Top ad
Top ad
10 χρόνια ΙΑΣΩ Θεσσαλίας – 10 χρόνια Ωτοακουστικές εκπομπές article cover image

10 χρόνια ΙΑΣΩ Θεσσαλίας – 10 χρόνια Ωτοακουστικές εκπομπές

06|03|2020

Γράγει η  Ζαφειρία Κοτζαμάνογλου

Χειρουργός ΩΡΛ
Συνεργάτης ΙΑΣΩ Θεσσαλίας

 

Από τον Σεπτέμβριο του 2010 στην Μαιευτική κλινική και στην ΜΕΝΝ του ΙΑΣΩ Θεσσαλίας, εφαρμόζεται το πρόγραμμα προληπτικού μαζικού ελέγχου (screening) ακοής των νεογνών. Στόχος του είναι η έγκαιρη διάγνωση της συγγενούς βαρηκοΐας, δηλαδή της βαρηκοΐας που υπάρχει από τη στιγμή της γέννησης. Η εξέταση είναι προαιρετική, πραγματοποιείται στα νεογνά κατόπιν γραπτής συναίνεσης των γονέων, είναι γρήγορη, ανώδυνη και πραγματοποιείται συνήθως στο 3ο εικοσιτετράωρο ζωής του νεογνού με την καταγραφή των Παροδικά Προκλητών Ωτοακουστικών Εκπομπών (ΤΕΟΑΕ είναι η χρησιμοποιούμενη συντομογραφία, από τα αρχικά των αγγλικών λέξεων Τransient Εvoked Οtoacoustic Εmissions).

Η αξία της εξέτασης είναι μεγάλη, καθώς με αυτήν μπορεί να επιτευχθεί η διάγνωση της συγγενούς βαρηκοΐας ουσιαστικά μέσα στους πρώτους έξι μήνες ζωής, και φυσικά η έγκαιρη αντιμετώπισή της, γεγονός υψίστης σημασίας για την ομαλή ψυχοσωματική ανάπτυξη του βρέφους.

Το ακολουθούμενο πρωτόκολλο στο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας έχει ως εξής:

Σε όσα νεογνά το αποτέλεσμα της αρχικής εξέτασης είναι φυσιολογική καταγραφή των ΤΕΟΑΕ και στα δυο αυτιά (αυτό που κατά την ολοκλήρωση της εξέτασης εμφανίζεται ως PASS), η ακοή θεωρείται φυσιολογική και δεν χρειάζεται επανεξέταση, παρά μόνο εφόσον υπάρχει ιστορικό στην οικογένεια.

Σε όσα νεογνά, αντιθέτως, δεν καταγράφονται ΤΕΟΑΕ στο ένα ή και στα δυο αυτιά (αυτό που, αντιστοίχως, εμφανίζεται ως REFER), δεν αποδεικνύεται βαρηκοΐα, αλλά συστήνεται επανεξέταση μέσα στο πρώτο τρίμηνο ζωής, καθώς έχει παρατηρηθεί, ότι σε πολλά νεογνά τις πρώτες ημέρες μετά τον τοκετό συντρέχουν λόγοι καθαρά ανατομικοί, όπως πολύ στενός ΕΑΠ (έξω ακουστικός πόρος), απόφραξή του από σμήγμα και υπολείμματα αμνιακού υγρού, που ουσιαστικά εμποδίζουν την ομαλή διεξαγωγή της εξέτασης. Εφόσον στη δεύτερη εξέταση με ΤΕΟΑΕ γίνει καταγραφή (PASS), η ακοή του βρέφους θεωρείται φυσιολογική.

