10 + 1 Μύθοι & Αλήθειες για την Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή
Στον χώρο που το όνειρο της μητρότητας και της πατρότητας παίρνει σάρκα και οστά, η Αλεξία Χατζηπαρασίδου, MSc, PMI-RMP, Σύμβουλος Κλινικής Εμβρυολογίας, Ειδικός Διαχείρισης Ρίσκου, Διευθύντρια Embryolab Academy, Συνιδρύτρια Embryolab, καταρρίπτει τους μύθους κι επιβεβαιώνει τις αλήθειες για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.
Η βασικότερη, όμως, παραδοχή είναι ότι κι αυτό, όπως και κάθε όνειρο, απαιτεί σωστή προετοιμασία για να μην παραμένει προσδοκία, αλλά να μεταμορφώνεται σε μια συγκλονιστική πραγματικότητα.
Η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι υπόθεση γυναικεία.
H Αλεξία Χατζηπαρασίδου, MSc, PMI-RMP, Σύμβουλος Κλινικής Εμβρυολογίας, Ειδικός Διαχείρισης Ρίσκου, Διευθύντρια Embryolab Academy, Συνιδρύτρια Embryolab, καταρρίπτει μύθους και επιβεβαιώνει αλήθειες γύρω από το θέμα..
Μύθος: Η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή αφορά όλους τους ανθρώπους, που δυσκολεύονται να αποκτήσουν παιδί και το επιθυμούν πολύ. Δεν αφορά, όμως, όσους δεν ενδιαφέρονται να γίνουν γονείς.
Δυο-τρεις άκαρπες προσπάθειες μας οδηγούν στην αναζήτηση βοήθειας.
Μύθος: Το να προσπαθώ έναν μήνα και να μην τα καταφέρνω είναι εντελώς συμβατό με τη φύση. Ο άνθρωπος είναι ένα υπογόνιμο είδος. Αυτό που συνιστούμε είναι ένα ζευγάρι κάτω των 35 να αφήνει τουλάχιστον 12 μήνες προσπαθειών και μικρών «αποτυχιών». Για το ζευγάρι, άνω των 35, προτείνουμε να συμβουλευτεί κάποιον ειδικό μετά από ένα 6μηνο προσπαθειών.
Καταφεύγουμε σε κέντρο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής μόνο όταν η γυναίκα αντιμετωπίζει πρόβλημα υπογονιμότητας.
Μύθος: Οι γυναίκες είμαστε πιο εξοικειωμένες με την εξέταση στον γυναικολόγο. Αυτό δεν ισχύει για τους άντρες, που έχουν μεγαλώσει με άλλα στερεότυπα και νιώθουν άβολα με την έκθεση σε έναν ουρολόγο, προκειμένου να ελέγξει τη γονιμότητά τους. Οπότε, ναι, συνήθως με αφορμή τη γυναίκα φτάνουν τα ζευγάρια εδώ. Όμως, η εμπειρία λέει ότι τουλάχιστον στο 50% των ζευγαριών με καθυστέρηση σύλληψης, εμπλέκεται ανδρικός παράγοντας.
Υπάρχουν όρια ηλικίας για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.
Αλήθεια: Νομικά υπάρχουν. Στην περίπτωση της γυναίκας, -ίσως είμαστε από τις λίγες χώρες παγκοσμίως- επιτρέπεται η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή έως τα 50 έτη και υπό ειδικές προϋποθέσεις που προβλέπει ο νόμος, μέχρι τα 53 έτη +12 μήνες. Στον άνδρα δεν έχει τεθεί κάποιο όριο.
Είναι αδύνατη η θεραπεία στα στάδια της προ-εμμηνόπαυσης ή της εμμηνόπαυσης.
Μύθος: Προ-εμμηνοπαυσιακά, σε νεαρές γυναίκες, υπάρχει ελπίδα, γιατί ανάμεσα στους άστατους κύκλους, μπορεί να υπάρξει κι ένας καλός. Αυτό γίνεται λιγότερο πιθανό σε μεγαλύτερες ηλικίες. Στην εμμηνόπαυση, δεν υπάρχει εύκολος τρόπος να επανεργοποίησουμε μια ωοθήκη. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η γυναίκα μπορεί να κυοφορήσει, αλλά μόνο αν έχει φροντίσει να καταψύξει ωάρια ή να μπει σε διαδικασία δωρεάς ωαρίων.
