Καθαρισμός αέρα στη σχολική τάξη – Τι έδειξε πείραμα στη Θεσσαλονίκη
Η ποιότητα του αέρα που εισπνέουν μαθητές και εκπαιδευτικοί μέσα στην σχολική αίθουσα είναι ένα ζήτημα που αναδείχτηκε ιδιαίτερα στην περίοδο της πανδημίας. Μεγάλες διεθνείς μελέτες, όπως μια πρόσφατη στην Ιταλία, έχουν καταδείξει πως η χρήση τεχνολογιών μηχανικής ανανέωσης του αέρα μπορεί να μειώσει ως και κατά 82,5% τον κίνδυνο μετάδοσης του κορωνοϊού.
Στο Πειραματικό Σχολείο του ΑΠΘ, στη Θεσσαλονίκη, μαθητές και εκπαιδευτικοί συνεργάστηκαν για την εγκατάσταση ενός προηγμένου πειραματικού συστήματος βελτίωσης της ποιότητας του αέρα στις σχολικές αίθουσες, βασισμένο στις ανοιχτές τεχνολογίες. Σχεδίασαν κατέγραψαν και παρακολούθησαν τις μετρήσεις πάνω σε τρία διαφορετικά σενάρια και παρουσίασαν την πρότασή τους στο 14ο Υβριδικό Συνέδριο Πληροφορικής (φωτογραφία πάνω), που άρχισε χθες στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ στη Θεσσαλονίκη.
Το σύστημα
Το project με τίτλο “Άλλος αέρας στις σχολικές τάξεις με ανοιχτές τεχνολογίες”, ξεκίνησε κατά την περσινή σχολική χρονιά από ομάδα μαθητών της Γ’ Γυμνασίου και φέτος τη σκυτάλη παρέλαβαν οι διάδοχοί τους για να το εξελίξουν περαιτέρω, με την οικονομική ενίσχυση του ΝΟΗΣΙΣ και του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών στην Εκπαίδευση.
Το σύστημα καταγραφής και παρακολούθησης δεδομένων που εγκαταστάθηκε στο Σχολείο, αποτελείται από έναν εξαεριστήρα ενσωματωμένο τζάμι ανακλινόμενου παραθύρου, για την μηχανική υποστήριξη της αλλαγής του αέρα της αίθουσας, έναν μετρητή αιωρούμενων σωματιδίων κι έναν μετρητή υγρασίας, θερμοκρασίας και ατμοσφαιρικής πίεσης. Επίσης, περιλαμβάνει έναν μετρητή έντασης ήχου για τη μέτρηση του θορύβου που παράγει ο εξαεριστήρας και τέλος ένα σύστημα ελέγχου για την αυτόματη εκκίνηση του εξαεριστήρα. Τον εξοπλισμό ελέγχουν και συντονίζουν δύο μικροϋπολογιστές Raspberry Pi Zero W και Raspberry pi4.
Σκοπός του συστήματος είναι η συστηματική παρακολούθηση της ποιότητας του αέρα στις σχολικές αίθουσες και η βελτίωσή της, με αφορμή την πανδημία COVID-19 και την ανάγκη μείωσης του κινδύνου διασποράς.
Η διάταξη ανανεώνει και καθαρίζει τον αέρα της τάξης τρεις ως έξι φορές την ημέρα, έχει πολύ χαμηλή κατανάλωση ενέργειας, λειτουργεί με διαδεδομένες συσκευές, ανοιχτής αρχιτεκτονικής, χαμηλού κόστους αγοράς και συντήρησης, απλές στην εγκατάσταση και στη χρήση. Είναι άμεσα εφαρμόσιμη, με τα δεδομένα (τιμές σωματιδίων, θερμοκρασίας, υγρασίας, ατμοσφαιρικής πίεσης) να είναι ανοιχτά στο cloud, προσβάσιμα σε όλους. Στο cloud μπορεί επίσης να δει κάποιος την γεωγραφική θέση του συστήματος, ανάμεσα σε ένα ευρύ δίκτυο μετρητών διάσπαρτο στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες.
περισσότερα…iatronet.gr