Σε όσα βρέφη δεν γίνεται καταγραφή ΤΕΟΑΕ ούτε στην επανεξέταση στο πρώτο τρίμηνο ζωής, προχωρούμε αμέσως στο επόμενο βήμα που είναι η εξέταση της ακοής με τα Αυτοματοποιημένα Ακουστικά Προκλητά Δυναμικά Εγκεφαλικού Στελέχους (AABR). Όταν παρατηρηθεί φυσιολογική καταγραφή AABR, θεωρούμε την ακοή του βρέφους φυσιολογική, και δεν χρειάζεται επανεξέταση ή περαιτέρω έλεγχος, εκτός αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό. Σε όσα βρέφη δεν υπάρξει καταγραφή AABR, γίνεται άλλη μια εξέταση με AABR μετά από δύο με τρείς μήνες και μόνο εφόσον δεν υπάρξει ούτε τότε καταγραφή των AABR, θεωρούμε ότι το βρέφος παρουσιάζει βαρηκοΐα και παραπέμπεται για λεπτομερή διερεύνηση με απεικονιστικό και εργαστηριακό έλεγχο. Ήδη όμως, και από την ηλικία μόλις των έξι μηνών, στο βρέφος έχει διαγνωστεί η βαρηκοΐα, το είδος και η βαρύτητά της και μπορεί να ξεκινήσει η αντιμετώπισή της. Έτσι μειώνεται στο ελάχιστο ο πολύτιμος χρόνος κατά τον οποίο το βρέφος δεν προσλαμβάνει τα ακουστικά ερεθίσματα του περιβάλλοντος.

Θα θέλαμε, τώρα, να παρουσιάσουμε, τα ευρήματα από την εφαρμογή του μαζικού ελέγχου ακοής των νεογνών με ΤΕΟΑΕ και AABR, στο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας κατά την πρώτη δεκαετία εφαρμογής τους:

Ο συνολικός αριθμός των νεογνών στα οποία έγινε έλεγχος ακοής μέχρι και τον Ιανουάριο του 2020 είναι 6.228.

Από αυτά, σε 91, που νοσηλεύτηκαν στη ΜΕΝΝ, ο έλεγχος της ακοής, λόγω του ιστορικού τους, έγινε με AABR από την αρχή. Σε 4 από αυτά χρειάστηκε επανέλεγχος (με AABR) στο πρώτο τρίμηνο. Στα τρία έγινε φυσιολογική καταγραφή, ενώ το τέταρτο (στο οποίο δεν παρατηρήθηκε ούτε την δεύτερη φορά καταγραφή AABR), λόγω συνοδών προβλημάτων μεταφέρθηκε σε εξειδικευμένο κέντρο.

Από τα υπόλοιπα 6.137 νεογνά που εξετάσθηκαν με ΤΕΟΑΕ, στα 128 (ποσοστό 2%) χρειάστηκε επανέλεγχος στο πρώτο τρίμηνο ζωής. Στα 93 από αυτά στο ένα αυτί και στα υπόλοιπα 35 και στα δυο. Από όσα προσήλθαν για επανεξέταση στο ΙΑΣΩ, σε 5 υπήρχαν από την δεύτερη, κιόλας, εξέταση ενδείξεις βαρηκοΐας. Στα 2 που ακολούθησαν το προαναφερθέν πρωτόκολλο, διαγνώστηκε αμφοτερόπλευρη βαρηκοΐα που αντιμετωπίζεται καταλλήλως, ενώ για τα άλλα 3 που δεν το ολοκλήρωσαν για άγνωστους σε εμάς λόγους, δεν γνωρίζουμε την έκβαση, ελπίζουμε όμως πως το όποιο πρόβλημα ακοής έχει διαγνωσθεί και αντιμετωπίζεται.