Η διαδικασία είναι επικίνδυνη για τον οργανισμό.
Μύθος: Δεν είναι! Σήμερα με τα φάρμακα νέας γενιά της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, έχουν διαμορφωθεί πρωτόκολλα και θεραπείες που παρέχουν υψηλά επίπεδα ασφάλειας χωρίς να απαιτούν υψηλή δοσολογία. Κάθε γυναίκα, όμως, που έχει απορίες, καλό είναι να απευθύνεται στον γιατρό της και να εξετάζεται κατά περίπτωση.
Η θεραπεία επηρεάζει την ψυχολογία κάθε γυναίκας.
Αλήθεια: Φυσικά. Αλλά και η υπογονιμότητα επηρεάζει την ψυχολογία. Στη διάρκεια της θεραπείας εξωσωματικής χρειάζεται προσπάθεια, ειλικρινής προσέγγιση, σωστή και τεκμηριωμένη ενημέρωση από το γιατρό μου και τους ειδικούς, πιστή εφαρμογή των οδηγιών και ανοιχτή επικοινωνία με το σύντροφο ή τους οικείους μου.
Η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή είναι χρονοβόρα.
Μύθος: Είναι μια απλή διαδικασία απαιτεί που απαιτεί 10 – 12 ημέρες, ξεκινώντας από την 2-3η μέρα του κύκλου της γυναίκας. Ακολουθούν τα στάδια της ωοληψίας και της εμβρυομεταφοράς που ολοκληρώνεται λίγες μέρες αργότερα. Στο ενδεχόμενο που χρειαστεί να επαναληφθεί η θεραπεία, συστήνουμε αυτό να γίνει 2-3 μήνες μετά.
Οι θεραπείες είναι εξαιρετικά κοστοβόρες.
Μύθος: Δε θεωρώ ότι είναι στην Ελλάδα. Σε άλλες χώρες οι ίδιες θεραπείες στοιχίζουν 2 και 3 φορές περισσότερο. Ας πούμε για τη Συντήρηση Γονιμότητας (το πάγωμα ωαρίων δηλαδή) που αφορά νέες γυναίκες, εμείς, σαν Μονάδα παρέχουμε ένα ειδικό πακέτο, ώστε και η μόνη γυναίκα να μπορεί να ολοκληρώσει τη διαδικασία. Επιπλέον, εξαρτάται και από το είδος της θεραπείας που θα χρειαστεί ο καθένας. Η εξωσωματική γονιμοποίηση σήμερα υποστηρίζεται από πολύ υψηλή τεχνολογία και υλικά νέας γενιάς που ίσως κάνουν το κόστος μια θεραπείας πιο υψηλό.
Τα αποτελέσματα είναι εξασφαλισμένα.
Μύθος: Η γονιμότητα είναι πολυπαραγοντική. Οι νέες γυναίκες έχουν συνήθως καλύτερη προοπτική. Μέχρι τα 35, η πρόγνωση φτάνει έως το 60-65% πιθανότητα εγκυμοσύνης. Μέχρι τα 38-39 πέφτει στο 45-50% και μετά από τα 40 οι πιθανότητες διαμορφώνονται ανάλογα με τα δεδομένα και το ιστορικό της γυναίκας ενώ μετά τα 45, η αναμενόμενη πρόγνωση με ομόλογα ωάρια είναι περίπου 5%.
Η επιστήμη έχει εξελιχθεί θεαματικά στον τομέα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.
Αλήθεια: Οι κύριοι άξονες που έχουν αλλάξει την εξωσωματική και την αποτελεσματικότητά της είναι: Η κρυοβιολογία χάρη στην οποία μπορούμε να συντηρούμε πολύ πιο αποτελεσματικά ωάρια και έμβρυα. Ο προεμφυτευτικός γενετικός έλεγχος που μας επιτρέπει να ελέγχουμε τα έμβρυα πριν την εμφύτευσή τους και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για υγιέστερες εγκυμοσύνες Ενώ τα τελευταία χρόνια, έχουμε υποδεχθεί τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης η οποία έχει περαιτέρω εξελίξει τις δυνατότητες επιλογής εμβρύων.