cover image

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ | ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

Ο κ. Ιωάννης Παπαγιαννόπουλος, είναι Χειρουργός με έδρα τη Θεσσαλονίκη και έχει το ιδιωτικό του ιατρείο στην οδό Μητροπόλεως αρ. 46. Τηλ.:…

διάβασε περισσότερα
ΖΑΜΠΕΛΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ | ΡΕΥΜΑΤΟΛΟΓΟΣ cover image

ΖΑΜΠΕΛΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ | ΡΕΥΜΑΤΟΛΟΓΟΣ

Η κα Ευαγγελία Ζαμπέλη είναι Ρευματολόγος με έδρα την Αθήνα και έχει το ιδιωτικό της ιατρείο στη Λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας 102Α. Τηλ.:…

διάβασε περισσότερα
ΤΣΙΑΜΠΑΛΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ | ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ cover image

ΤΣΙΑΜΠΑΛΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ | ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ

Ο Αθανάσιος Τσιαμπαλής είναι Καρδιολόγος με έδρα τα Τρίκαλα και το ιδιωτικό του ιατρείο είναι στην οδό Κολοκοτρώνη 18. Τηλ. 2431076444  &…

διάβασε περισσότερα
HAIR FORCE cover image

HAIR FORCE

τριχόπτωση, hair force, frezyderm

διάβασε περισσότερα
Moisturizing - κρέμες προσώπου cover image

Moisturizing - κρέμες προσώπου

#moisturizing, #ενυδάτωση, #δέρμα, #frezyderm

διάβασε περισσότερα
Seaweed Hydrogel Care Patch cover image

Seaweed Hydrogel Care Patch

#επιδερμίδα, #πρόσωπο, #frezyderm, #Seaweed Hydrogel Care Patch

διάβασε περισσότερα
CRILEN - Η αντικουνουπική προστασία από τη Frezyderm cover image

CRILEN - Η αντικουνουπική προστασία από τη Frezyderm

#frezyderm, #crilen, #αντικουνουπικό

διάβασε περισσότερα
Side ad
Side ad
Side ad
Side ad