Από τα παραπάνω στοιχεία καταδεικνύεται -αν και, για λόγους ακριβείας, θα επιθυμούσαμε να γνωρίζουμε την εξέλιξη σε όλα τα προαναφερθέντα βρέφη- η σημασία του μαζικού ελέγχου ακοής στην έγκαιρη διάγνωση της συγγενούς βαρηκοΐας, αν αναλογιστούμε την κατάσταση πριν την εφαρμογή των ΤΕΟΑΕ. Μια αναδρομή στο παρελθόν, ακόμα και το πρόσφατο, μας δείχνει ότι, εκτός από ελάχιστες περιπτώσεις, η διάγνωση καθυστερούσε μέχρι την ηλικία των 2 περίπου ετών, όταν γινόταν εμφανής πια η καθυστέρηση ομιλίας. Ακόμη και τότε όμως, η αντιμετώπισή της παρέμενε ένας άθλος, καθώς είχε χαθεί πολύτιμος χρόνος για την ακοή του παιδιού, την ανάπτυξη της ομιλίας του και της, εν γένει, επικοινωνίας του με το περιβάλλον, σημαδεύοντας, έτσι, και ολόκληρη τη ζωή του ως ενηλίκου.

Ετικέτες

Share

Σχόλια

Εγγραφή
Ειδοποίησέ με για
guest
0 Σχόλια
Παλαιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια γραμμής
Δες όλα τα σχόλια
Side ad
Side ad
Side ad
Side ad

ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ|ΔΕΣ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΕΔΩ

Title ad
Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια: Μία νόσος, διαφορετικοί φαινότυποι cover image

Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια: Μία νόσος, διαφορετικοί φαινότυποι

Τα επίσημα επιδημιολογικά δεδομένα που προέρχονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ( WHO) είναι πραγματικά ανησυχητικά: η ΧΑΠ (από τα αρχικά τον…

διάβασε περισσότερα
Αναπτυξιακή φροντίδα στη ΜΕΝΝ cover image

Αναπτυξιακή φροντίδα στη ΜΕΝΝ

Η αναπτυξιακή φροντίδα είναι μια προσέγγιση για εξατομίκευση της φροντίδας των νεογνών, για βελτιστοποίηση της νευρολογικής ανάπτυξης και μείωση των μακροπρόθεσμων γνωστικών…

διάβασε περισσότερα
Καρδιακή Ανεπάρκεια – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε cover image

Καρδιακή Ανεπάρκεια – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι ένα σοβαρό ιατρικό σύνδρομο, αλλά η κατανόηση του τι σημαίνει και πώς να τη διαχειριστείτε μπορεί να σας…

διάβασε περισσότερα
Αλεξία Χατζηπαρασίδου: Ο άνδρας, η γονιμότητά του και 5 άβολες αλήθειες cover image

Αλεξία Χατζηπαρασίδου: Ο άνδρας, η γονιμότητά του και 5 άβολες αλήθειες

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Άνδρα και το Movember, η κα Αλεξία Χατζηπαρασίδου, MSc. PMI-RMP, Σύμβουλος Κλινικής Εμβρυολογίας, Διευθύντρια Embryolab Academy,…

διάβασε περισσότερα
Λωτός: Η τροφή που έτρωγαν οι θεοί cover image

Λωτός: Η τροφή που έτρωγαν οι θεοί

Σοφία Μπάμπου | Διαιτολόγος-Διατροφολόγος   Ο λωτός δεν είναι απλά ένα νόστιμο φρούτο αλλά μια τροφή με ιδιαίτερη θέση στην ανθρώπινη ιστορία,…

διάβασε περισσότερα
Διατροφή στην εμμηνόπαυση: Όσα πρέπει να γνωρίζετε cover image

Διατροφή στην εμμηνόπαυση: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Καθώς το προσδόκιμο ζωής αυξάνει, ο αριθμός των εμμηνοπαυσιακών γυναικών παγκοσμίως υπολογίζεται ότι θα φτάσει τα 1,2 δισεκατομμύρια έως το 2030. Παρ’ότι…

