4 Φεβρουαρίου : Παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου!!
Γράφει η Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Ελένη Καλαμάτα.
Η συχνότητα εμφάνισης της νόσου συνεχώς αυξάνεται και υπολογίζεται πως έως το 2030 θα καταγράφονται πάνω 23,6 εκατ. κρούσματα καταστώντας τον καρκίνο μία σύγχρονη μάστιγα της εποχής!
ΩΣΤΟΣΟ
το 50% των καρκίνων μπορεί να προληφθεί, το κάπνισμα, η κακή διατροφή & η παχυσαρκία ευθύνονται για τα 2/3 όλων των καρκίνων
Οι Διεθνείς Δαιτροφικές Συστάσεις Πρόληψης του Καρκίνου ορίζουν :
1) Να παραμένουμε όσο το δυνατόν πιο αδύνατοι (χωρίς να είμαστε ελλειποβαρείς)
Το 20% όλων των καρκίνων σχετίζονται με την παχυσαρκία, ενώ η μείωση του ΔΜΣ κατά 1% = απώλεια βάρους 1 kg μειώνει την αύξηση του αριθμός των καρκίνων κατά 100.000 κρούσματα!!!!
2) Να είμαστε δραστήριοι καθημερινά
Στόχος 60’ μέτριας άσκησης ή 30’ έντονης άσκησης ημερησίως
3) Περιορισμός κατανάλωσης γευμάτων τύπου fast food, τροφίμων με προσθήκη ζάχαρης & αποφυγή αναψυκτικών
4) Κατανάλωση κυρίως φαγητών φυτικής προέλευσης
Κατανάλωση τουλ 5 μερίδων μή αμυλούχων λαχανικών και φρούτων ημερησίως
5) Περιορισμός κατανάλωσης κόκκινου κρέατος και ελάχιστο έως καθόλου επεξεργασμένο κρέας
ιδανικά λιγότερο από 500 γρ κόκκινο κρέας εβδομαδιαίως
6) Περιορισμός κατανάλωσης αλκοόλ
έως 2 ποτά (~ 15 γρ αιθανόλης) οι άνδρες και έως 1 οι γυναίκες ημερησίως
7) Περιορισμός αλατιού
έως 2,4 γρ νατρίου ημερησίως
Υιοθετείστε κυρίως το μεσογειακό πρότυπο διατροφής
«Η τροφή σου να είναι το φάρμακο σου και το φάρμακο σου να είναι η τροφή σου..