διάβασε περισσότερα
Βότανα κατάλληλα για παθήσεις του αναπνευστικού cover image

Βότανα κατάλληλα για παθήσεις του αναπνευστικού

Καθημερινά ερχόμαστε σε επαφή με ερεθιστικούς και επιβλαβείς μικροοργανισμούς όπως σκόνη, καυσαέριο, μούχλα, μύκητες και τοξίνες που απειλούν την υγεία των πνευμόνων…

διάβασε περισσότερα
Ρυζογκοφρέτες: πόσο υγιεινές είναι; cover image

Ρυζογκοφρέτες: πόσο υγιεινές είναι;

Γράφει η Φλώρα Γιατρά | Βιοχημικός Οι ρυζογκοφρέτες είναι ένα δημοφιλές σνακ που συχνά επιλέγεται από υπέρμαχους της υγιεινής διατροφής, ειδικά από…

διάβασε περισσότερα

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ / ΝΕΑ|ΔΕΣ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΕΔΩ

Title ad
Η Embryolab γιορτάζει 20 χρόνια και εξελίσσει την Κλινική Γονιμότητας της Επόμενης Γενιάς! cover image

Η Embryolab γιορτάζει 20 χρόνια και εξελίσσει την Κλινική Γονιμότητας της Επόμενης Γενιάς!

Η Embryolab γιορτάζει και εξελίσσει την Κλινική Γονιμότητας της Επόμενης Γενιάς! Γιορτάζουμε 20 χρόνια Embryolab με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον!​ ​Δύο…

διάβασε περισσότερα
Στην ημερίδα “Προωρότητα και μηχανισμοί υποστήριξης – μικρά βήματα μεγάλα επιτεύγματα” το Ιασώ Θεσσαλίας cover image

Στην ημερίδα “Προωρότητα και μηχανισμοί υποστήριξης – μικρά βήματα μεγάλα επιτεύγματα” το Ιασώ Θεσσαλίας

Με μεγάλη χαρά το ΙΑΣΩ Θεσσαλίας συμμετείχε στην ημερίδα «Προωρότητα-μικρά βήματα μεγάλα επιτεύγματα» που διοργάνωσε ο  Σύλλογος Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Πρόωρων…

διάβασε περισσότερα
Σημαντική εκδήλωση για τον προστάτη την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου cover image

Σημαντική εκδήλωση για τον προστάτη την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου

Συνέντευξη Τύπου παραχωρήθηκε σήμερα το πρωϊ στην αίθουσα της παιδικής βιβλιοθήκης του Χατζηγιάννειου Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Λαρισαίων με αφορμή την εκδήλωση…

διάβασε περισσότερα
Γεωργιάδης: Με ηλεκτρονικό βραχιολάκι θα παρακολουθούνται οι ασθενείς στα Τ.Ε.Π cover image

Γεωργιάδης: Με ηλεκτρονικό βραχιολάκι θα παρακολουθούνται οι ασθενείς στα Τ.Ε.Π

Ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή του iatropedia.gr, τόνισε πώς από το νέο έτος ετοιμάζει μια καινοτομία για τα…

διάβασε περισσότερα
3ο Σεμινάριο Μαιευτικής Αιμορραγίας cover image

3ο Σεμινάριο Μαιευτικής Αιμορραγίας

Το Workshop “Complex C Section” και το 3ο Σεμινάριο με θέμα: «Μαιευτική Αιμορραγία Διεισδυτικός Πλακούντας: Διαχείριση και Αντιμετώπιση Βήμα-Βήμα», θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 16 Νοεμβρίου και την Κυριακή…

διάβασε περισσότερα
Με βραβεύσεις η επίσημη έναρξη του 10ου Πανθεσσαλικού  Φαρμακευτικού Συνεδρίου cover image

Με βραβεύσεις η επίσημη έναρξη του 10ου Πανθεσσαλικού Φαρμακευτικού Συνεδρίου

Άρχισε χθες το πρωί 9 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθεί σήμερα το απόγευμα στο ξενοδοχείο Divani στη Λάρισα, το 10ο Πανθεσσαλικό Φαρμακευτικό Συνέδριο…

διάβασε περισσότερα
100 ΧΡΟΝΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΕΓΚΕΦΑΛΟΓΡΑΦΙΑ: ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ cover image

100 ΧΡΟΝΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΕΓΚΕΦΑΛΟΓΡΑΦΙΑ: ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ

Ο Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος κατά της Επιληψίας (Π.Ε.Σ.Ε.), διοργανώνει το Σάββατο, 29 Μαρτίου 2025 στο Ξενοδοχείο Golden Age στην Αθήνα, ημερίδα με…

διάβασε περισσότερα
11ο Ψυχοφαρμακολογικό Συνέδριο της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας cover image

11ο Ψυχοφαρμακολογικό Συνέδριο της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας

H Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία, διοργανώνει το 11ο Ψυχοφαρμακολογικό Συνέδριο, στις 13-15 Δεκεμβρίου 2024, στο Ξενοδοχείο Crowne Plaza στην Αθήνα. περισσότερα…

διάβασε περισσότερα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ|ΔΕΣ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΕΔΩ

Title ad
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΠΟΥΤΣΙΚΟΣ | ΟΓΚΟΠΛΑΣΤΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΥ – ΜΑΣΤΟΛΟΓΟΣ cover image

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΠΟΥΤΣΙΚΟΣ | ΟΓΚΟΠΛΑΣΤΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΥ – ΜΑΣΤΟΛΟΓΟΣ

Ο Γεώργιος Μπούτσικος είναι Ογκοπλαστικός Χειρουργός Μαστού – Μαστολόγος, Διευθυντής Τμήματος Χειρουργικής Μαστού Ιασώ Θεσσαλίας, με έδρα τη Λάρισα και έχει το…

διάβασε περισσότερα
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ | ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ cover image

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ | ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

Ο κ. Ιωάννης Παπαγιαννόπουλος, είναι Χειρουργός με έδρα τη Θεσσαλονίκη και έχει το ιδιωτικό του ιατρείο στην οδό Μητροπόλεως αρ. 46. Τηλ.:…

διάβασε περισσότερα
ΖΑΜΠΕΛΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ | ΡΕΥΜΑΤΟΛΟΓΟΣ cover image

ΖΑΜΠΕΛΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ | ΡΕΥΜΑΤΟΛΟΓΟΣ

Η κα Ευαγγελία Ζαμπέλη είναι Ρευματολόγος με έδρα την Αθήνα και έχει το ιδιωτικό της ιατρείο στη Λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας 102Α. Τηλ.:…

διάβασε περισσότερα
ΤΣΙΑΜΠΑΛΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ | ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ cover image

ΤΣΙΑΜΠΑΛΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ | ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ

Ο Αθανάσιος Τσιαμπαλής είναι Καρδιολόγος με έδρα τα Τρίκαλα και το ιδιωτικό του ιατρείο είναι στην οδό Κολοκοτρώνη 18. Τηλ. 2431076444  &…

διάβασε περισσότερα
HAIR FORCE cover image

HAIR FORCE

τριχόπτωση, hair force, frezyderm

διάβασε περισσότερα
Moisturizing - κρέμες προσώπου cover image

Moisturizing - κρέμες προσώπου

#moisturizing, #ενυδάτωση, #δέρμα, #frezyderm

διάβασε περισσότερα
Seaweed Hydrogel Care Patch cover image

Seaweed Hydrogel Care Patch

#επιδερμίδα, #πρόσωπο, #frezyderm, #Seaweed Hydrogel Care Patch

διάβασε περισσότερα
CRILEN - Η αντικουνουπική προστασία από τη Frezyderm cover image

CRILEN - Η αντικουνουπική προστασία από τη Frezyderm

#frezyderm, #crilen, #αντικουνουπικό

διάβασε περισσότερα
Side ad
Side ad
Side ad
Side ad